Política

González reconeix la nació catalana que Rajoy silencia

L'expresident socialista defensa la nació catalana a la Constitució, un nou model fiscal i suprimir les províncies el dia que Rajoy ve a Catalunya com a garant de la “gran nació” espanyola

Felipe González, expresident socialista espanyol, tornava ahir al debat públic amb una entrevista a La Vanguardia en què defensa, al costat del PSC, reconèixer la nació catalana a la Constitució, precisament el mateix dia que Rajoy feia el seu primer acte de precampanya catalana presentant-se com el garant de la unitat de la “gran nació” espanyola.

Potser per apaivagar el malestar que va causar entre bona part de l'opinió pública catalana la seva carta publicada a El País, ahir Felipe González sorprenia en l'entrevista defensant el reconeixement nacional de Catalunya a la Constitució, posant en dubte la pervivència de les províncies “d'inspiració napoleònica” en l'actual Estat i admetent que cal un nou model fiscal. La posició de González agafava el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, de precampanya a Catalunya amb el missatge de sempre: que no vol que els catalans hagin de renunciar a ser espanyols i europeus tal com volen “els secessionistes”; que tots els governants han de respectar les lleis i les sentències dels tribunals en referència a Mas; que, a diferència del PSOE “perdut en terra de ningú”, ell és el garant de la llei i que Espanya continuï “sent una gran nació”; i que la seva política econòmica ha permès sortir de la crisi. La posició de González va sorprendre fins i tot dins del PSOE, en què continua sent el president indiscutit i ja van sortir alguns líders a posar el fre. Mentre el presidenciable socialista Pedro Sánchez guardava silenci sobre les paraules de González, el president de Castella-la Manxa, Emiliano García-Page (PSOE), tanca files amb Rajoy afirmant que el terme nació és d'ús exclusiu per a Espanya i que Catalunya no passa de “nacionalitat”: “La gran nació que tenim és l'espanyola”. Menys efusiu però també aigualint les paraules de l'exlíder històric, el president asturià, Javier González (PSOE), prefereix parlar de modernitzar i afrontar els problemes d'Espanya que “dels pobles i nacions”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estats units

Impliquen Trump en els esforços per no veure’s perjudicat en les eleccions

barcelona

El ple aprova el reglament del Consell de la Gent Gran

cassà de la selva

Paneque i Puga obren la campanya fent una defensa de la democràcia

l’escala
política

Arrenca la cursa per guanyar i, sobretot, sumar una majoria

barcelona
política

Illa se solidaritza amb Sánchez i fa una crida a la “resistència col·lectiva”

sabadell
haití

Dimiteix el primer ministre i es constitueix el Consell de Transició

barcelona

ERC diu que és l’única que treballa per la llibertat de Catalunya i la millora de la gent

girona

Vergés: “Amb el lideratge de Puigdemont recuperarem el bon govern”

girona
estats units

Més universitaris detinguts a Los Angeles en protestes propalestines

barcelona