Política

SERGI SALADIÉ

CAP DE LLISTA DE LA CUP

“Alliberar l'AP-7 seria fàcil, ràpid i barat”

Saladié creu que la CUP pot millorar els resultats que els auguren els sondejos

El candidat creu que la independència s'ha de fer efectiva immediatament per iniciar la ruptura amb l'Estat espanyol

Sergi Saladié (Vandellòs, 1974) és el cap de llista de la CUP a la demarcació tarragonina. En l'àmbit professional, és professor associat al departament de geografia de la URV.

Els polítics espanyols han entès el que hi ha en joc, en aquestes eleccions?
Rotundament no. Quan veig que aterren els polítics espanyols i ens diuen el que hem de fer i de la manera com ho diuen, tinc clar que no han entès gaire cosa, per no dir res de res.
Pablo Iglesias ha dit recentment que potser no entén Catalunya. És així? L'esquerra espanyola no entén Catalunya?
Crec que no. L'esquerra espanyola ha arribat a un punt d'aïllament tal que no veu que hi ha un moviment massiu que vol la independència del país. Tampoc sembla que entengui que es tracta d'un moviment transversal.
Un dels arguments unionistes assegura que l'independentisme separa la societat catalana, i ara són diverses les veus sobiranistes que diuen que és al contrari. Què ha de pensar algú que es trobi al mig?
Les persones que són al mig s'acabaran apuntant allà on visquin millor. Hi ha diversos elements que conflueixen cap a la independència, i per tot plegat crec que la bossa d'indecisos és cada cop més petita. Molta gent ha entès que l'independentisme és l'eina més adient per solucionar els nostres problemes.
Els sondejos indiquen que els vots dels indecisos poden acabar sent fonamentals. Què farà la CUP per captar vots dels indecisos?
Una part d'aquest vot indecís que ha votat abans el PSC i que altres cops ha votat Iniciativa s'ha trobat ara que el partit en què s'hauria pogut sentir còmode, Esquerra Republicana, ha desaparegut. I es troba que, sense ser independentista convençut, sap que la seva qualitat de vida millorarà amb el projecte de la CUP, que té com a prioritat desenvolupar polítiques socials.
A què creu que es deuen els bons resultats que els sondejos auguren per a la CUP?
A escala municipalista s'ha fet molt bona feina als ajuntaments i al Parlament hem aconseguit ser més visibles gràcies a la feina de David Fernàndez, el polític més ben valorat a totes les enquestes. I en tercer lloc, una part de la societat ha entès que la CUP és útil per poder avançar de manera decidida cap a la independència.
La CUP votarà a favor d'investir Mas com a president?
No. A Mas no. Ja no es tracta de constituir un govern autonòmic, sinó que hem d'anar cap a la construcció d'un govern de transició amb una feina molt concreta: la declaració de la independència. S'ha d'anar per feina i Mas va avançant perquè s'hi veu empès per la gent, no pas per voluntat.
Quina reacció tindria l'Estat l'endemà d'una declaració d'independència?
L'Estat reaccionarà amb totes les armes que té i més. Les seves amenaces són més aviat de consum intern, per entendre'ns, per al mercat espanyol. La imatge de la Guàrdia Civil entrant al Parlament seria un desprestigi absolut per a la democràcia espanyola de portes enfora.
En clau tarragonina, les mobilitzacions relacionades amb els accidents de l'N-340 no han servit per fer canviar d'opinió l'Estat. Què proposa la CUP?
L'N-340 és una de les més transitades de l'Estat, sobretot per vehicles pesants, i és una vergonya que estigui en l'estat que està. Cap dels governs, ni els d'allà ni els d'aquí, han fet res per arreglar-ho. A la CUP defensem que cal alliberar el peatge de l'autopista, perquè és una infraestructura completament amortitzada i rescatar-la seria barat, senzill i immediat, d'avui per demà, si ho volem.
L'aeroport de Reus ha anat perdent vols i passatgers durant anys. Com es pot reactivar?
És un aeroport que ha funcionat a còpia de vols de baix cost i d'unes importants inversions públiques que no han funcionat perquè les companyies de vols han acabat fent xantatge i demanen més diners per continuar aterrant-hi. Un aeroport ha de servir a la realitat territorial i no es pot forçar i funcionarà sempre que siguem capaços de crear un model turístic adequat.
En l'àmbit ferroviari, ha estat positiva la implantació del servei de rodalies del Camp?
En l'àmbit ferroviari s'han fet pedaços, sense estudis previs i sense inversions. Si poses més trens però no preveus fer millores estructurals perquè puguin arribar a més llocs i fer més parades, difícilment serà útil.
A Tarragona la CUP rebutja els Jocs del Mediterrani. S'és a temps de tirar-se enrere i no fer-los?
Amb la força que tingui la CUP s'intentarà que no tirin endavant perquè en el context actual són innecessaris. Ens diuen que amb els Jocs hi haurà una sèrie de millores en infraestructures i serveis, però si són una necessitat el que cal és fer la inversió directament i no pas amb l'excusa dels Jocs.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

nacions unides

L’Aràbia Saudita presidirà l’òrgan de l’ONU sobre drets de les dones

barcelona
GIRONA

Dani Cornellà serà el cap de llista de la CUP a la demarcació

GIRONA
política

Ara Més se suma a la coalició d’ERC, Bildu i BNH per a les europees

barcelona
còrsega

L’Assemblea aprova el projecte de reforma per a l’autonomia

barcelona
POLÍTICA

ERC tria els representants de la Selva, Gironès i Pla de l'Estany per a la seva llista

GIRONA / SANTA COLOMA
política

Ajornat el judici contra Jové, Salvadó i Garriga per la campanya electoral i no per la llei d’amnistia

barcelona

Refer la llei d’enjudiciament

Madrid
Pròxim Orient

Turquia, mediadora per interès

Istanbul
Brigid Laffan
Presidenta de l’European Policy Centre

“Les guerres a Ucraïna i Gaza definiran el futur d’Europa”

Barcelona