Decidim.cat mantindrà el «full de ruta» de les consultes tot i l'oposició de les entitats

Les plataformes sotmetran a votació la proposta de coordinadora nacional sorgida a Arenys en una assemblea el dia 24

La portaveu de Decidim.cat, la diputada d'ERC i alcaldessa de Santpedor, Laura Vilagrà, va optar per demanar públicament «tranquil·litat» als implicats, ja que: «No podem entrar en picabaralles pel protagonisme.» L'altre portaveu de la plataforma de regidors sobiranistes, l'alcalde de Sant Pere de Torelló, Jordi Fàbrega (EPM), va afegir-hi que als partits no els «fa res passar a un segon o a un tercer pla». Tot i això, altres fonts de Decidim.cat no amagaven ahir que les darreres crítiques sorgides des d'Arenys contra una implicació excessiva dels ajuntaments han generat malestar intern.

Consens difícil

Davant del xoc de les entitats i els partits, Decidim.cat és partidària de «mantenir» el full de ruta –el protocol, les diferents dates i la pregunta– que van pactar dissabte passat regidors de prop de 70 ajuntaments i que, segons al·lega Decidim.cat, va tenir el vistiplau d'Òmnium Cultural, la Plataforma pel Dret de Decidir, Sobirania i Progrés i Sobirania i Justícia. «No va ser fàcil arribar a un consens entre tants municipis i ara hem d'anar avançant», argumentava Vilagrà. «No val la pena que ens barallem entre nosaltres», va dir.

Fàbrega, però, va voler deixar clar que té la voluntat de parlar amb les plataformes, tot i que va precisar: «No ens seurem a la mateixa taula perquè volem defugir la confrontació.» De fet, Decidim.cat va declinar un oferiment de les entitats per reunir-se ahir a la nit a Barcelona. L'alcalde de Sant Pere de Torelló va atribuir la percepció que els partits han intentat capitalitzar el procés a una «reacció de por» sense fonament. Les formacions polítiques no tenen «la voluntat d'instrumentalitzar res», assegura.

Tot i les apel·lacions públiques de Decidim.cat i de les entitats a mantenir la «unitat», darrere de l'enfrontament conviu d'una banda la voluntat dels partits, amb ERC al capdavant, de reivindicar la seva feina a favor de la independència des dels ajuntaments i, de l'altra, la reclamació del paper de la societat civil, sobretot des del moviment sorgit a Arenys de Munt. Perquè, al capdavall, són les entitats les que convoquen les consultes i els regidors tan sols poden impulsar mocions de suport.

Una altra reunió d'entitats

Les plataformes sobiranistes van tornar-se a reunir ahir al Ciemen per traslladar a un major nombre d'entitats els acords adoptats dilluns a Arenys. És a dir, pel que fa a l'organització, que la Coordinadora Nacional de Consultes per la Independència –que presidiria l'alcalde d'Arenys de Munt, Carles Móra– estigui formada per 16 membres d'entitats i 4 de partits, en comptes de la proporció de 4 a 4 que havia aprovat Decidim.cat. A més, es mantindria la comissió tècnica, que podria encapçalar el notari i conseller nacional de CDC, Alfons López Tena. Les plataformes van acordar sotmetre aquesta proposta a votació en una assemblea que se celebrarà el dia 24.

Quant a les dates, les entitats reunides a Arenys pretenen que n'hi hagi una de sola: el 13 de desembre, encara que coincideixi amb La marató de TV3, i no tres com ha plantejat Decidim.cat. En la reivindicació de les entitats hi ha el convenciment que la concentració dels referèndums en multiplica l'impacte. En canvi, ERC defensa la dispersió de dates amb un argument tècnic: alguns ajuntaments de municipis mitjans o grans, com per exemple Manresa, no es veuen capaços d'organitzar amb plenes garanties una consulta abans de finals d'any; i d'altres, sobretot els més petits, ja ho tenen a punt i no voldrien retardar-ho gaire. «És lògic que cada poble faci la consulta quan pugui», argumenten. A més, la comissió tècnica treballarà amb l'objectiu d'unificar els criteris d'organització de les consultes per poder sumar tots els vots emesos al final del procés i poder donar, així, un resultat nacional amb garanties.

Rangel: com a Arenys

El delegat del govern espanyol, Joan Rangel, també va aclarir que l'Estat actuarà davant les consultes igual com a Arenys. És a dir, no actuant si les convoquen les entitats.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Pròxim Orient

Almenys cinc morts en una batuda israeliana a Cisjordània

Barcelona
Política

El jutge obre una línia d’investigació secreta per l’espionatge d’Aragonès amb Pegasus

barcelona
Guerra a europa

L’OTAN es compromet a enviar més defenses aèries a Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Els EUA sancionen un activista ultra israelià aliat del ministre Ben Gvir

barcelona
GIRONA

Junts aposta per la “simplificació administrativa” amb una finestreta única

GIRONA
BESCANÓ

La CUP defensa que la central hidroelèctrica de Vilanna passi a ser pública

BESCANÓ
guerra a europa

Almenys vuit morts en un atac massiu rus de míssils i drons contra Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Un ministre israelià insinua que l’atac a l’Iran ha estat “dèbil”

barcelona
política

Puigdemont no donarà suport als comptes espanyols si Sánchez no compleix amb Catalunya

barcelona