Política

L'independentisme es va obrint pas al Baix Penedès

Calafell és la sisena població de la comarca que s'adhereix a l'Associació de Municipis per la Independència, i el Vendrell i l'Arboç ho votaran avui

CDC, ERC i la CUP impulsen les mocions, tot i que no sumen prou vots

El Baix Penedès, una comarca amb el vot molt fragmentat i amb una forta implantació de població nouvinguda, ha deixat de ser un paradís per als partits unionistes. En les eleccions de diumenge, la candidatura unitària Junts pel Sí va guanyar en tots els municipis, tret de Cunit i el Montmell, on Ciutadans ha irromput amb tanta força que s'ha convertit en el partit més votat.

Però la llista sobiranista encapçalada per Raül Romeva ha guanyat fins i tot en feus tradicionalment hostils, com ara Calafell i la mateixa capital, el Vendrell. Una victòria ajustada en molts casos, però indiscutible. La suma de JxS i la CUP, sisena força en el conjunt de la comarca i també a la majoria de municipis, atorga als partidaris del sí més del 40% del suport de les urnes, un percentatge similar al que obtenen les forces obertament unionistes (C's, el PSC i el PP). El 10% que decantaria la balança cap a un costat o cap a l'altre, el sumen Catalunya Sí que es Pot, amb un gruix significatiu de la seva base que en cas de referèndum podria votar independència, i Unió, partidària d'un referèndum pactat amb l'Estat.

Mocions als ajuntaments

Els bons resultats electorals assolits al Baix Penedès per les forces sobiranistes han animat els partidaris de l'estat propi a fer gestos per demostrar que les coses estan canviant. Dilluns, l'endemà mateix del 27-S, Convergència i ERC van aconseguir que Calafell s'adhereixi a l'Associació de Municipis per la Independència (AMI). A contracor de l'àmplia majoria del govern municipal (el PSC, el PP i UAM) i d'una part de l'oposició, principalment Ciutadans, els sobiranistes van poder tirar endavant la seva proposta gràcies al suport dels dos regidors de la CUP i dos més, que, tot i que la votació va ser amb urna i secreta, tot indica que són els d'Unió Alternativa Municipal (UAM), un grup independent liderat per l'exalcalde Josep Parera, que ara també forma part del govern amb el PSC i el PP. Els dos regidors d'UAM no van revelar el seu vot, però durant la discussió de la moció sí que van apel·lar als sentiments, un gest que els acosta més aviat al sí. L'oposició frontal de C's i el PP a la moció sobiranista va contrastar amb la del PSC, que a través de l'alcalde, Ramon Ferré, i evitant en tot moment manifestar el vot dels regidors en públic, es va limitar a retreure a Convergència que no s'hagués adherit a l'AMI quan governava en el mandat anterior. La moció finalment es va aprovar per dotze vots a favor i nou en contra.

Calafell és, doncs, des de dilluns el sisè municipi del Baix Penedès que s'adhereix a l'Associació de Municipis per la Independència, però tot indica que no serà l'últim. Demà el ple del Vendrell i el de l'Arboç també votaran la moció impulsada per la CUP, a l'Arboç, i per Convergència, ERC i Som Poble-CUP al Vendrell. En tots dos municipis la moció difícilment prosperarà si no hi ha alguna sorpresa d'última hora i algun regidor d'alguna de les forces unionistes canvia l'orientació del seu vot. A l'Arboç, la majoria absoluta del PSC (vuit regidors) pot aixafar les expectatives dels sobiranistes de CDC (2), la CUP (2) i ERC (2). Al Vendrell la situació és més complexa perquè la fragmentació del vot ha deixat un consistori multicolor. Els dos partits sobiranistes del govern, CDC i ERC, i Som Poble-CUP, a l'oposició, promouen dues mocions en aquest sentit, però no en fan prou amb els seus vots. Haurien de convèncer com a mínim quatre regidors més i només tenen dues alternatives, i remotes: els dos de Sí que es Pot, a l'oposició, i dos més o tots quatre del PSC, en el govern.

LA FRASE

Aquesta moció té més raó que mai després de les eleccions d'aquest 27 de setembre
Sandra Suàrez
REGIDORA DE CIU A CALAFELL

LA XIFRA

6
municipis
del Baix Penedès adherits a l'AMI:
Bonastre, la Bisbal, Llorenç, Masllorenç, Sant Jaume i Calafell.

La Diputació ho debatrà divendres

a.p

El ple de la Diputació de Tarragona debatrà divendres la moció per a l'adhesió de l'ens supramunicipal a l'AMI. El text arribarà a la sessió a través d'ERC i la CUP, que l'han presentada conjuntament, mentre que CiU, que és el partit majoritari a l'ens i el que n'ostenta la presidència, ha declinat sumar-s'hi.

El president de la Diputació, Josep Poblet, de fet, ja va abstenir-se juntament amb tot el seu grup aquest estiu en la votació de la mateixa moció a l'Ajuntament de Vila-seca, on és alcalde amb majoria absoluta de CiU. En una entrevista en aquest diari, Poblet va assegurar que ho va fer en coherència amb el pensament majoritari dels ciutadans de Vila-seca.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Guerra a Gaza

Un oasi de pau contra l’odi

Neve Shalom
Marc Sanabria
Cap de l’oposició a Palau-solità i Plegamans i portaveu del PSC

“La biblioteca era la punta de llança de la renovació”

Palau-solità i Plegamans
política

El govern va renovar al febrer les condicions per al Hard Rock

barcelona
estat espanyol

Europa reacciona a la “bomba a Espanya” de la possible dimissió de Sánchez

barcelona
ESTAT ESPANYOL

Rovira empatitza amb Sánchez i li recorda que ella és a l’exili

BARCELONA
estat espanyol

Puigdemont anima Sánchez a presentar una qüestió de confiança

barcelona
estat espanyol

Feijóo acusa Sánchez de desistiment de funcions i de victimitzar-se

barcelona
estat espanyol

Yolanda Díaz dona suport a Sánchez i crida a “defensar la democràcia”

barcelona
estat espanyol

Rufián: “Malgrat tot, avui només es pot donar suport a Pedro Sánchez”

barcelona