Política

La suspensió d'activitats del PSAN obliga a cancel·lar el tradicional Aplec del Puig

La formació mantindrà l'estructura interna i la finalitat del partit

Manifesta que en l'actualitat té “veritables dificultats per fer sentir la seva veu”

Va ser fundat el 1968 i la seua implantació va arribar al País Valencià l'any 1974

El Partit Socialista d'Alliberament Nacional dels Països Catalans (PSAN) ha anunciat a través d'un comunicat la suspensió d'activitats públiques i el manteniment l'estructura interna i finalitat del partit. Fundat en la clandestinitat el 1968, manifesta que en l'actualitat té “veritables dificultats per fer sentir la seva veu” en un moment en què constata “que ja ens trobem en aquest punt del procés d'alliberament nacional i social al Principat (al País Valencià i les Illes és creixent la presa de consciència nacional i l'oposició a l'espoliació espanyola)”. El PSAN remarca que li manquen efectius, mitjans materials i humans, “però no objectius ni capacitat per formular-los, a partir de l'anàlisi concreta de la realitat concreta”. En aquest sentit, el PSAN comunica que ha decidit suspendre les activitats públiques (excepte l'edició del número 300 de Lluita, en preparació). Tampoc no celebrarà enguany el tradicional Aplec del Puig, el darrer diumenge d'Octubre.

El Partit Socialista d'Alliberament Nacional dels Països Catalans es va fundar l'any 1968, en temps de clandestinitat contra la dictadura franquista, “al servei de la classe obrera i resta de classes populars en la lluita d'alliberament nacional i social de la nació catalana completa”. L'any 1974 va iniciar la seva implantació al País Valencià i el 1976 a les Illes. El 1977 es va legalitzar com a partit polític a l'Estat espanyol. El principals dirigents actuals són el professor Josep Guia i la periodista Núria Cadenes. El PSAN exposa al comunicat al llarg de la seva existència ha estat “concreció catalana del ‘marxisme d'alliberament nacional'”, i “principal impulsor de l'independentisme modern català”, alhora que la seva presència continuada ha propiciat que no es trenqués, “entre el marasme de les autonomies de la pseudo-democràcia espanyola, la reivindicació del triple objectiu propugnat: Independència – Països Catalans – Socialisme”.

El partit analitza que en l'actualitat s'ha iniciat el procés d'alliberament nacional al Principat i que País Valencià i les Illes estan prenent consciència nacional. En aquest sentit reconeix que altres actors s'han afegit i encapçalen la lluita però observa “notables mancances, com ara els dubtes quan no l'absència de les esquerres en l'assumpció i direcció del clam d'independència i, potser com a conseqüència d'això, la no postulació d'objectius a mitjà i llarg termini”. “El PSAN, que en celebra l'avenç i en lamenta les mancances, té veritables dificultats per fer sentir la seva veu en aquest moment del procés”, indica, anunciant que suspèn activitats i manté l'estructura interna i la finalitat de la formació



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

regne unit

El Parlament britànic aprova el pla per deportar migrants a Ruanda

barcelona
política

Zapatero: “Hauria estat tremendament negatiu veure Puigdemont a la presó”

barcelona
alemanya

Detenen l'assistent d’un eurodiputat d’AfD sospitós d’espiar per a la Xina

barcelona
Jon O. Urain
Editor de política de ‘Berria’

“EH Bildu ja és una alternativa de govern al País Basc”

Barcelona
Carles Puigdemont
Candidat de Junts + Puigdemont x Catalunya

“Si hi ha una majoria simple però sòlida hem d’intentar governar”

Perpinyà
Eugeni Pibernat i Roig
Portaveu de Tots per Begur i Esclanyà (TxBE) i cap de l’oposició local

“Sense nous permisos d’obres no hi ha marge per invertir”

Begur
estats units

Desenes de detinguts en la Universitat Yale contra la guerra a Gaza

barcelona
guerra a gaza

Detinguts dos palestins a Jerusalem per atropellament

barcelona
unió europea

Brussel·les amenaça de suspendre TikTok Lite a Espanya i França

barcelona