Política

El malson continua a Budapest

Centenars de refugiats es neguen a baixar d'un tren per por de ser internats en un centre d'acollida

El pare del nen mort rebutja l'oferta d'asil del Canadà

Milers d'islandesos ofereixen casa seva

Caos i tensió ahir a l'estació central de Keleti de Budapest, on des de fa dies milers de refugiats –la majoria sirians i afganesos– esperen el seu torn per posar rumb a Alemanya. Ahir, a diferència d'altres dies, la policia hongaresa va deixar el pas lliure perquè es poguessin agafar els combois. Una multitud de persones es va precipitar cap als vagons, esperant que es donés la sortida. El tren finalment va sortir però es va aturar a la ciutat de Bickse, on des d'allà es volia traslladar els refugiats a un centre d'acollida però aquests s'hi van negar i a l'hora de tancar aquesta edició es negaven a baixar del tren per no ser internats. A l'estació de Keleti, on arribaven les notícies que s'havia portat refugiats cap a un centre d'acollida, la indignació creixia per moments i ja ningú es refiava de pujar als trens. A més, el trànsit internacional va quedar suspès. D'altra banda, ahir es van saber les identitats dels nens que dimecres a la matinada van morir juntament amb la seva mare ofegats prop de la costa turca. La imatge del menor, mort, estirat a la platja ha causat una gran commoció. Els dos germans són Galip, de 5 anys, i Aylan, de 3. La família procedia de Kobane, ciutat kurda assetjada durant mesos per Estat Islàmic, i havien demanat asil al Canadà, que l'havia denegat. El pare, Abdal·là Kurdi, únic supervivent de la família, assegurava ahir que tornava a Kobane per enterrar els seus i rebutjava l'oferta d'asil que havia rebut en les darreres hores del Canadà. “He rebut una oferta d'asil però no hi aniré, després de tot el què ha passat”, assegurava. “Demano a la comunitat internacional que faci el possible per evitar patiments com el meu”, declarava Kurdi davant de periodistes turcs. La família ha perdut setze membres lluitant contra Estat Islàmic. Les dures imatges d'aquests dies han provocat una onada de solidaritat sense precedents des que es va iniciar el conflicte sirià, el març del 2011.

Una de les més espectaculars és la que ha protagonitzat Islàndia. Aquest país, amb 331.000 habitants, ha aconseguit que 11.000 persones ofereixin casa seva per acollir refugiats. La iniciativa és de la professora Bryndis Bjorgvinsdottir, que va crear un grup a la xarxa social Facebook en què es pot llegir una carta oberta en la qual demanava a la ministra d'Afers Socials i Habitatge, Eygló Harðardóttir, acollir més refugiats. “Són les nostres futures esposes, els nostres millors amics, la propera ànima bessona, el bateria per a la banda dels nostres fills, miss Islàndia 2022, el fuster que ens acabarà el lavabo, el cuiner, el bomber o el presentador de la televisió”. I més d'11.000 persones es van unir al grup i van oferir casa seva als refugiats de Síria.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estats units

Impliquen Trump en els esforços per a no veure’s perjudicat en les eleccions

barcelona

El ple aprova el reglament del Consell de la Gent Gran

cassà de la selva

Paneque i Puga obren la campanya fent una defensa de la democràcia

l’escala
política

Arrenca la cursa per guanyar i, sobretot, sumar una majoria

barcelona
política

Illa se solidaritza amb Sánchez i fa una crida a la “resistència col·lectiva”

sabadell
haití

Dimiteix el primer ministre i es constitueix el Consell de Transició

barcelona

ERC diu que és l’única que treballa per la llibertat de Catalunya i la millora de la gent

girona

Vergés: “Amb el lideratge de Puigdemont recuperarem el bon govern”

girona
estats units

Més universitaris detinguts a Los Angeles en protestes propalestines

barcelona