Política

ERC insisteix a deixar de banda el debat dels noms però recorda que proposar Mas president és un compromís electoral

El portaveu d'Esquerra descarta aturar-se “cada cop” que el govern espanyol recorri al TC i es mostra convençut que s'arribarà a un acord amb la CUP

El portaveu d'ERC, Sergi Sabrià, ha recordat que un dels compromisos electorals amb què la candidatura Junts pel Sí va presentar-se a les eleccions del 27-S era proposar Artur Mas com a president de la Generalitat. “No hi renunciem”, ha dit Sabrià en una entrevista aquest dissabte a RAC1 mentre la candidatura de Raül Romeva i la CUP negocien la investidura. De fet, Sabrià ha fet una crida a la discreció a les dues bandes i ha instat a començar a treballar pels punts d'acord “més propers”: d'entrada centrar-se en el ‘què' i no en el ‘qui', ha insistit. Sabrià, que s'ha mostrat convençut que no caldran unes noves eleccions, ha demanat no aturar-se “cada cop” que el govern espanyol recorri al TC.

En una entrevista al programa Via lliure de RAC1, Sabrià ha parlat de les negociacions entre Junts pel Sí i la CUP aquests dies sobre la investidura a la presidència de la Generalitat. Sabrià, que ha entrat en pocs detalls, ha instat a començar a debatre els punts en què s'està d'acord: el mandat “inequívoc” a 72 diputats independentistes al Parlament per dur el país a la independència, ha dit.

El republicà ha defensat, però, que un dels compromisos electorals de la candidatura de CDC i ERC és proposar Artur Mas com a candidat a la presidència en el debat d'investidura. “No hi renunciem”, ha resolt el diputat electe. En aquest sentit, ha proposat començar a treballar pels punts “més propers” d'entesa “sense airejar-ho, sense explicar-ho de cara enfora”. “I sortirà bé”, ha augurat.

Pel republicans, el punt d'acord amb la CUP és “definir un nou país net, just” i que el procés cap a la independència sigui un camí “de divuit mesos o escurçat”. “Quan tinguem tot això fet, no serà inconvenient el ‘qui'”, ha insistit en línia amb el que va proposar aquest dissabte el màxim representant dels republicans, Oriol Junqueras.

Sabrià s'ha mostrat també convençut que hi haurà acord sobre la presidència en el termini corresponent. “Estic seguríssim que no s'haurà d'anar a unes noves eleccions, tenim un mandat de la ciutadania, no hi haurà noves eleccions”, ha sentenciat. Sabrià, de fet, ha demanat que tothom “miri amb ganes” les propostes que faci tant JXSí com la CUP, en la conferència que dijous 8 d'octubre hauria de trencar el silenci de l'esquerra independentista. Tot plegat per poder oferir “una solució satisfactòria que ens porti a un projecte definit i fer front a les urgències socials del país”, ha reblat el portaveu d'ERC.

Desobediència i 20-S

D'altra banda, Sabrià ha tornat a obrir la porta a la desobediència. “El que està clar és que si fem la república catalana qui ens posaran davant serà el TC i ens ho prohibiran tot”, ha vaticinat. Per això, si es vol donar compliment al “mandat” de la ciutadania caldrà “no obeir sempre les prohibicions”. La manera, i davant la reforma de l'Alt Tribunal que ha impulsat el govern espanyol, pot ser “tirar pel dret”: “No podrem parar-nos cada cop que ens posin el TC davant”, ha dit respecte a lleis com el decret de pobresa energètica.

Finalment, sobre la possibilitat que JXSí revalidi la candidatura per concórrer a les eleccions estatals del 20-D, Sabrià ha evitat respondre de forma clara. Els republicans, ha assegurat, aposten per treballar “discretament” per trobar la fórmula que els permeti casar dues premisses: “què anem a fer a Madrid, explicar el procés i com a força negociadora” i en paral·lel fer “irrenunciable” la justícia social.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona