Política

Mas no descarta participar a la Via Lliure perquè aquest any serà candidat

Defensa repetir la fórmula de Junts pel Sí en les generals per traslladar al món el missatge d'un “segon plebiscit”

Assegura que li “encantaria” que el nou president espanyol plantegés un referèndum vinculant

l president de la Generalitat, Artur Mas, ha explicat que encara no ha decidit si anirà a la Meridiana l'Onze de Setembre però ha reconegut que no ho descarta perquè aquest any “es dóna una circumstància diferent”. “Aquest any seré candidat, estic en una llista i estarem ja en el procés electoral. No en la meva condició de president, sinó de candidat, m'ho puc plantejar”, ha argumentat en declaracions a Rac 1. Ha afegit que si la convocatòria fos com la d'anys anteriors, fora d'eleccions, llavors no hi aniria, en coherència amb la postura que ha mantingut fins ara, quan va considerar que el fet de ser president de la Generalitat aconsellava una posició “més equilibrada i neutral”.

“Altres vegades tenia clar que no, ara m'ho vull pensar d'aquí a l'11”, ha insistit Mas, que ha recordat que encara queden dies, i ha dit amb ironia que espera que li facin un lloc si es decidís finalment per participar-hi.

Corrupció

Mas, ha assegurat que ell està “net de corrupció”. “Jo sí, jo estic net de corrupció. Jo no he comès irregularitats personalment”, ha apuntat a Rac 1. Sobre el partit, ha explicat que ell no porta la gestió econòmica de CDC, però es refia “plenament” de les persones responsables. “Coneixent aquest persones, estic segur que CDC no ha actuat irregularment”, ha dit. El president ha argumentat que Teyco no va fer cap donació a la CatDem els anys 2010 i 2011 i en canvi va seguir rebent contractes, i ha opinat que es posa Convergència en el punt de mira perquè “ja està sota sospita” i se sap que sense ella, el procés “no tindria la mateixa solidesa”.

Repetir la fórmula de Junts pel Sí a les generals

Mas ha defensat aquest dijous repetir la fórmula de Junts pel Sí en les eleccions generals del proper mes de desembre per traslladar un missatge al món d'un “segon plebiscit”.

El president de la Generalitat ha explicat que ho va proposar durant la negociació de la llista, però ERC va demanar aparcar-ho fins després del 27-S. Mas ha replicat a Mariano Rajoy que ell és el “principal responsable” juntament amb el seu partit de l'actual situació a Catalunya per haver portat l'Estatut al TC, i ha reconegut que li “encantaria” que el nou president espanyol plantegés un referèndum vinculant.

Segons Mas, si Junts pel Sí aconsegueix guanyar amb claredat el 27-S, el missatge serà “molt potent”, i si dos o tres mesos després hi torna a haver eleccions i a Catalunya es forma una coalició així i torna a guanyar, “és un segon plebiscit i això des d'un punt de vista de missatge a Europa i al món és d'una potència extraordinària”. És per això que ha reconegut que ell va plantejar aquesta opció a ERC en les negociacions per configurar la llista conjunta, però es va quedar que primer es parlaria del 27-S i després ja s'afrontarien les properes eleccions.

Que el nou govern espanyol plantegi un referèndum vinculant

Mas ha admès que li “encantaria” que el proper govern que sortís d'aquestes eleccions a les Corts Generals proposés un referèndum vinculant a Catalunya. Segons ell, seria “la bona sortida”, i ha recordat que és la que van fer servir els escocesos. Ha dit que espera que ERC hi estigués d'acord. “Perquè tots hem intentat que hi hagués un referèndum net on ens poguéssim comptar”, ha al·legat. De tota manera, ha dit que per arribar a aquesta “possibilitat remota”, cal primer que el 27-S hi hagi una majoria independentista.

El president ha dit que ell prefereix un referèndum a una Declaració Unilateral d'Independència, que ha qualificat “d'últim recurs” i ha dit que no la contempla “com a prioritat en absolut” perquè sap que “no és un bon mètode”. Ara bé, ha avisat que “tampoc és admissible que si hi ha una majoria a Catalunya a favor de fer un estat, hi hagi algú que no vol ni parlar”.

En aquest sentit, després que Mariano Rajoy hagi acusat Mas de no voler dialogar sinó simplement que el govern espanyol accepti “contractes d'adhesió”, el president de la Generalitat li ha replicat que és Rajoy i el seu partit els màxims responsables de l'actual situació a Catalunya i ha recordat l'Estatut, el TC i la campanya dels populars en contra dels catalans. També quan els diputats catalans van reclamar al Congrés la transferència de la competència per organitzar un referèndum, obrint-se a negociar data i pregunta. “Allò va ser un contracte d'adhesió?”, ha etzibat.

A això li ha sumat ara la reforma del TC que planteja el PP, una “operació per controlar el procés”. “La disfressaran però està dirigida per aquí. Deuen pensar en mi més d'una hora al dia”, ha ironitzat.

Va parlar amb el rei sobre el procés “en profunditat”

En preguntar-li sobre la reunió que va mantenir amb el rei Felip VI fa unes setmanes, Mas ha dit que “va anar bé”, perquè van poder parlar del procés “en profunditat”. No ha volgut explicar el contingut de la trobada però ha dit que Felip VI “està informat i té ganes de tenir una aproximació el més ajustada possible a la realitat”.

Sobre l'article que va publicar Felipe González el passat diumenge, Mas ha reconegut que va ser una “gran decepció”, perquè sempre havia considerat que el socialista “era un demòcrata de cap a peus”, i ha recordat que el PSOE parlava de dret a l'autodeterminació del País Basc i de Catalunya els anys 70. També el suport que li va donar CiU quan governava fins i tot en moments “delicadíssims”, on el que feia González “no es podia aplaudir”, ha dit en referència al GAL. Més que la comparació amb el nazisme, que ha titllat “d'una baixa categoria política molt gran que no li correspon”, ha lamentat que vingués a dir que l'Estat no farà cap cas del que votin els ciutadans de Catalunya. “Què som? Uns súbdits que no tenim personalitat ni ciutadania?”, ha preguntat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

País basc

La campanya clou amb el PNB i EH Bildu disputant l’hegemonia

Barcelona
política

Viñas afirma que ERC no abandona un govern “a les primeres de canvi”

llagostera
Pròxim Orient

Almenys cinc morts en una batuda israeliana a Cisjordània

Barcelona
Política

El jutge obre una línia d’investigació secreta per l’espionatge d’Aragonès amb Pegasus

barcelona
Guerra a europa

L’OTAN es compromet a enviar més defenses aèries a Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Els EUA sancionen un activista ultra israelià aliat del ministre Ben Gvir

barcelona
GIRONA

Junts aposta per la “simplificació administrativa” amb una finestreta única

GIRONA
BESCANÓ

La CUP defensa que la central hidroelèctrica de Vilanna passi a ser pública

BESCANÓ
guerra a europa

Almenys nou morts en un atac massiu rus de míssils i drons contra Ucraïna

barcelona