Política

JULI FERNÀNDEZ

ALCALDE DE SABADELL (ERC)

“Hem aconseguit fer el canvi polític a Sabadell”

Destaca que en cent dies de govern s'ha creat la regidoria de transparència, s'ha posat en marxa una auditoria i hi ha una unitat de treballadors que s'hi dedica

Assegura que des de l'inici mantenen contactes amb altres formacions per assolir majories, però deixa clar que són un govern de vuit que té bona sintonia

L'alcalde que va en moto
Ha deixat de banda el cotxe oficial i els escortes i ha optat per anar en moto a tot arreu. Malgrat que hi ha qui se sorprèn, Fernàndez ho viu amb normalitat, la mateixa amb què respon les preguntes de la gent i amb què compleix una agenda plena de compromisos. “La ciutat és la prioritat ara”, diu, tot i confessar que troba a faltar la família.

És alcalde de Sabadell gràcies als vots de la Crida, Unitat pel Canvi a Sabadell i Guanyem Sabadell, però governa en minoria amb els primers i ho fa després de 16 anys de govern socialista marcats, en la darrera etapa, pel cas Mercuri.

Valori els primers cent dies de govern d'ERC i la Crida a Sabadell.
Hem aconseguit fer el canvi polític a la ciutat, un canvi necessari. Treballem per recuperar la confiança en la institució, posant com a eixos prioritaris la transparència, l'emergència i la generació d'oportunitats. Estem satisfets d'haver començat a fer feina.
Al govern hi ha quatre regidors d'ERC i quatre de la Crida. Com és la relació?
Ha estat fàcil. És un sol govern amb diverses formacions polítiques, amb un programa compartit i un objectiu comú.
Creu que la gent ja ha notat el canvi de govern?
Amb les maneres de governar i en les prioritats, el canvi s'ha notat i la gent ho diu. Hi ha coses tangibles com ara que es va fer un casal al mes d'agost per garantir l'alimentació de nens i les actuacions en l'àmbit dels desnonaments, com ara que Vimusa no desnoni...
Personar-se com a acusació particular en el cas Mercuri.
I tant, amb la voluntat de defensar els interessos dels sabadellencs si la institució s'ha vist afectada. Però també treballar per un model policial més proper i preventiu que qüestiona la utilitat de destinar gent a unitats especials com la d'informació i la de resposta ràpida.
Simbòlicament, han obert la porta de l'Ajuntament, però, com es deia en campanya, ja han aixecat catifes? Què han trobat?
L'Ajuntament és molt gran i els processos d'auditoria són llargs. El que anem fent és entrar a les àrees i veure quina situació ens trobem. Vam crear una regidoria de transparència i ara hi ha una unitat de transparència. En el moment en què veiem coses que no són clares, el que fem és estudiar-ho i s'ha d'explicar, es farà amb total transparència.
Sembla que no tindran un mandat fàcil: un govern en minoria i una part de l'oposició molt crítica amb la seva gestió.
És veritat que si no tens una majoria en el ple l'has d'intentar tenir, però també que els governs són els que governen i hi ha tota una feina executiva del dia a dia que s'ha de fer i ho fem des del govern. Estem convençuts que en els compromisos de ciutat trobarem complicitats per tirar endavant.
Hi haurà pacte amb Unitat pel Canvi i Guanyem Sabadell?
Des del primer dia, hi parlem per intentar tenir majories i també parlem amb Convergència per intentar tenir ponts comuns de treball, perquè crec que hem de tenir aquestes majories. Els contactes hi són i, de moment, el que hi ha és un govern de vuit que intenta trobar majories per tirar endavant projectes.
I la resta de partits?
L'alcalde ha de tenir una relació fluida amb tots els grups. Ara, sí que és veritat que hi ha divergències ideològiques amb Ciutadans i el Partit Popular, i amb el PSC, que és continuisme de l'etapa anterior; és complicat poder arribar a acords més enllà dels estratègics.
Quin paper ha de tenir Sabadell, que té un alcalde independentista però que no forma part de l'Associació de Municipis per la Independència, en el procés català?
En la construcció del país, els ajuntaments, i per tant Sabadell també, han d'acompanyar les majories que s'hagin establert democràticament i les decisions que es prenguin al Parlament.
Quina relació té amb Terrassa?
De col·laboració. Hem d'intentar tenir un lideratge compartit. Hi haurà una reunió aviat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Publicat a

[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estats units

Les protestes propalestines es traslladen als campus dels Estats Units

barcelona
Estats Units

Un editor de premsa groga reconeix que va afavorir Trump en la campanya de 2016

Barcelona
estat espanyol

La parella d’Ayuso va proposar al fiscal acceptar 8 mesos de presó pel frau fiscal

barcelona
guerra a gaza

L’ONU demana investigar les fosses comunes trobades en els hospitals de Gaza

barcelona
política

Vergés (Junts) reivindica la llengua catalana a la Diada de Sant Jordi

sant feliu de guíxols
unió europea

L’Eurocambra avala les noves regles fiscals que han de reduir el dèficit i el deute

barcelona
política

El TC avala Puigdemont de candidat contra el recurs de Cs

barcelona
regne unit

Sunak anuncia un augment de la despesa en defensa

barcelona
guerra a europa

Hezbol·là ataca amb drons una caserna israeliana a 15 quilòmetres de la frontera

barcelona