Política

Herrera creu que Salmond avala la via del referèndum

Rovira (JxS) recorda que l'Estat no el contempla i que el 27-S ha donat un mandat democràtic per declarar la independència

Pel PSC, el referèndum escocès no contravenia cap constitució

El coordinador nacional d'ICV, Joan Herrera, defensava ahir que l'exprimer ministre escocès, Alex Salmond, avala la via del referèndum per donar sortida al conflicte polític entre Catalunya i Espanya, i tot i que admet que aquesta proposta no ha
seduït el seu electorat aquest 27-S, és un “camí de llarg recorregut”, com també defensa Salmond en l'entrevista publicada ahir pel diari El Punt Avui. L'exlíder nacionalista escocès demana paciència als catalans perquè creu que el referèndum acabarà caient pel seu propi pes abans o després, i defensa que el 27-S legitima que Catalunya demani a l'Estat una negociació per pactar-ne les condicions de celebració. Amb tot, Salmond també reconeix que, si malgrat la victòria independentista que s'ha produït a les eleccions catalanes, el futur govern espanyol no accepta parlar de la proposta, hi ha altres vies perquè “el referèndum no és la veritat universal”.

En aquest sentit, l'artífex del referèndum escocès recorda que la separació de Txèquia i Eslovàquia es va negociar a partir del resultat d'unes eleccions, sense que se celebrés cap referèndum d'autodeterminació.

Declarar la secessió

Per la seva banda, la secretària general d'ERC i diputada de Junts pel Sí (JxS), Marta Rovira, recordava ahir en una entrevista a Catalunya Ràdio que l'Estat espanyol ha tancat la porta al referèndum aquest any passat i no el contempla en el futur i que, per tant, l'independentisme català ha adoptat un camí avalat pel 27-S, un mandat democràtic per proclamar la independència en un termini de divuit mesos.

Referèndum de reforma

També el PSC va valorar ahir el posicionament d'Alex Salmond en l'entrevista. La portaveu del partit, Esther Niubó, va reafirmar que és “molt difícil fer comparacions de Catalunya amb Escòcia perquè Salmond va obtenir majoria absoluta amb un programa independentista clar i l'endemà va anar a Westminster a negociar un referèndum que no contravenia cap constitució”, un guió i una legalitat que no són comparables amb el cas català i espanyol, segons Niubó.

Per la portaveu del PSC, efectivament el conflicte polític català només es pot resoldre amb un referèndum però que no contradigui la legalitat, i això només fa possible la via d'una “negociació, diàleg i nou acord constitucional que voti tothom a Espanya i a Catalunya”.

LES FRASES

Salmond reforça i accentua el nostre full de ruta: el que té més recorregut i futur és el referèndum
Joan Herrera
coordinador nacional d'icv
Tenim una majoria d'escons per fer la independència perquè així ens vam presentar
Marta Rovira
secretaria general d'erc
La negociació i un nou acord constitucional que voti Espanya i Catalunya és l'única sortida
Esther Niubó
portaveu del psc

El líder escocès no està a favor d'una via unilateral

En l'entrevista del periodista Quim Aranda a Salmond, l'ex-primer ministre d'Escòcia, deixa clar que la via triada, referèndum o eleccions, ha de ser compartida pels governs català i espanyol i desaconsella la via unilateral: “Sigui el que sigui, ha de ser un procés consentit i acordat. El referèndum és la millor manera que té la gent per resoldre i reconciliar les seves diferències. Per bé que no és una veritat universal. En el cas de txecs i eslovacs, no n'hi va haver. Va ser el resultat d'unes eleccions. I després, txecs i eslovacs van decidir que el partit s'havia acabat: en diuen el Divorci de Vellut”.

Salmond considera que era previsible que líders estrangers s'oposessin a la independència durant la campanya perquè a Escòcia ja ho van fer a petició del primer ministre britànic, David Cameron. També considera previsible que els oponents a la independència “bloquejaran el que puguin, s'hi oposaran, jugaran brut, soscavaran, endarreriran el que sigui, prevaricaran. Així és la manera com es fa la política”, conclou.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Estat espanyol

La fiscalia demana arxivar el cas contra la dona de Pedro Sánchez

Barcelona
Estat Espanyol

Brussel·les considera la decisió de Sánchez un “afer intern” espanyol

Barcelona
política

Aragonès diu que no té sentit una qüestió de confiança i demana a Sánchez que “planti cara” a la ultradreta

barcelona

Manos Limpias admet que la denúncia es basa en retalls de premsa

Barcelona
política

Illa diu que respecta el “parèntesi” de Sánchez i crida els socialistes a la “resistència”

barcelona
política

Jordi Pujol : “Ara toca Junts, votaré Puigdemont”

barcelona
Marc Sanabria
Cap de l’oposició a Palau-solità i Plegamans i portaveu del PSC

“La biblioteca era la punta de llança de la renovació”

Palau-solità i Plegamans
política

El govern va renovar al febrer les condicions per al Hard Rock

barcelona
Guerra a Gaza

Un oasi de pau contra l’odi

Neve Shalom