Política

“Sóc europeu perquè sóc espanyol”

Felip VI fa campanya contra la independència al Parlament Europeu amb els mateixos arguments del PP, C's o el PSOE

Tot i la majoria absoluta independentista, garanteix a la UE que pot comptar amb “una Espanya unida”

El rei Felip VI va fer ahir campanya contra la independència al Parlament Europeu. “Sóc europeu perquè sóc espanyol!”, va arribar a advertir, tot insinuant que els catalans quedarien fora de la UE si deixessin de ser espanyols. No li va caler ni esmentar Catalunya, perquè se li va entendre tot: es va limitar a llegir un discurs que li podria haver escrit perfectament el ministre García-Margallo, amb el mateix argumentari unionista que el PP, Ciutadans o el PSOE han fet servir aquest 27-S. “Europa s'ha construït sobre la voluntat de sumar i no de restar, d'unir i no de dividir, de saber compartir i ser solidaris”, va avisar el monarca al ple d'Estrasburg, aprofitant el 30è aniversari de l'adhesió de l'Estat espanyol a la Unió per internacionalitzar encara més el procés sobiranista.

Tot i la majoria absoluta independentista, Felip VI va intentar tranquil·litzar la UE, assegurant que podrà continuar “comptant amb una Espanya unida i orgullosa de la seva diversitat, solidària i respectuosa de l'estat de dret”. I va elogiar la Constitució com el “gran pacte” que “protegeix els pobles d'Espanya en l'exercici de les seves diverses cultures i tradicions, llengües i institucions” i “consagra la llibertat, la justícia, la igualtat i el pluralisme polític com a valors essencials”. El rei va intervenir només en castellà, sense fer cap gest cap als eurodiputats dels altres 27 estats membres (el president de l'eurocambra, Martin Schulz, va fer l'esforç de canviar l'alemany per l'espanyol), i va llegir íntegrament les cinc pàgines del seu discurs, sense improvisar res. “L'Espanya democràtica de les últimes dècades s'ha basat sòlidament en una ferma i sincera voluntat d'entesa dels espanyols”, hi va afegir.

Protesta

Ningú no el va poder replicar: tot i que l'eurocambra s'autoproclama la casa de la democràcia europea, els eurodiputats no tenien dret a intervenir, a diferència del debat obert amb Angela Merkel i François Hollande que va celebrar-se al mateix hemicicle només tres hores després, ahir a la tarda. Però a Estrasburg es van veure molts escons buits, com a forma de protesta. Els eurodiputats d'Esquerra Unida van abandonar el ple, però abans van penjar una bandera republicana i una estreleira gallega. També Jean-Luc Mélenchon, el líder del Front d'Esquerres francès, va mostrar una bandera republicana i la italiana Eleonora Forenza, de la llista Tsipras-L'Altra Europa, un cartell en què es proclamava “Salut i República!”. Parlamentaris britànics el van provocar onejant una bandera de Gibraltar. Els de Podem van quedar-se a escoltar el rei, però sense aplaudir-lo. I a la sortida Pablo Iglesias li va retreure que s'hagi posat en el debat independentista.

“Una figura simbòlica hauria d'intervenir menys en política, un cap d'estat ha d'estar a l'altura per representar tots els ciutadans i no només una part” i “no posar-se en afers que han de resoldre democràticament els ciutadans”, es va queixar el líder de Podem. “Malauradament, pel que fa a la qüestió territorial, sembla que a totes les forces i a la monarquia hi ha una part dels ciutadans que els sobra”, va lamentar Iglesias. L'abril passat, quan el monarca va visitar l'eurocambra a Brussel·les, li va regalar la sèrie Joc de trons i ahir Iglesias es va mostrar decebut, fent broma, perquè el rei no li havia tornat el gest, regalant-li House of cards.

Tampoc no va aplaudir ni es va aixecar de la seva cadira l'eurodiputat de CDC, Ramon Tremosa, que es va queixar que “no havia fet cap menció ni reconeixement a la majoria independentista resultant de les eleccions del 27-S ni al dret a decidir dels catalans”. Tot i això, el va escoltar “respectuosament”, tal com ha fet “amb tots els caps d'estat que han passat per Estrasburg els últims cinc anys”.

Ernest Maragall, d'ERC-NeCat, va aprofitar una intervenció al ple abans-d'ahir per expressar la seva “profunda decepció, o millor indignació, per la reiterada negociació que les institucions de l'Estat fan dels drets democràtics com a ciutadà, com a català, com a espanyol i com a europeu”. El també republicà Josep Maria Terricabras i l'ecosocialista Ernest Urtasun no eren a Estrasburg.

LES FRASES

Europa s'ha construït sobre la voluntat de sumar i no de restar, d'unir i no de dividir
Felip VI
Rei d'Espanya
No ha fet cap reconeixement a la majoria independentista del 27-S
Ramon Tremosa
Eurodiputat de CDC

Sona ‘El cant dels maulets' al mòbil

Al valencià Jordi Sebastià, eurodiputat de Compromís, se li va oblidar silenciar el seu telèfon mòbil i enmig del discurs del rei, quan l'hemicicle d'Estrasburg estava en silenci, va rebre una trucada i es va sentir la melodia d'El cant dels maulets. “No us ha sonat el mòbil en alguna ocasió de manera inconvenient? Doncs a mi també, avui mateix al Parlament Europeu mentre hi parlava Felip de Borbó... o potser era convenient?”, va escriure Sebastià a les xarxes socials, pujant un vídeo del moment en què li sona el mòbil. Casualitat?

La cançó d'Al Tall diu “si no l'empara el Nostre Senyor tallarem la cua a Felip de Borbó”. Precisament aquest cap de setmana un grup de dolçainers i tabalers van rebre el monarca amb aquesta mateixa cançó, que parla de la guerra de Successió que van disputar austriacistes contra borbons, en la seva visita a València pel lliurament dels premis Jaume I d'estudi i recerca científica, econòmica i empresarial.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Guerra a Gaza

Un oasi de pau contra l’odi

Neve Shalom
Marc Sanabria
Cap de l’oposició a Palau-solità i Plegamans i portaveu del PSC

“La biblioteca era la punta de llança de la renovació”

Palau-solità i Plegamans
política

El govern va renovar al febrer les condicions per al Hard Rock

barcelona
estat espanyol

Europa reacciona a la “bomba a Espanya” de la possible dimissió de Sánchez

barcelona
ESTAT ESPANYOL

Rovira empatitza amb Sánchez i li recorda que ella és a l’exili

BARCELONA
estat espanyol

Puigdemont anima Sánchez a presentar una qüestió de confiança

barcelona
estat espanyol

Feijóo acusa Sánchez de desistiment de funcions i de victimitzar-se

barcelona
estat espanyol

Yolanda Díaz dona suport a Sánchez i crida a “defensar la democràcia”

barcelona
estat espanyol

Rufián: “Malgrat tot, avui només es pot donar suport a Pedro Sánchez”

barcelona