Política

La política atrapa al lector

Després de l'èxit de vendes arran del 9-N, la literatura sobre el procés sobiranista continua seduint els lectors amb obres més analítiques

Els lectors també s'interessen per llibres sobre la nova política, la UE i Grècia

El creixent interès de la societat catalana vers la situació política del país es va veure plasmat en l'alta participació en les eleccions del 27-S –un 75%, la més alta en unes eleccions al Parlament de Catalunya– però també ho demostra la forta demanda (i oferta) de publicacions relacionades amb el procés sobiranista i la situació política de Catalunya. La bibliografia sobre la independència de Catalunya, però, ja no es pot considerar un fenomen nou. De fet, es va consolidar durant les últimes tres diades de Sant Jordi i va viure el seu moment més àlgid en les setmanes anteriors al procés participatiu del 9 de novembre de l'any passat.

Des de llavors, aquest subgènere literari ha viscut un degoteig constant que s'ha vist incrementat, sobretot, des de la convocatòria del 27-S. La literatura del procés, però, també ha viscut una evolució en els últims anys. S'han deixat enrere les publicacions històriques referents al 1714, sobre la viabilitat econòmica d'una Catalunya independent i els llibres amb argumentaris a favor o en contra de la independència, per deixar lloc a publicacions més reflexives i analítiques del moment polític que viu Catalunya. “El que millor es ven ara són llibres que ofereixen visions personals sobre el procés polític” afirma el president del Gremi de llibreters de Catalunya, Antoni Daura. Després de dos anys i escaig de procés, els lectors també busquen publicacions d'anàlisi. Així ho creu Josep Lluch, editor de l'editorial Pòrtic: “Les publicacions sobre el procés sobiranista segueixen tenint demanda, però es venen millor aquells llibres que aporten valor afegit” afirma. D'aquesta manera, les publicacions que es van situar al podi de les més venudes durant el mes de setembre van ser Escac a l'Estat (Pòrtic) de Pere Martí, on s'expliquen detalls desconeguts de la consulta del 9-N i Let Catalonia Vote (Pòrtic) de l'eurodiputat Ramon Tremosa, presentat el mes de setembre passat, que desvetlla com la premsa i la política internacional ha mostrat un interès creixent pel procés sobiranista.

Lluch, però, creu que “els canvis constants en la política catalana fa que hi hagi molta diversificació en l'oferta bibliogràfica”. Apareixen, així, altres interessos en els lectors de política, com ara la “nova política”, la victòria de les esquerres al País Valencià i les Illes Balears, així com la situació de Grècia i el funcionament de la Unió Europea. “La nova política, i en especial la victòria de Barcelona en Comú a les municipals, també està aixecant molt d'interès entre els lectors”, afirma Josep Lluch, avançant que l'editorial Pòrtic està preparant una nova publicació sobre el projecte polític d'Ada Colau. A la mateixa conclusió arriba el director de la llibreria Laie de Barcelona, Lluís Morral: “Des de fa un parell d'anys hi ha un interès creixent per la literatura política, però no es limita al procés sobiranista, també interessa la Unió Europea, Grècia i la nova política.”

Pel president del Gremi de llibreters, Antoni Daura, la literatura política viu un moment àlgid, però la demanda s'ha diversificat. “Els lectors de política abans estaven més ideolitzats, però ara han derivat a un nivell més pragmàtic i es busquen publicacions amb valor afegit que puguin resoldre dubtes”, afirma. La literatura, doncs, s'ha convertit en una nova eina per intentar resoldre els interrogants que presenta la política.

L'hora de les memòries
L'editor Josep Lluch explica que el relleu generacional que viu la política provoca un interès per les noves formes de fer política, però també està donant pas a una nova fornada de memòries “d'aquells polítics que van protagonitzar la Transició i que tenen moltes coses a explicar”.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

No i no

Banyoles
LA CRÒNICA

Memòria democràtica a Castell i Platja d’Aro

País basc

La campanya clou amb el PNB i EH Bildu disputant l’hegemonia

Barcelona
política

Viñas afirma que ERC no abandona un govern “a les primeres de canvi”

llagostera
Pròxim Orient

Almenys cinc morts en una batuda israeliana a Cisjordània

Barcelona
Política

El jutge obre una línia d’investigació secreta per l’espionatge d’Aragonès amb Pegasus

barcelona
Guerra a europa

L’OTAN es compromet a enviar més defenses aèries a Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Els EUA sancionen un activista ultra israelià aliat del ministre Ben Gvir

barcelona
GIRONA

Junts aposta per la “simplificació administrativa” amb una finestreta única

GIRONA