Política

Empresaris contra la por de la sobirania

Una trentena de patronals i cambres es comprometen amb la votació del 27-S, també si s'opta per la independència

N'hi ha deu que són sòcies de la patronal Foment del Treball, que està preocupada per la ruptura amb Espanya

Abad respon a Foment que la tensió la genera
la falta de diàleg

Uns 200 empresaris en representació d'una trentena de patronals i cambres de comerç van reafirmar ahir en un acte a la Pedrera de Barcelona el seu suport a la decisió que el poble català prengui el 27-S, també si tria el camí de la independència, i aquesta és la diferència amb el tradicional respecte pels resultats electorals, perquè, aquest cop, per primera vegada a la història, les eleccions catalanes les poden guanyar forces independentistes.

Por de la falta de diàleg

Per això, fa tres dies, la patronal de grans empreses Foment del Treball mostrava “preocupació” per la “tensió” que, segons deia, causa entre els empresaris el rumb independentista que les candidatures de Junts pel Sí, amb possibilitats de victòria, i la CUP volen donar als comicis. La patronal Foment del Treball ha enviat un document a totes les candidatures que concorren en el 27-S en què els recorden que “són unes eleccions autonòmiques” per triar un govern, que ha de governar per a tots els catalans garantint la seguretat jurídica i el respecte a la llei. En sentit contrari, i en un missatge contra la por de la ruptura democràtica amb Espanya, les mateixes entitats empresarials i cambres que van signar el maig de l'any passat el Manifest del Far de Sant Sebastià (Palafrugell) i es van adherir al Pacte Nacional pel Dret a Decidir, escenificaven ahir a Barcelona el suport al resultat que surti de les urnes el 27-S –la Cambra de Barcelona no hi va enviar representants perquè ho va considerar un acte electoralista tot i haver signat el manifest. El document “no va més enllà del dret a decidir” per la “pluralitat” dels empresaris, però asseguren que no entenen “tantes pors, temors i ingerències”, afirmava ahir Josep González, president de la patronal de la petita i la mitjana empresa Pimec. González defensa que aquestes han de ser “unes eleccions tranquil·les”, de les quals també ha de sortir un govern que governi.

Més expeditiu amb els temors del president de Foment del Treball, Joaquim Gay de Montellà, va ser el president de la Cecot. Antoni Abad va utilitzar la mateixa expressió que el president de Foment, però en sentit contrari. Abad va expressar “tensió i màxima preocupació” empresarial pel fet que “a Espanya no es dialogui des de la Transició”. De fet, deu de les entitats empresarials que defensen el dret a l'autodeterminació del poble català són també sòcies de la patronal Foment del Treball (la Federació d'Organitzacions Empresarials de Girona; la Cecot; Empresaris de l'Anoia; la Confederació d'Organitzacions Empresarials de Lleida; la Federació d'Associacions Empresarials del Maresme; la Confederació de Comerç de Catalunya; el Centre Metal·lúrgic del Vallès Occidental; l'Associació d'Empresaris del Garraf, l'Alt Penedès i el Baix Penedès, i el Gremi de la Indústria i la Comunicació Gràfica de Catalunya, així com l'Associació Comarcal d'Empresaris del Berguedà).

El president de la Cecot també va reivindicar el paper de les empreses com a “cèl·lules mare dels països lliures i democràtics”. També el vicepresident del Consell General de Cambres de Catalunya, Domènec Espadalé, va demanar “respecte i acceptació de la voluntat majoritària del poble català”. Espadalé també va voler recordar que els empresaris són partidaris de la “via del diàleg”, i hi va afegir que el govern espanyol s'ha negat a dialogar. El president de l'entitat empresarial sobiranista FemCat es va comprometre a “continuar treballant pel país sigui quin sigui el resultat del 27-S”.

“El moment del sí o el no”

En representació dels expresidents del Parlament Ernest Benach i Joan Rigol, també presents en l'acte, la presidenta Núria de Gispert va rebre de mans dels empresaris el Manifest del Far, que explicita el suport “incondicional al procés endegat pel nostre Parlament, avalat per una àmplia majoria dels seus diputats, que ha de permetre que els nostres conciutadans puguin lliurement i democràticament expressar la seva voluntat sobre el futur del país”.

De Gispert va agrair el gest i va recordar que “en un país normal no s'hauria fet” un acte com aquest, però que a Catalunya “ha arribat el moment del sí o el no a pesar que a alguns no ens agrada haver arribat a aquesta disjuntiva”. La presidenta del Parlament va lamentar que el govern espanyol hagi estat “quatre anys absent del gravíssim problema territorial que té”, i va confessar: “[Després de dues dècades de negociar amb els dirigents espanyols l'encaix de Catalunya a Espanya] A molts ens va caure la bena dels ulls [amb la sentència de l'Estatut del juliol del 2010].”

LES FRASES

Constatem amb molta preocupació que a Espanya no es dialoga des de la Transició. Això provoca tensió
L'Estat és extremament dèbil i s'hi fa pels dirigents que falsifiquen i pressionen jutges
Xavier Sala i Martín
economista
Les empreses són les cèl·lules mare dels països lliures i democràtics
Antoni Abad
president de la cecot
No entenem tantes pors, temors i ingerències. El 27-S hi haurà unes eleccions tranquil·les
Josep González
President de pimec
Demanem respecte i acceptació de la voluntat majoritària del poble català expressada el 27-S
Domènec Espadalé
vicepres. consell de cambres
Continuarem treballant pel país sigui quin sigui el resultat del 27-S
Ramon Carbonell
President de femcat
Ha arribat el moment del sí o el no, a pesar que a alguns no ens agrada haver arribat a aquesta disjuntiva
El govern espanyol ha estat quatre anys absent del problema territorial gravíssim que té
Núria de Gispert
presidenta del parlament
La Generalitat ha hagut de fer un esforç titànic de reducció del pressupost en 7.000 milions des del 2010
Joan B. Casas
economista
El govern britànic admetia que un estat escocès no estaria als llimbs ni seria inestable
Miquel Puig
economista

Margallo: “No vull que m'expropiïn la quota catalana”

El ministre d'Afers Estrangers, José Manuel García-Margallo, va assegurar ahir que no està disposat que li “expropiïn la quota” de Catalunya que li correspon com a espanyol i ha insistit que el millor per al territori és continuar estant a Espanya i a Europa. Ho va dir en un acte a l'Instituto Cervantes.

Mas estudia anar a la Via Lliure de la Meridiana

El president de la Generalitat, Artur Mas, no tanca la porta a assistir a la Via Lliure de la Meridiana per la Diada. Així ho va revelar en una entrevista a RAC1 en què va aclarir que, tot i que no va assistir a les mobilitzacions dels darrers tres anys, en la d'aquí a quinze dies es dóna “una circumstància diferent”: “Enguany seré candidat, estic en una llista i ja estarem en el procés electoral. No en la meva condició de president, sinó de candidat, m'ho puc plantejar”, va indicar. Qui sí que va descartar anar-hi és el candidat de Catalunya Sí que es Pot, Lluís Rabell, perquè considera que la convocatòria s'ha “instrumentalitzat”.

El bisbe de Girona destaca que és un “moment històric”

El bisbe de Girona, Francesc Pardo, ha fet una carta als fidels per la Diada en què els insta a pensar com poden ajudar Catalunya. “Cadascú s'ha de preguntar què pot oferir a Catalunya en aquest moment històric.” Demana que la “proposta cristiana no sigui menystinguda” en la construcció del futur del país.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

El Govern aprova el Projecte de llei de l’Estatut dels Municipis Rurals

BARCELONA

La Diputació de Girona reformula els premis Projecta’t

girona
Política

ERC, Junts, CUP i comuns registren al Parlament una declaració de suport als encausats de Tsunami

barcelona
política

Junts demana préstecs a candidats i afiliats per sufragar la campanya

barcelona
política

Doble cita d’Illa a les comissions sobre mascaretes en precampanya

barcelona
Política

L’ANC presenta un recurs al Suprem per la campanya de Consum Estratègic

barcelona
orient mitjà

Israel exigeix sancions contra l’Iran pel seu programa de míssils

barcelona
política

El Congrés rebutja la petició del Senat de frenar la llei d’amnistia

Barcelona
política

Aragonès afirma que no abandonarà responsabilitats si no repeteix com a president

barcelona