Política

Un general dels EUA admet que l'atac a l'hospital d'MSF a Kunduz va ser un “error”

El cap de les forces nord-americanes a l'Afganistan reconeix que la decisió va se presa per la seva cadena de comandament

Metges Sense fronteres insisteix que Kabul i Washington coneixien les coordenades del centre

El cap de les forces dels Estats Units a l'Afganistan, el general John Campbell, ha admès aquest dimarts que l'atac del passat dissabte contra un hospital de Metges Sense Fronteres (MSF) a Kunduz (Afganistan), en el que van morir 22 persones, va ser un “error” i una “decisió” de la cadena de comandament militar nord-americà.

“Vam proveir suport aeri a forces afganeses que ho van requerir. La decisió de l'atac aeri va ser una decisió d'Estats Units realitzada per la cadena de comandament nord-americà”, ha reconegut Campbell en una audiència al Senat.

“Un hospital va ser colpejat per error. Mai marcaríem com a objectiu de manera intencionada una instal·lació mèdica protegida”, ha assegurat el General als senadors. El militar no ha revelat més detalls per deixar que la investigació oberta per Washington segueixi el seu curs.

A causa de l'atac contra l'hospital de MSF, en el qual van morir 12 membres de l'organització no governamental i 10 pacients, Campbell ha ordenat una revisió de les regles que justifiquen atacs a Afganistan.

“Per prevenir nous incidents d'aquesta naturalesa, he demanat a tota la nostra força que realitzi una revisió a fons de totes les autoritzacions operatives i les normes d'atac”, ha explicat Campbell, que comanda els prop de 10.000 militars nord-americans desplegats al país centreasiàtic.

En una entrevista amb la cadena CNN, el director executiu de MSF, Jason Cone, ha dit que, tret que s'aportin proves, tot apunta al fet que l'atac contra l'hospital de Kunduz va ser “deliberat”, ja que l'organització havia proporcionat repetides vegades les coordenades del centre a les autoritats de Kabul i Washington.

Preguntat sobre si el president nord-americà, Barack Obama, preveu disculpar-se per l'atac, el portaveu de la Casa Blanca, Josh Earnest, ha eludit una resposta directa. Ha afirmat que EUA es pren “molt seriosament” aquest assumpte i que falta saber “més” sobre “com va passar exactament”.

Sobre els informes de premsa que apunten que Obama està considerant mantenir tropes nord-americanes a l'Afganistan el 2017 i retardar la retirada completa, Earnest ha sostingut que no hi ha cap decisió presa i que el govern està analitzant “diversos factors”.

Segons el portaveu, la decisió d'Obama sobre aquesta qüestió vindrà determinada per “les condicions sobre el terreny”.

El general Campbell ha estat més directe i ha defensat davant els senadors que, “basats en les condicions en el terreny (...), crec que hem de proveir als nostres líders amb opcions diferents al pla actual”.

El general ha afirmat que aquest pla, que va ser revisat la passada primavera, contempla una reducció del nivell actual de 9.800 soldats a partir de maig de 2016, amb el manteniment d'una força residual a partir de 2017.

Les forces afganeses, amb el suport d'Estats Units, segueixen intentant desplaçar als insurgents talibans, que la setmana passada van prendre el control de gran part de la ciutat de Kunduz.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Política

ERC formalitza la proposta d’un cara a cara entre Aragonès i Puigdemont

barcelona
política

Els homes joves són els més espanyolistes, segons una enquesta d’Òmnium

barcelona
política

Aprovada la partida urgent de 142 milions per fer front a la sequera

barcelona
política

El Parlament convalida el decret per salvar 1.850 milions dels pressupostos fallits

barcelona
orient mitjà

Creixen els temors d’una incursió de l’exèrcit israelià a Rafah

barcelona
judicial

La Fiscalia de l’Audiència Nacional veu terrorisme al cas del Màgic

barcelona
orient mitjà

Von der Leyen demana a Israel i l’Iran que frenin l’escalada

barcelona
índia

Arrenca el procés electoral més gran i més llarg del món

barcelona

Israel llança un atac limitat de represàlia contra l’Iran

barcelona