Política

Rovira avisa que “no podran frenar” el 27-S amb operacions policials i judicials

La diputada republicana creu que l'Estat utilitza les investigacions de corrupció “per anar en contra de la independència”

Demana a Mas que aclareixi si coneixia l'existència de comissions il·legals a CDC

La portaveu parlamentària d'ERC, Marta Rovira, ha lamentat aquest dimecres que el govern del PP “utilitzi” els presumptes casos de corrupció a Catalunya per “anar en contra de la independència” i ha advertit que “no podran frenar” les eleccions del 27-S amb operacions policials i judicials. D'altra banda, ha reclamat al president del govern, Artur Mas, que aclareixi si coneixia l'existència de comissions il·legals a CDC.

La major part de la intervenció de la diputada republicana després de la compareixença del president de la Generalitat s'ha centrat en la corrupció, arran dels escorcolls divendres passat a les seus de CDC i Catdem. Però també ha aprofitat per carregar contra l'executiu espanyol, al qual ha acusat d'”utilitzar” els presumptes casos de corrupció política a Catalunya per “anar contra la independència” i contra “unes idees polítiques”. “Com pot ser que el govern espanyol només tingui la corrupció com a argument per frenar la independència?”, ha preguntat.

La republicana ha apuntat al “moment” en què es van produir els registres a la seu de CDC i la seva “mediatització”. Segons ella, el govern de l'Estat utilitza “criteris d'oportunitat política” en la lluita contra la corrupció. “Això no és només lluitar contra la corrupció, és també una lluita contra la corrupció una mica corrupta (...) És corrompre l'Estat democràtic i dret, i utilitzar-lo contra unes idees polítiques”, ha denunciat.

Rovira ha destacat la necessitat de lluitar contra la corrupció que “ens empobreix a tots” i ha cridat la resta de partits a “conjurar-nos” per acabar amb aquesta “xacra”.

Així, ha preguntat a Mas quines mesures ha pres sobres les presumptes irregularitats al seu partit.

“La transparència i les explicacions públiques són el mínim i la garantia per començar a combatre la corrupció i li demanem si vostè tenia coneixement de pagaments de comissions, no només de si aquestes comissions eren del 3%”, ha dit. “Volem saber si es pagaven comissions irregulars independentment del percentatge”, ha insistit.

Rovira ha apostat per “incloure els pactes d'integritat a l'àmbit de la contractació pública, que impliquin la impossibilitat de licitar amb l'administració pública de les empreses que els incompleixin; que els condemnats per corrupció no puguin ser en les llistes electorals ni ocupar càrrecs públics i hagin de respondre amb el seu patrimoni personal; que els delictes de corrupció política no prescriguin mai; i que es limiti els aforaments”.

A més, ha situat el 27-S com una “oportunitat” perquè Catalunya disposi d'eines que li permetin lluitar de manera més decidida contra la corrupció.

En aquest sentit, s'ha mostrat convençuda que amb institucions que “comencin de zero” i sotmeses a grans requisits de transparència, Catalunya podrà allunyar-se de la situació d'Espanya, on l'economia submergida representa el “20% del PIB” i apropar-se als nivells de països com Holanda o Àustria, en què l'economia submergida només representa entre el “7% i 9% del PIB”.

Rovira ha dedicat els últims quatre minuts de la seva intervenció al 27-S, per reivindicar-ne el caràcter plebiscitari i ha assegurat que, “per molt que ho intenti”, l'Estat no podrà impedir en aquesta ocasió que els catalans es posicionin a les urnes sobre la independència.

“Tenim un mandat democràtic claríssim des de les eleccions del 2012 –que alguns han esborrat i oblidat– que diu que els ciutadans de Catalunya volen decidir. I el farem efectiu entre tots el 27-s”, ha afirmat. “Se'ns riuran i vindran amb totes les operacions policials i judicials que calgui, però les eleccions no ens les podran negar, perquè ho farem legalment. No podran impedir, ni prohibir amb operacions policials i judicials”, ha conclòs.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estats units

Un centenar d’universitaris de la USC, detinguts en protestes propalestines

barcelona
POLíTICA

L’extrema dreta rebenta un debat electoral a Barcelona

barcelona
guerra a gaza

El Gabinet de Guerra israelià es reuneix a Tel-Aviv per a tractar la invasió de Rafah

barcelona
guerra a europa

Biden va enviar a Ucraïna en secret míssils ATACMS, revela la Casa Blanca

barcelona
unió europea

L’Eurocambra tanca una legislatura marcada per la covid i Ucraïna

barcelona
ADMINISTRACIONS

Pineda aprova millorar la participació ciutadana als plens

PINEDA DE MAR
política

Salvador Illa guanyaria les eleccions i l’independentisme perdria la majoria al Parlament

barcelona
estat francès

Macron entra en campanya amb un crit d’alarma: “Europa pot morir”

barcelona
Estat espanyol

L’entorn i els socis de Sánchez l’animen a continuar

Barcelona