Política

Junts pel Sí dobla Ciutadans a la demarcació de Barcelona

La coalició nacionalista obté més d'un milió de vots i C's desbanca el PSC com a segona força

El PP perd un 40% de vots mentre que el PSC cau a feus tradicionals i es queda amb dos escons menys

Junts pel Sí ha estat la força més votada a la circumscripció de Barcelona, on ha aconseguit més d'un milió de vots i pràcticament ha doblat en vots i escons Ciutadans (C's), el segon en resultats, ja que ha obtingut 32 escons. C's, al seu torn, ha batut amb escreix la seva pròpia marca, ja que ha passat dels vuit diputats que va aconseguir el 2012 per Barcelona a disset. Aquest creixement ha estat fruit, en part, dels bons resultats que ha obtingut a bastions tradicionalment socialistes de l'àrea metropolitana. No ha estat l'únic partit que ha doblat la seva presència, ja que, a l'altre extrem ideològic, la CUP també ha viscut un important ascens i ha passat de tres a set diputats. Les forces emergents, doncs, s'han imposat a partits clàssics com el PSC, que ha perdut dos escons i ha passat de catorze a dotze. Si haguéssim de resumir la llista de Junts pel Sí a la suma de CiU i ERC, per comparar amb els últims comicis, es veuria que aquests han reduït presència a la demarcació de Barcelona, ja que el 2012 CiU va aconseguir 26 diputats i ERC, dotze. Un total de 38 escons que queden lluny dels 32 de Junts pel Sí.

El gran perdedor ha estat, sens dubte, el PP, que ha passat dels dotze diputats que tenia el 2012 als vuit actuals. Una fuita de més de 130.000 vots de la qual no s'ha salvat Badalona, ciutat que el candidat popular, Xavier García Albiol, va governar durant l'últim mandat. El PP ha estat el segon partit en aquesta ciutat, per darrere de Junts pel Sí, que s'ha imposat per més de dos mil vots.

També es podria considerar un fracàs, si baixem al detall, la posició en què els socialistes han quedat en alguns feus històrics. El cas més paradigmàtic és, sens dubte, l'Hospitalet, on C's s'ha imposat per sobre del PSC. El mateix ha passat a ciutats com ara Viladecans i Sant Joan Despí, inexpugnables a les eleccions municipals però amb el PSC al segon i tercer llocs, respectivament.

Que el comportament en les municipals i les parlamentàries és ben diferent es posa de manifest a ciutats governades per confluències d'esquerres. Catalunya Sí que es Pot, amb nou diputats a la circumscripció barcelonina, no ha capitalitzat els bons resultats que una aliança similar va obtenir per exemple a Barcelona i a Badalona, ciutats on s'ha imposat la llista encapçalada per Raül Romeva.

Impugnació a Badalona per vots del PP

S. Muñoz

Junts pel Sí impugnarà les meses electorals del col·legi Baldomer Solà, a Badalona, perquè es van trobar set sobres amb paperetes del PP. L'alerta la va donar un votant que va agafar un sobre per ficar-hi la seva papereta i es va trobar que ja n'hi havia una a dins de la candidatura del PP. Es va donar avís a la Guàrdia Urbana, que va impedir votar mentre es revisaven tots els sobres. Se'n van trobar set amb la papereta fraudulenta. Un cop acabada la revisió, es va poder continuar la votació. No hi ha constància que això s'hagi reproduït a més col·legis de Badalona.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

unió europea

L’Eurocambra avala les noves regles fiscals que han de reduir el dèficit i el deute

barcelona
política

El TC avala Puigdemont de candidat contra el recurs de Cs

barcelona
regne unit

Sunak anuncia un augment de la despesa en defensa

barcelona
guerra a europa

Hezbol·là ataca amb drons una caserna israeliana a 15 quilòmetres de la frontera

barcelona
Unió Europea

L’Eurocambra aprova el ‘dret a reparar’ per a estendre la vida útil de béns

barcelona
estat espanyol

L’AN reobre la causa de l’espionatge a Sánchez amb Pegasus

barcelona
política

Laia Estrada critica que ERC i Junts mirin més al PSC per arribar a acords

BARCELONA
política

El Senat endarrereix una setmana més el ple que vetarà l’amnistia

barcelona
guerra a europa

Rússia ataca diverses regions i deixa nou ferits, entre ells quatre nens, a Odessa

barcelona