Política

Hisenda respon a Mas amb un comunicat: “Ningú que funda un Estat pot iniciar el seu procés repudiant el deute”

Li recorda que “el deute que Catalunya té contreta amb l'Estat és de 37.487 milions, el 18,4% del seu PIB regional”

El Ministeri d'Hisenda ha publicat aquest dimecres al seu web un comunicat de resposta a “les declaracions realitzades pel president de la Generalitat de Catalunya sobre la possibilitat que aquesta comunitat autònoma no pagui el deute que té contret” on assegura que “ningú que funda un Estat pot iniciar el seu procés de sobirania repudiant el deute”. És la primera vegada que el Ministeri difon en plena campanya electoral un comunicat sobre les manifestacions d'un dels candidats. El comunicat recorda a Mas que “el deute que Catalunya té contreta amb l'Estat és de 37.487 milions, el 18,4% del PIB regional”. El comunicat sembla interpel·lar directament la Generalitat: “Algú està fent comptes?” pregunta.

Segons Hisenda, les manifestacions d'Artur Mas “no fan res més que tornar-se contra els interessos de Catalunya” i, per contra, “no perjudica financerament a l'Estat, que té garantit el seu accés als mercats”.

El comunicat, que obre en aquests moments el portal del Ministeri assegura que declaracions com les de Mas “en les que el màxim responsable d'una administració pública planteja que no tindria problemes en incomplir les obligacions contretes, no ajuden a recuperar la credibilitat, sinó que, al contrari, afecten greument al prestigi de les institucions”.

Posa en dubte el cobrament de les pensions

Segons Hisenda, el que planteja Mas és “un incompliment de la legalitat vigent que no li convé als catalans, que estarien vivint en un país financerament inviable i políticament inestable” amb “greus conseqüències per a la seva economia, les seves empreses i per al sosteniment de les seves polítiques socials, des del pagament de les pensions al manteniment dels serveis públics fonamentals”.

El Ministeri també fa comptes i assegura que fins ara Catalunya “ha aconseguit finançar-se tot i tenir tancades les portes dels mercats i a baix tipus d'interès”. “Entre el 2012 i el 2015 s'ha facilitat la liquiditat a Catalunya per un import de gairebé 50.000 milions d'euros (49.927,9 milions).

Segons Hisenda, el deute de Catalunya amb l'Estat és de 37.487 milions d'euros i suposa el 56,1% del total del seu deute, “que ascendeix a 66.813 milions d'euros, el 32,8% del seu PIB regional”.

“L'Estat sosté financerament Catalunya”

En aquest marc, destaquen que “l'Estat sosté financerament Catalunya des de l'any 2012 de la mateixa manera que ho està fent amb altres administracions amb problemes de liquiditat a les que els mercats van tancar les seves portes o que pretenien cobrar uns tipus d'interès molt elevats, fins i tot inassumibles, per concedir-los préstecs”.

Segons Hisenda, ho ha fet a baix interès i el fet que a partir d'aquest any els interessos que paga siguin del 0% fa que al 2015 s'estalviï 1.597,91 milions d'euros, mentre que la previsió per al 2016 és que estalviï 1.368,71 euros més.

“És evident que Catalunya s'està finançant ara en bones condicions perquè forma part d'Espanya, perquè la mutualització que ha dut a terme el Tresor espanyol del deute de les administracions territorials és el seu pont amb els mercats, i l'Estat espanyol és el seu pont amb la moneda única”, diu el comunicat.

“Algú està fent comptes?”

En el que sembla una interpel·lació directa a la Generalitat, el ministeri recorda que Catalunya i altres comunitats s'han beneficiat de la pertinença a la zona euro a través del Tresor de l'Estat, que ha ofert “carències de principal i tipus d'interès zero en tots els préstecs amb l'Estat”. “Algú està fent comptes? Vol ara alguna comunitat renunciar al tracte de preferència que els ofereix el Tresor de l'Estat?” pregunten.

“Catalunya té qualificació de bo escombraries”

Per últim, Hisenda assegura que ara mateix “Catalunya té qualificació de bo escombraries” i “si anuncia que no pagarà el deute qui la finançarà? A quin preu?”. En aquest sentit reitera que “si no hagués estat pels préstecs concedits per l'Estat” la Generalitat “no hagués pogut atendre els venciments de deute que té contrets d'exercicis anteriors ni hagués pogut finançar el seu dèficit públic, ni hagués pogut sostenir el finançament dels serveis públics a Catalunya, ni s'hauria pogut garantir el pagament de les factures a moltes petites i mitjanes empreses, proveïdores de l'administració catalana”.

Mas-Colell ja va garantir que el Govern no deixarà “penjat” l'Estat

El conseller d'Economia i Coneixement, Andreu Mas-Colell, ja va afirmar aquest dimarts que el Govern no el deixarà “penjat” en el pagament de les pensions i el deute. “Que estigui tranquil, que no es preocupi que l'ajudarem. No tindrem cap problema per tancar un acord amb l'Estat per pagar les pensions, no els deixarem penjats”, va assegurar en resposta al secretari d'estat de seguretat social, Tomás Burgos, que ha manifestat que la independència deixaria a l'aire el pagament de les pensions.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estats units

Impliquen Trump en els esforços per a no veure’s perjudicat en les eleccions

barcelona

El ple aprova el reglament del Consell de la Gent Gran

cassà de la selva

Paneque i Puga obren la campanya fent una defensa de la democràcia

l’escala
política

Arrenca la cursa per guanyar i, sobretot, sumar una majoria

barcelona
política

Illa se solidaritza amb Sánchez i fa una crida a la “resistència col·lectiva”

sabadell
haití

Dimiteix el primer ministre i es constitueix el Consell de Transició

barcelona

ERC diu que és l’única que treballa per la llibertat de Catalunya i la millora de la gent

girona

Vergés: “Amb el lideratge de Puigdemont recuperarem el bon govern”

girona
estats units

Més universitaris detinguts a Los Angeles en protestes propalestines

barcelona