Política

Rajoy admet ara que pagarà les pensions en cas de DUI

El president espanyol afirma a TVGI que “l'Estat sempre complirà amb les seves obligacions” amb els pensionistes catalans

Torna a fugir per la tangent en parlar de la pèrdua de nacionalitat

El president espanyol, Mariano Rajoy, va admetre ahir que l'Estat complirà amb el deure de pagar les pensions en cas d'una declaració unilateral d'independència de Catalunya. Ho va fer en una entrevista que l'inquilí de La Moncloa va concedir ahir a Televisió de Girona. El periodista de TVGI Oriol Mas va preguntar al titular de La Moncloa si en cas de DUI l'Estat continuarà complint amb les seves obligacions amb els pensionistes catalans i Rajoy va respondre que “el govern [espanyol] sempre compleix amb les seves obligacions”, per després garantir: “Faré tot el que pugui perquè no es produeixi” la declaració d'independència de Catalunya.

En una entrevista de vint-i-quatre minuts, al president espanyol se'l va tornar a veure incòmode amb els temes més espinosos i va tirar del manual en moltes de les respostes. Així, en una primera sobre les pensions, Rajoy va afirmar que “és un debat que no té sentit, voler ser independents, no pagar el deute de l'altre i que l'altre pagui les pensions” i acte seguit, però, va reconèixer que l'Estat compliria amb l'obligació de satisfer les pensions dels catalans.

No generar confusió

El president espanyol també va optar per repetir arguments i intentar no definir-se més en la qüestió de la pèrdua de les nacionalitats espanyola i europea després que es posés en evidència en una entrevista a Onda Cero. En preguntar-li sobre la qüestió, Rajoy va repetir: “No entro en disquisicions jurídiques per no generar més confusió.” I hi va afegir: “No estic per fer debats jurídics, ara que sento arguments a favor o en contra”, però va defensar que “el govern evitarà que això es produeixi”.

En la mateixa línia, el president espanyol va intentar passar de puntetes sobre la possibilitat de corralito tirant pilotes fora i responent: “Cal negar la major, perquè, quin sentit té una Catalunya fora d'Europa o sense ajudes de les polítiques agrícoles comunitàries?” Tot i això, va admetre que una sortida de Catalunya de l'Estat “no és bona per a Espanya, ni per a Catalunya, per tant, actuem amb intel·ligència”.

No veu errades de gestió

En l'entrevista, el periodista va fer incidència en la falta de diàleg que hi ha hagut en aquest temps per part del govern espanyol, però Rajoy no va acceptar cap error en tot el procés. Ben al contrari, va exposar que el govern català ha actuat “amb un autèntic monòleg” i va justificar les negatives reiterades al pacte fiscal i al referèndum apel·lant: “El dret de la sobirania nacional correspon a tots els espanyols i només podia dir no.” Davant de les visions més apocalíptiques que s'han esgrimit aquesta setmana des de la banca, l'Església i els diversos mandataris polítics, Rajoy va afirmar que “el govern no pressiona ningú” perquè facin declaracions de cap tipus. A més, va aprofitar això per agrair “les persones que diuen que no, perquè abans no passava”. En aquest punt va obviar la referència als científics catalans de renom mundial que s'han pronunciat a favor del procés repetint que “abans només sortien els que hi estaven a favor i ara surten els que tenen altres plantejaments”.

Tot i les negatives reiterades a les peticions catalanes, Rajoy sí que va expressar la voluntat que a partir del 27-S “s'iniciï una nova etapa de diàleg polític i de respecte a la llei i s'acabin les tensions, les incerteses, la inestabilitat i els enfrontaments”. Això sí, també va llançar un dard a Suïssa davant la voluntat de fer de mitjancers dient que és “absurd” i que és una qüestió interna.

No sóc aquí per fer un debat jurídic i no entro en disquisicions jurídiques per evitar que es generi més confusió
Obama, Cameron, Merkel i la UE hi han dit la seva, però és igual, els tractats són molt clars i s'ha de respectar la llei
M'he trobat amb un monòleg, perquè no és diàleg si l'oferta és ho prens o ho deixes. Només podia dir no
Mariano Rajoy
president de l'Estat espanyol

Desmereix l'autodeterminació que preveu l'ONU

Una de les preguntes que també van incomodar Rajoy ahir en l'entrevista de Televisió de Girona va ser quan el periodista Oriol Mas li va recorda que la Carta de l'Organització de les Nacions Unides (ONU) reconeix el drets dels pobles a l'autodeterminació. El president espanyol va desmerèixer aquest fet dient que “el dret d'autodeterminació només existia a tres constitucions: a l'antiga Iugoslàvia, la Unió Soviètica, fixi's per a què valien, i algun país africà”, després de garantir: “L'ONU no ha reconegut mai en els termes que vostè em planteja el dret d'autodeterminació de Catalunya.” En aquest sentit, va optar de seguida per agafar el discurs més emprat aquestes últimes setmanes recordant les declaracions d'Obama, Cameron, Merkel i la Unió Europea. Davant del fet de si hagués volgut missatges més contundents, Rajoy va adoptar el discurs ja prototípic: “Els tractats són molt clars, com que un vas és un vas i un plat és un plat. Els tractats són molt clars i cal respectar la llei.” Es va sentir més còmode en parlar de la recuperació econòmica, el volum de turistes i d'Erasmus per defensar que l'Estat és “un gran país”, on “es menja bé i és molt maco”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Estat espanyol

La fiscalia demana arxivar el cas contra la dona de Pedro Sánchez

Barcelona
Estat Espanyol

Brussel·les considera la decisió de Sánchez un “afer intern” espanyol

Barcelona
política

Aragonès diu que no té sentit una qüestió de confiança i demana a Sánchez que “planti cara” a la ultradreta

barcelona

Manos Limpias admet que la denúncia es basa en retalls de premsa

Barcelona
política

Illa diu que respecta el “parèntesi” de Sánchez i crida els socialistes a la “resistència”

barcelona
política

Jordi Pujol : “Ara toca Junts, votaré Puigdemont”

barcelona
Marc Sanabria
Cap de l’oposició a Palau-solità i Plegamans i portaveu del PSC

“La biblioteca era la punta de llança de la renovació”

Palau-solità i Plegamans
política

El govern va renovar al febrer les condicions per al Hard Rock

barcelona
Guerra a Gaza

Un oasi de pau contra l’odi

Neve Shalom