Política

ICV-EUiA de Lloret vol treure una distinció a Franco

El grup proposa retirar algunes distincions que va donar l'Ajuntament en l'època de la dictadura

Anomenada Fulla de Llorer, l'última es va donar el 1991

El grup municipal d'ICV-EUiA a Lloret de Mar proposarà en el ple de dilluns retirar algunes de les distincions que es van donar des de l'Ajuntament en la dècada dels 60, anomenades Fulla de Llorer. En concret, ICV-EUiA proposa retirar les Fulles de Llorer que es van atorgar el 1966 al dictador feixista Francisco Franco; l'any següent al llavors ministre de la Marina, Pedro Nieto Antúnez; el 1973 al ministre d'Obres Públiques, Gonzalo Fernández de la Mora, i el 1969 a Luis Rodríguez de Miguel, sotssecretari de Governació i conseller nacional per la província de Girona. A excepció de Rodríguez de Miguel.

L'última Fulla de Llorer que es va donar va ser el 1991, segons recorda el portaveu d'ICV-EUiA, Xavier Rodríguez Pacios. En la moció, el grup recorda que durant la dictadura franquista es van instaurar distincions que eren lliurades, normalment, a alts càrrecs del règim feixista. “Els càrrecs polítics de les institucions, durant la dictadura feixista del general Franco, eren nomenats a dit per afinitat política i ideològica al règim, sense ser elegits democràticament”, recorda la proposta.

Canvi de reglament

ICV-EUiA demana no només revocar el lliurament de les Fulles de Llorer, sinó notificar-ho als familiars de línia directa i procedir també a reformar el reglament municipal per a la concessió d'honors i distincions, amb la participació ciutadana. Tot i demanar la modificació del reglament, Pacios va dir que el seu grup no té la intenció de “revitalitzar” l'entrega d'aquestes distincions, i que tampoc tenen ningú en ment a qui atorgar-les.

LA DATA

1966
És l'any
en què l'Ajuntament de Lloret de Mar va atorgar la Fulla de Llorer d'or al dictador.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia