Política

Solana admet que els catalans no perdrien el passaport espanyol

L'exsecretari general de la OTAN assegura, però, que una Catalunya independent quedaria fora de la UE i la OTAN

L'exsecretari general del PSOE insisteix que Catalunya “mai podrà ser membre de la UE” mitjançant “una ruptura de la legalitat”

L'exsecretari general de la OTAN, Javier Solana, ha admès aquest dimecres que els catalans no poden perdre el seu passaport espanyol, i per tant la seva condició de ciutadans europeus, si no és per voluntat pròpia. “Una persona que és espanyola no perd el seu passaport si no la vol perdre, està claríssim a la Constitució”, ha afirmat. Amb tot, Solana ha insistit que una Catalunya independent quedaria fora de la UE i també de la OTAN. Especialment si aquesta ruptura es fa en termes “no constitucionals”. “Si els plans de Mas es duen a la pràctica, Catalunya no formarà part de la UE” perquè Catalunya “mai podrà ser membre de la UE” mitjançant “una ruptura de la legalitat”.

L'exsecretari general de l'OTAN ha fet aquestes manifestacions en el marc de la presentació d'un esmorzar informatiu de l'exvicepresident del Parlament Europeu Josep Borrell, que ha celebrat que els ciutadans que no creuen en la independència “surtin de l'armari”.

A preguntes dels periodistes, Solana ha fet referència a la qüestió de la nacionalitat dels catalans després que el president del govern espanyol mostrés aquest dimarts el seu desconeixement sobre el fet que els ciutadans catalans continuaran ostentant el passaport espanyol en cas d'independència.

“La ciutadania espanyola té uns mecanismes per perdre's i una mecanismes per mantenir-se”, ha dit, i “una persona que és espanyola no perd el seu passaport si no el vol perdre, està claríssim a la Constitució”, ha admès.

Amb tot, Solana ha llançat una advertència sobre el fet que una Catalunya independent quedaria fora de la UE. “Els ciutadans d'un país quan entren a la UE entren com a ciutadans d'un país. Si aquest país que té una Constitució, per alguna raó canvia anticonstitucionalment aquests ciutadans no podran ser part de la UE”, ha dit.

Segons ha apuntat, aquest exemple val “multiplicat per 10” en el cas de l'OTAN, de manera que Catalunya tindria “moltes menys” possibilitats de formar part de l'Aliança Atlàntica.

Pel que fa al debat que aquest dimecres mantindran a 8TV el ministre d'Exteriors, José Manuel García-Margallo, i el número cinc de la llista de Junts pel Sí, Oriol Junqueras, Solana s'ha limitat a celebrar que Margallo “està disposat a discutir” i que desitja que “conversin educadament i correctament”.

Ja a la presentació de Josep Borrell, Solana ha afirmat que fa anys que “està encantat” de viure a Barcelona des de fa anys i confia que aquesta serà una situació “passatgera” en què els que estan a favor del no a la independència guanyaran.

“La guanyarem perquè els espanyols que volen seguir vivint a Catalunya i els catalans que volen continuar vivint com fins ara ho facin i ho facin de manera solidària, ells amb nosaltres i nosaltres amb ells”.

“Ningú que no sigui un Estat pot ser membre de la UE”

L'exsecretari general del PSOE també ha advertit que malgrat que una expulsió de Catalunya de la UE implicaria necessàriament un reconeixement de la seva independència, “ningú que no sigui un estat pot ser membre de la UE”.

“Per ser estat cal ser reconegut per la Comunitat Internacional i com que això és impossible si no ets estat no pots demanar l'ingrés a la UE”, ha dit Solana, que ha afegit que en el moment “que tu et declares independent cessa tota la relació amb la UE des del punt de vista econòmic i es plantegen uns problemes enormes”.

Admet que no se saben els efectes de la independència

En tot cas, i sobre si tot això passaria, ha admès que “ni tan sols ho sabem bé nosaltres, ni uns ni els altres, perquè els que proven d'explicar-ho des d'aquí el que passa amb les nacionalitats tampoc som massa genials en l'explicació”.

En aquest sentit, ha conclòs que una cosa és “ser membre d'un Estat i una altra ser membre de la Unió Europea”, i “no té res a veure una cosa amb l'altra”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Ajornada per falta d’acord la reunió de la comissió d’investigació del 17-A

barcelona
política

Espanya defensa la sentència del procés a Estrasburg

barcelona
política

Mas Guix entrega a Aragonès la proposta de finançament singular

barcelona
Reportatge

El sud global ja és aquí

Girona
Andrei Makaritxev
Investigador associat del CIDOB i professor de la Universitat de Tartu

“Putin vol que la guerra formi part de la vida quotidiana”

barcelonA
Kristian Herbolzheimer
Director de l’Institut Català Internacional per la Pau (ICIP)

“No hi ha cap país al món que pugui donar lliçons a un altre”

barcelona

Brasil, el gegant que reclama atenció

Buenos Aires
Joan Timonet
Cap de l’oposició a Sant Joan les Fonts (Sant Joan Plural)

“Fem nosa a l’equip de govern, ens sentim menystinguts”

Sant Joan les Fonts
guerra a gaza

La UE acorda sancionar a Hamàs i a colons israelians extremistes

barcelona