Política

JOSEP MARIA FORNÉ

CAP DE LLISTA DE JUNTS PEL SÍ A LLEIDA

“El referèndum es farà i s'hi implicarà la Unió Europea”

“Hem guanyat de manera contundent, però amb el vot de l'estranger hauríem arribat a la xifra màgica de 63 diputats i ho vam tenir tan a tocar que la nit electoral ens vam desinflar”

“Més d'un milió sis-centes mil persones avalen la nostra proposta perquè Artur Mas sigui president: caldrà buscar alguna solució imaginativa”

Nova etapa.
Filòsof de formació, ha estat molts anys director de l'institut degà de Lleida, Màrius Torres . Ara se sent una mica alumne i comença el curs descobrint el funcionament del Parlament amb una barreja d'emoció i d'il·lusió pel nou repte. És del parer que cal establir diàleg amb els rivals polítics perquè “el nou país que hem de construir ha de ser de tothom”.
L'ús que fa el poder executiu espanyol del judicial és un
dels problemes greus que tenim

L'entrevistem tan bon punt arriba de la primera reunió que han fet els diputats de Junts pel Sí al Parlament. “Ha sigut molt emocionant.” Dia de posar noms a les cares i descobrir el funcionament de la cambra. Admet que amb un diputat més s'hauria arribat “a la primera de les xifres màgiques” que s'havien marcat, però se'l veu més content que la nit electoral.

Junts pel Sí va guanyar les eleccions. Com és que es veien cares tan llargues?
Ens ho diu molta gent. I el fet és que, objectivament, hi ha hagut una gran diferència entre el primer i el segon. I, a més, és la primera vegada que la força majoritària aconsegueix més d'un milió sis-cents mil vots. Això no passava ni en els temps de les majories absolutes de Jordi Pujol. Així que són uns resultats satisfactoris, també si els llegim en clau plebiscitària. Potser sí que ens vam mostrar pessimistes i no tocava perquè la victòria va ser clara i contundent, però hi havia dos números màgics:
el 68, que ens donava la majoria absoluta; i el 63, que és el nombre d'escons que en segona volta et permet formar govern amb majoria simple. Vam tenir tan a tocar aquestes dues xifres que ens vam desinflar. Si hagués funcionat el vot a l'estranger s'hauria arribat als 63 diputats. Diuen que el classicisme és fer fàcil allò difícil i el barroc és fer difícil el que és fàcil. I sembla que els catalans som una mica barrocs [riu].
Tres parlamentaris van donar suport a una moció a favor de la independència el 1991. Ara serien 72. Què ha canviat?
Moltes coses. D'una banda, la via autonomista ha arribat al seu límit de recorregut. Però, sobretot, hi ha hagut un canvi de cicle. Jo diria que l'any clau és el 2003, que és quan hi ha el canvi de govern a la Generalitat, quan comença el seu mandat com a president d'Òmnium Cultural Jordi Porta [que havia guanyat les eleccions a finals del 2002] i quan Joan Laporta es converteix en president del Barça. Hi ha un gir sobiranista. Després va venir el tràngol de l'Estatut i vam passar de la il·lusió col·lectiva a la sentència del Tribunal Constitucional, que va posar de manifest que el parer de dotze persones comptava més que el de tot el poble de Catalunya havia decidit en un referèndum. La sobirania –limitada– que teníem es va veure ridiculitzada. I a això encara s'hi ha d'afegir la crisi econòmica del 2008, que va evidenciar el mal funcionament del finançament autonòmic. Molta gent va començar a ser conscient del dèficit fiscal, d'aquells diners que se'n van i no tornen. Tots aquests factors combinats amb l'aparició de molts nous estats a Europa han contribuït a crear la majoria independentista que tenim ara al Parlament.
I, per acabar-ho d'adobar, s'imputa el president Mas.
És una imputació que té un caràcter polític. Costa molt d'entendre que s'imputi un president per haver posat les urnes! L'ús que el poder executiu fa del judicial és preocupant. Sense voler-ho se'ls escapa que no era oportú imputar abans el president perquè coincidia amb la campanya electoral. I, a la vegada, diuen que no han tingut res a veure amb aquesta decisió. És un dels problemes greus que hi ha a Catalunya.
Mas serà president?
És la proposta de Junts pel Sí i està legitimada per més d'un milió sis-cents mil vots. Caldrà buscar alguna solució imaginativa per tenir el suport de la CUP, potser, però crec que els resultats ens avalen.
Pablo Iglesias va dir explícitament que si arriba a La Moncloa autoritzarà el referèndum.
Tot el que diguin els polítics espanyols a partir d'ara està condicionat per les eleccions del 20 de desembre. Hem après a no confiar en aquest tipus de promeses. De referèndum n'hi haurà, perquè forma part del nostre full de ruta i perquè tard o d'hora la Unió Europea s'hi acabarà implicant, ja que no pot quedar-se indiferent amb el vot de dos milions de persones.
Jorge Soler, cap de llista de C's, diu que tenen una bona relació personal. Això és possible?
Hem de fer aritmètica política, però també hem de construir un país entre tots. Entre els del sí i entre els del no. I això potser descol·locarà alguns contrincants, sobretot a Madrid.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estat espanyol

Europa reacciona a la “bomba a Espanya” de la possible dimissió de Sánchez

barcelona
ESTAT ESPANYOL

Rovira empatitza amb Sánchez i li recorda que ella és a l’exili

BARCELONA
estat espanyol

Puigdemont anima Sánchez a presentar una qüestió de confiança

barcelona
estat espanyol

Feijóo acusa Sánchez de desistiment de funcions i de victimitzar-se

barcelona
estat espanyol

Yolanda Díaz dona suport a Sánchez i crida a “defensar la democràcia”

barcelona
estat espanyol

Rufián: “Malgrat tot, avui només es pot donar suport a Pedro Sánchez”

barcelona
Estat Espanyol

Podem fa costat a Sánchez i denuncia una persecució

barcelona

Sánchez es planteja renunciar després de l'acusació contra la seva dona

Barcelona
Política

Mor Joan Casas Montaña, exalcalde de Cornellà del Terri