Política

Guinó se suma a les baixes d'Unió

L'alcalde de Maçanet critica Duran i el discurs del partit en el procés

Diu que cal oposar-se al PP i al PSOE

A punt de plegar, descarta canviar de formació

Unió Democràtica de Catalunya (UDC) ha perdut un altre referent a les comarques gironines. L'alcalde de Maçanet de la Selva, Antoni Guinó, ha decidit posar punt final a una etapa de més de vint anys de militància i de pertinença a un partit que –assegura– ara li és molt llunyà. “El discurs [d'Unió] no l'havia sentit mai quan estava a CiU. D'on l'han tret aquest discurs? I això que són gent amb qui he sopat i dinat moltes vegades de costat.”

Guinó és a l'Ajuntament de Maçanet des del 1987. S'ha presentat com a cap de llista de CiU set vegades, i ha estat alcalde del 1987 al 2003 i del 2011 al 2015. Un pacte amb Acord per Maçanet farà que Guinó continuï a l'alcaldia fins al 2017, quan cedirà el lloc a Josep Maria Ciurana. El batlle ha estat president de la intercomarcal de la UDC i diputat a la Diputació de Girona.

El polític, de 65 anys, diu que hi ha influït el cor. “El punt que ens va tocar la fibra és que en el futur un fill o un nét no ens pogués culpar que no haguéssim estat al costat del procés i, en canvi, haguéssim estat al costat dels partits espanyols [el PP i el PSOE], que només han fet que anar en contra de Catalunya, i parlo amb coneixement de causa, com a alcalde”, assenyala Guinó, que té dos fills i dos néts.

Un degoteig

La marxa de Guinó amplia el degoteig de baixes del partit. Se n'han anat la regidora de Girona Isabel Muradàs; la majoria de membres de l'executiva del Ripollès, encapçalada per Miquel Rovira, que és alhora el president del Consell del Ripollès; el president de Joves d'Unió de Girona, Jordi Rubió; el president d'UDC de Castelló d'Empúries, Josep Maria Estarriol, i membres de l'executiva comarcal de la Cerdanya i de la local a Palamós, incloent-hi el president, Santi Iglesias, i la directora territorial de Justícia, Isabel Ruiz.

L'alcalde selvatà no ha pagat l'última quota del partit. El 10 de juliol, en la reunió de la intercomarcal d'UDC de Girona, Guinó ja va exposar la disconformitat amb el rumb de Duran. Feia un mes que s'havia fracturat la federació.

El batlle descarta integrar-se a Demòcrates per Catalunya com han fet Antoni Castellà, Joan Rigol i Núria de Gispert. Guinó critica la candidatura del seu expartit per al dia 27. “A Girona, Lleida i Tarragona no crec que aconsegueixin cap diputat. A Barcelona, dos i, si volen ser molt optimistes, tres.”

Guinó és un dels que han abandonat Unió a Maçanet. Ho han fet tretze militants més. “Hem esperat a veure si les coses anaven per un altre camí, però no ha estat així”, assenyala el batlle, que és alhora conseller comarcal i el responsable de recaptació.

Dono ple suport al procés i a la llista de Junts pel Sí
Antoni Guinó
alcalde de Maçanet i expresident de la intercomarcal d'Udc
El que més em turmenta és que un fill o un nét em pogués retreure en el futur que no hagués donat suport al procés
s
El discurs d'ara d'Unió és del tot desfasat respecte al de fa dos mesos. No l'havia sentit mai. D'on l'han tret?

Dilmé: “Hi ha un equilibri entre les baixes i les altes”

Xavier Dilmé, regidor a la Bisbal i diputat al Parlament, és el president de la intercomarcal d'UDC des que Joan Cañada va plegar el 10 de juliol. Dilmé reconeix que la baixa d'Antoni Guinó, que militava a Unió des del 1992, “sap greu i, pel fet de ser alcalde, és més cridanera”, però relativitza l'impacte dels càrrecs o militants que han deixat el partit en els últims mesos. “Hi ha un equilibri entre la gent que ha deixat el partit i la gent que hi ha entrat.”

Dilmé considera que en el partit es treballa amb “relativa tranquil·litat”. Qualifica de “decisió personal” la marxa de Guinó i valora que no tingui pensat anar a cap altra formació. Guinó ja va parlar amb Dilmé fa uns dies, i el president de la intercomarcal sabia quins eren els plans del batlle de Maçanet.

Unió té una vintena d'alcaldes a les comarques de Girona, incloent-hi els de Castell-Platja d'Aro (Joan Giraut), Hostalric (Josep Antoni Frias) i Ultramort (Gràcia Serrats). Assumpció Brossa (Castelló d'Empúries) es planteja abandonar el partit. Abans de les municipals i de la ruptura de la federació, a Roses i a la Bisbal, per exemple, CDC i UDC van anar pel seu compte. Dilmé serà el cap de llista d'Unió per Girona el dia 27 i assegura que els membres de la candidatura preparen la campanya “amb la gent del territori”. Ahir el cap de llista d'UDC va participar en una trobada amb empresaris a Roses. Destaca que la seva formació ha arribat a acords amb grups locals, com ara la Udem d'Empuriabrava, que permet mantenir la presència als municipis.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

ADMINISTRACIONS

Pineda aprova millorar la participació ciutadana als plens

PINEDA DE MAR
política

Salvador Illa guanyaria les eleccions i l’independentisme perdria la majoria al Parlament

barcelona
estat francès

Macron entra en campanya amb un crit d’alarma: “Europa pot morir”

barcelona
Estat espanyol

L’entorn i els socis de Sánchez l’animen a continuar

Barcelona
escòcia

L’SNP trenca la coalició de govern amb els Verds

barcelona
política

La incertesa per la carta de Sánchez sacseja l’inici de campanya pel 12-M

barcelona
Estat espanyol

Feijóo diu que Sánchez fa una “operació de supervivència política”

Estat espanyol

La fiscalia demana arxivar el cas contra la dona de Pedro Sánchez

Barcelona
Estat Espanyol

Brussel·les considera la decisió de Sánchez un “afer intern” espanyol

Barcelona