Política

L'unionisme s'allunya de la Meridiana i critica Mas

Rabell, Arrimadas, Albiol i Iceta carreguen en bloc contra el president i la “instrumentalització” de la Diada

El PP critica l'absència del PSC i C's en l'acte de la delegació del govern espanyol

Els partits contraris a la independència que es presenten a les eleccions del 27-S, absents en la manifestació d'Ara és l'hora a la Meridiana, van aprofitar la Diada per carregar contra Artur Mas i “l'apropiació” de l'Onze de Setembre que, segons ells, fa l'independentisme. Els caps de llista de Catalunya Sí que es Pot, el PSC, el PP i Ciutadans van remarcar la “instrumentalització”, al seu parer, que Mas ha fet de la Diada, ja que l'ha convertit, diuen, en un acte de campanya electoral.

El candidat de Catalunya Sí que es Pot, Lluís Rabell, va afirmar que comparteix amb els manifestants de la Meridiana “l'anhel de llibertat i de drets nacionals de Catalunya”, però va focalitzar les seves crítiques en el president de la Generalitat. “Mas ha utilitzat la seva potestat presidencial per manipular una jornada que pertany a tothom”, va etzibar, i va concloure que, tot i això, “seguiran lluitant” per conquerir els drets nacionals del país.

Més contundent va ser la cap de llista de Ciutadans, Inés Arrimadas, que va catalogar la Diada com “una data que s'ha instrumentalitzat i que ja no representa tota la ciutadania”. En un acte alternatiu a Tarragona on es van aplegar unes 500 persones, Arrimadas va qualificar de “sectària” la commemoració i va aprofitar per erigir C's en el principal partit unionista que es presenta a les eleccions catalanes. Arrimadas va advertir que Catalunya Sí que es Pot, tot i que no fos present a l'acte de la Meridiana, “té un independentista com a cap de llista”.

Manifest popular

En la mateixa línia van anar les valoracions des de les files del Partit Popular. El nou cap de llista per al 27-S, Xavier García Albiol, va acusar el govern català i l'independentisme d'apropiar-se d'una Diada que va considerar “trista”. En un acte celebrat a Barcelona, els populars van presentar un manifest en què van instar la societat catalana a “trencar el silenci i a parlar sense embuts davant l'independentisme”. L'exalcalde de Badalona, juntament amb altres militants populars, també es va deixar veure durant l'acte de la delegació del govern espanyol a Catalunya celebrat a la plaça del Rei de Barcelona. Un acte en què només van assistir representants del PP, així com de l'exèrcit i la Guàrdia Civil, i en què els dirigents populars no van trigar a retreure al PSC i a C's la seva absència. La delegada del govern espanyol a Catalunya, María de los Llanos de Luna, que celebrava per primera vegada un acte institucional amb motiu de la Diada, es va limitar a afirmar que l'Onze de Setembre celebra “tot allò que sempre ha estat Catalunya: una comunitat amb unes marcades senyes d'identitat, plural i unida, dins d'una Espanya plural i unida”.

A diferència del PP i C's, el candidat socialista, Miquel Iceta, no va criticar ahir la manifestació de la Meridiana i va recordar que la Diada “és una jornada en què hi caben totes les idees i reivindicacions. Amb referència a la manifestació de la Meridiana, Iceta va destacar que hi havia “moltíssima gent”, però que “l'única manera de saber quin és el pensament dels ciutadans de Catalunya és fer una crida a la participació el 27 de setembre”. En un dia de reivindicació nacional, el dirigent socialista va tornar a defensar la reforma constitucional socialista, de la qual va dir que “és més necessària que mai” i va fer una crida als partits espanyols a sumar-s'hi: “Els partits espanyols que no ho sàpiguen veure es convertiran immediatament en part del problema”, va concloure.

Per la seva banda, el secretari general d'Unió democràtica i cap de llista del partit, Ramon Espadaler, va manifestar, durant l'ofrena a Rafael Casanovas, el seu respecte per la manifestació de la Meridiana i va demanar que la Diada sigui una jornada “inclusiva”. Espadaler també va aprofitar per criticar el discurs institucional de Mas amb motiu de la Diada, afirmant que “el discurs era més propi del candidat de Junts pel Sí que no pas del president de la Generalitat”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Estat espanyol

Manos Limpias admet que la seva denúncia es basa només en informacions periodístiques

Barcelona
política

Illa diu que respecta el “parèntesi” de Sánchez i crida els socialistes a la “resistència”

barcelona
política

Jordi Pujol : “Ara toca Junts, votaré Puigdemont”

barcelona
Guerra a Gaza

Un oasi de pau contra l’odi

Neve Shalom
Marc Sanabria
Cap de l’oposició a Palau-solità i Plegamans i portaveu del PSC

“La biblioteca era la punta de llança de la renovació”

Palau-solità i Plegamans
política

El govern va renovar al febrer les condicions per al Hard Rock

barcelona
estat espanyol

Europa reacciona a la “bomba a Espanya” de la possible dimissió de Sánchez

barcelona
ESTAT ESPANYOL

Rovira empatitza amb Sánchez i li recorda que ella és a l’exili

BARCELONA
estat espanyol

Puigdemont anima Sánchez a presentar una qüestió de confiança

barcelona