Política

Chacón malgrat tot

L'exministra torna a ser cap de llista del PSC a les eleccions espanyoles tot i les deslleialtats a Pedro Sánchez i al PSC de Pere Navarro

El seu discurs espanyol és un actiu per disputar a Ciutadans el mateix electorat

El líder del PSOE marca el terreny situant la també catalana Meritxell Batet de segona a la seva llista de Madrid

Iceta vol Pere Navarro i Maurici Lucena a la llista i des del PSOE es veu bé el nom de l'exportaveu

Carme Chacón, l'exministra d'Habitatge i Defensa als governs de Zapatero, tornarà a ser cap de llista del PSC a les generals per tercer cop consecutiu. Ho tornarà a ser a pesar d'haver renunciat a l'acta de diputada al Congrés i d'haver marxat a la Universitat de Miami en els pitjors moments per al PSOE i el PSC.

Després de l'ensorrament del PSOE a les espanyoles del 2011, el PSC i la líder andalusa Susanna Díaz van donar suport a Chacón al congrés de Sevilla per disputar la secretaria general a Alfredo Pérez Rubalcaba. Chacón va perdre, però deixava la porta oberta a disputar les primàries socialistes del 2014. En aquest context, no va dubtar a criticar la línia oficial del Nou PSC de Pere Navarro pel fet de tenir en compte una consulta acordada.

Finalment, no va fer el pas i l'agost del 2013 va abandonar el Congrés dels Diputats i va anunciar la seva marxa a Miami. Pedro Sánchez es va imposar en els comicis interns del 2014 com a secretari general del PSOE, tot i perdre a Catalunya. Però, amb un lideratge encara fràgil, la seva aspiració a ser candidat a la Moncloa el 2015 va ser discutida per Susanna Díaz amb el suport de Chacón, mentre el PSC es posava, sense ambigüitats, al costat de Sánchez. L'agredolç resultat de Susanna Díaz a les andaluses la debilitava a ella i a Chacón en la seva pugna amb Sánchez, i la candidatura del madrileny a La Moncloa queia pel seu propi pes.

Finalment, Iceta va proposar Chacón com a “millor candidata” a encapçalar la llista de les espanyoles i l'espluguina s'hi va convertir automàticament perquè ningú no s'hi va presentar per disputar-li el lloc.

Com a candidat a la secretaria general, Sánchez va començar a visitar sovint Catalunya, però encara ho ha fet més com a líder del partit, en la reunió amb la direcció del PSC a Barcelona, l'endemà de la consulta del 9-N, i desplaçant-se a Catalunya onze dels quinze dies de la campanya del 27-S per acompanyar Iceta. La sintonia d'objectius i estratègica és total entre Sánchez i Iceta. A la campanya catalana, ells dos només han compartit amb Chacón el míting de la Festa de la Rosa, però l'exministra ha participat en diversos actes sectorials i territorials a Santa Coloma de Gramenet, Sant Boi de Llobregat, Vilanova del Camí i Montornès del Vallés. Aquest divendres al vespre el PSOE i el PSC van obrir oficialment a Barcelona la precampanya espanyola i Sánchez havia sorprès, dimecres, designant la diputada catalana Meritxell Batet com a número dos de la seva llista per Madrid, que també inclourà qui fou el seu rival a les primàries, el basc Eduardo Madina. És un gest de complicitat amb el PSC que també estableix una jerarquia de confiances tenint en compte que Sánchez ja va encarregar a Batet la coordinació de la proposta de reforma constitucional i el programa electoral, tot i que havia donat suport a Madina. Divendres, en els parlaments davant la plana major del PSC, Chacón va haver de compartir protagonisme amb Batet, una candidata que fa quatre anys ocupava el número 8 de la llista que encapçalava Chacón per Barcelona.

Encara que sigui més per conveniència que per confiança, el cert és que el discurs de Chacón és un actiu per a les eleccions generals tenint en compte la seva identificació plena amb els postulats espanyols del PSOE i en un moment en què els socialistes hauran de competir amb Ciutadans per un mateix electorat a Catalunya. Chacón és una oradora tan punyent contra el nacionalisme català com contra el PP i durant la campanya catalana ja ha mostrat alguns arguments que utilitzarà a la campanya del 20-D. Ha qualifica Artur Mas de “frau electoral” en presentar-se quart a la llista per no haver de retre comptes de la seva gestió, segons ella, i ha instat a desallotjar “aquest maquinista o ens estavellarà a tots” perquè “ha trencat totes les lleis internes i internacionals”. I a Rajoy i al PP recorda contínuament “tot l'odi i la catalanofòbia sembrat a Espanya” durant la negociació i tramitació de l'Estatut. Contra Ciutadans, el PSC també farà una crida al vot útil per derrotar el PP recordant que els d'Albert Rivera “pactaran amb qui arribi primer”.

El repte del PSC-PSOE és superar de molt el mig milió de vots de les catalanes per tenir possibilitats a La Moncloa, tenint en compte que Ciutadans ha superat els 700.000 i que els socialistes en van mantenir més de 900.000 en les difícils eleccions de fa quatre anys.

L'equip que acompanyarà Chacón no s'aprovarà fins al 24 d'octubre. De moment, entre els actuals diputats sembla que no repetirà Joan Canongia però sí que ho podrien fer Joan Rangel i Germán Rodríguez, segons han publicat les agències. Rangel i Rodríguez han participat en la campanya catalana –Rodríguez sempre al costat de Chacón, de qui va ser director de gabinet al Ministeri de Defensa i director de comunicació a Defensa i a Habitatge. El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, ha defensat que l'exprimer secretari Pere Navarro i l'exportaveu parlamentari Maurici Lucena, a qui Chacón va criticar obertament, tinguin un lloc a la llista. En el PSOE veuen bé el nom de Lucena però, segons va publicar el diari El País, Chacón no els té en compte i voldria persones de la seva confiança. En aquest estira-i-arronsa, al PSC hi ha qui defensa que Chacón ha de poder fer la llista al seu gust tal com la va poder fer Iceta a les catalanes.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Montero afirma que l’Estat protegeix els “interessos de Catalunya” transferint-hi recursos “suficients”

barcelona
política

El Govern va renovar el compromís amb Hard Rock abans de pactar els pressupostos

barcelona
Maite Selva i Huertas
Alcaldessa de Begur (Sempre per Begur i Esclanyà - JxCat)

“El Conservatori del Litoral ens semblaria una eina útil”

Begur

Fragmentats a buscar un estat

Barcelona
política

Calma després de la tempesta

barcelona
la crònica

“Necessitem un conflicte amb Espanya”

política

Llibres, roses i un 12-M pel mig

Barcelona
Convergents

L’últim centre sobiranista

front nacional

L’altra ultradreta