Política

Les Corts Valencianes fan pressió pel finançament

La proposta del govern valencià reclama més inversions i el reconeixement d'un deute històric de 12.433 milions

És la primera vegada que s'arriba per unanimitat a una demanda com aquesta

El nou govern valencià ha decidit plantar-se davant Madrid. Els temps de la genuflexió i d'acotar el cap seran cosa del passat si es compleix fil per randa l'acord que ahir van aprovar per unanimitat tots els grups amb representació a les Corts Valencianes.

El PP, el PSPV-PSOE, Compromís, C's i Podem van donar suport a una proposta de consens en què s'insta la Generalitat Valenciana a exigir al govern espanyol “una reforma immediata” del finançament autonòmic amb efectes a 1 de gener del 2014 que possibilite “disposar d'uns serveis públics fonamentals en exercici de les competències pròpies” i que assolisca “almenys la mitjana de finançament per habitant del conjunt d'autonomies”. La cambra també insta a exigir “el reconeixement dels dèficits de finançament acumulats” des que es van dur a terme les transferències de competències –les primeres, Educació en 1983 i Sanitat en 1987–, xifrades en almenys 12.433 milions del 2002 al 2013, així com “la definició i l'establiment d'un mecanisme de compensació.

L'acord va arribar després d'un ple monogràfic en què el president del govern valencià, Ximo Puig, va exigir unanimitat per a “posar fi a la major discriminació històrica que ha patit una autonomia en la història de la democràcia”. El cap del Consell va fer servir l'informe de la comissió d'experts de la cambra per a denunciar que tots els models finançament han resultat igual de dolents per a les necessitats econòmiques dels valencians. “Com és possible que sent una comunitat pobra continuem contribuint com si fóra rica? Som la pitjor finançada, amb uns recursos per habitant entre un 11% i un 12% per sota de la mitjana i allunyada en més d'un 30% de les autonomies de règim comú millor finançades”, va expressar.

Puig també va lamentar la manca d'inversions: sols un 10% de l'Estat quan el territori valencià aglutina quasi l'11% de la població total. El president va subratllar que aquest ofegament econòmic posava el País Valencià en una situació d'emergència. “Un finançament injust, una baixa inversió i la irresponsabilitat dels governs col·loca la Generalitat en l'abisme”, va destacar.

Deslleialtat

El cap del Consell va lamentar la manca d'unitat de les diferents forces polítiques quan s'ha negociat amb els governs de l'Estat espanyol, motiu pel qual els valencians resulten “invisibles” i va criticar que “la lleialtat demostrada amb la resta d'Espanya mai ha sigut recíproca”. Per això és va comprometre a exigir un nou model de finançament “governe qui governe” després del 20 de desembre.

El PP va donar suport a la proposta “per responsabilitat”, però va acusar Puig de “ploramiques” i d'haver donat suport al model aprovat pel PSOE. “Marxe i deixe governar a qui vol, sap i pot fer-ho”, va etzibar la síndica Isabel Bonig, envalentida per la visita de partit de Rajoy el dissabte i de De Cospedal ahir mateixa.

LES FRASES

Els valencians haurien d'alçar-se. El PP i el PSPV ací diuen blanc i a Madrid negre
Carolina Punset
síndica de c's
Senyor Puig, hui ve ací a plorar el que no va saber defensar a Madrid com a polític valencià
isabel Bonig
síndica del pp
Un determinat govern de Madrid ens està matant amb actuacions arbitràries
Manuel Mata
síndic pspv-psoe

La manifestació del 9 d'Octubre, en plena sintonia

Una hora abans de la celebració del ple, la Comissió 9 d'Octubre –integrada per associacions, sindicats i partits de l'esquerra i el nacionalisme– feia públic el lema de la manifestació que se celebrarà la diada dels valencians. “Un nou finançament per a un nou País Valencià” és la principal reivindicació que es podrà sentir pels carrers de València. “Sense finançament serà impossible construir un nou País Valencià que puga eixir de la crisi, creant ocupació, i en favor de l'economia productiva i de la igualtat social, de la cultura i la llengua i per la recuperació dels mitjans en llengua pròpia”, va dir el portaveu Toni Gisbert, qui no va poder concretar si algun membre del Consell participarà en la manifestació. ”Aquesta demanda és de llarg recorregut, no finalitza el 9 d'octubre i cal sensibilitzar la societat valenciana”, va dir.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Guerra a Gaza

Un oasi de pau contra l’odi

Neve Shalom
Marc Sanabria
Cap de l’oposició a Palau-solità i Plegamans i portaveu del PSC

“La biblioteca era la punta de llança de la renovació”

Palau-solità i Plegamans
política

El govern va renovar al febrer les condicions per al Hard Rock

barcelona
estat espanyol

Europa reacciona a la “bomba a Espanya” de la possible dimissió de Sánchez

barcelona
ESTAT ESPANYOL

Rovira empatitza amb Sánchez i li recorda que ella és a l’exili

BARCELONA
estat espanyol

Puigdemont anima Sánchez a presentar una qüestió de confiança

barcelona
estat espanyol

Feijóo acusa Sánchez de desistiment de funcions i de victimitzar-se

barcelona
estat espanyol

Yolanda Díaz dona suport a Sánchez i crida a “defensar la democràcia”

barcelona
estat espanyol

Rufián: “Malgrat tot, avui només es pot donar suport a Pedro Sánchez”

barcelona