Política

El Congrés s'acomiada amb un altre no a la independència

El republicà Tardà exhibeix la moció com la foto ‘finish' de la legislatura i diu que “és més fàcil crear la República catalana que canviar Espanya”

CDC hi vota a favor, Unió i ICV se n'abstenen

Amb només tres dels 350 escons que té el Congrés, el grup d'ERC i el portaveu Joan Tardà s'anotaven ahir el cop d'efecte d'arrossegar la cambra a votar sobre la independència de Catalunya precisament en l'últim ple de la legislatura. Amb el vet descomptat de la majoria absoluta del PP –a la qual es van sumar el PSOE i UPyD– la moció d'ERC va ser rebutjada (291 no en contra 27 sí i 18 abstencions) sense que la votació revestís incertesa, però Tardà es va vantar de tenir “la foto finish de la legislatura” amb un altre no del Congrés a la secessió.

La literalitat de la moció d'ERC proposava que el Congrés instés el govern espanyol a reconèixer “la voluntat majoritària del poble” de Catalunya que s'ha expressat a les urnes el 27-S “de constituir-se en un estat independent”. Tardà va recordar que una majoria de vots del SNP a Escòcia més precària del 48% que ara sumen Junts pel Sí i la CUP va conduir premier britànic David Cameron a autoritzar una consulta, mentre que en el cas d'Espanya la majoria de dos terços exigida al Congrés per canviar la Constitució regala al PP el bloqueig de l'status quo. “I els que no hi han arribat, com ara Podem o Pablo Iglesias, tampoc volen canvis troncals a l'Estat, i si els volguessin, no podrien fer-los”, va dir Tardà. I reblava: “És més fàcil crear la República catalana que canviar l'Estat espanyol”. “En l'inici de la legislatura, un 10% es declarava independentista i ara és un 48%”, hi afegia Jordi Xuclà (CDC).

Obligats a retratar-se, CDC va votar a favor d'un text secundat també pel PNB, l'esquerra abertzale i el BNG, mentre que Unió i ICV es van abstenir. “Van perdre el plebiscit. Deixin d'interpretar els vots del no i comptin els del sí: van perdre perquè no arriben ni al 48%”, va replicar Francesc Vallès (PSC). Més vehement va ser Dolors Montserrat, del PP: “Quants hospitals tancats per alimentar la maquinària secessionista excloent i sectària!” “Són la millor cara del pitjor, com ho és el nacionalisme excloent, i ho puc dir aquí sense patir la manipulació de TV3”, va reblar Montserrat, que va emocionar tant els seus que el ministre Montoro va saltar de l'escó per acudir a rebre-la a l'escalinata i fondre's amb ella en una abraçada.

Des d'Unió, Montserrat Surroca admetia l'èxit de Junts pel Sí per governar i prou. “No existeix la majoria independentista”, va prevenir. “Pensar que no hi ha forces per fer un referèndum i sí per crear una República catalana és creure que la llei de la gravetat ha desaparegut”, va dir Joan Coscubiela (ICV), que va reprotxar que “no es pot iniciar una República catalana fent que el primer pas sigui la negació del dret a decidir”.

Hem conclòs que és més fàcil crear la República catalana que canviar l'Estat monàrquic espanyol
Joan Tardà
diputat d'erc al congrés
En l'inici de la legislatura un 10% es deia independentista als sondejos, i ara és un 48%
Jordi Xuclà
diputat de cdc al Congrés
Deixin d'interpretar els vots del no i comptin els del sí: van perdre perquè no van arribar ni al 48%
Francesc Vallès
diputat del PSC al Congrés
Unió s'absté, no discutim l'èxit de Junts pel Sí, però no existeix la majoria independentista
Montserrat Surroca
diputada d'unió al congrés
No es pot iniciar una República catalana fent que el primer pas sigui la negació del dret a decidir
Joan Coscubiela
diputat esq. plural al congrés
Són la millor cara del pitjor, com ho és el nacionalisme excloent, i ho puc dir aquí sense manipulació de TV3
Dolors Montserrat
diputada del pp al congrés

Posada: “Ha de parlar en castellà”

Abans de la moció d'ERC era el grup d'UPyD el que forçava a debatre la pretesa exclusió del castellà a Espanya i Joan Tardà va servir l'anècdota de l'últim ple. “Llegiré l'article 3.1 de la Constitució. El castellà és la llengua espanyola oficial de lEstat. Tots els espanyols tenen el deure de conèixer-la i el dret a fer-la servir. De fet, jo la faig servir”, va dir Tardà en català. “Senyor Tardà, l'he d'advertir que no pot vostè emprar el català si després ho tradueix. Ha d'emprar el castellà, és la norma”, va renyar-lo el president del Congrés, Jesús Posada. “Ja està tot dit, senyora Rosa Díez...”, es va acomiadar Tardà, cofoi que els fets parlessin per ell.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Viñas afirma que ERC no abandona un govern “a les primeres de canvi”

llagostera
Pròxim Orient

Almenys cinc morts en una batuda israeliana a Cisjordània

Barcelona
Política

El jutge obre una línia d’investigació secreta per l’espionatge d’Aragonès amb Pegasus

barcelona
Guerra a europa

L’OTAN es compromet a enviar més defenses aèries a Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Els EUA sancionen un activista ultra israelià aliat del ministre Ben Gvir

barcelona
GIRONA

Junts aposta per la “simplificació administrativa” amb una finestreta única

GIRONA
BESCANÓ

La CUP defensa que la central hidroelèctrica de Vilanna passi a ser pública

BESCANÓ
guerra a europa

Almenys nou morts en un atac massiu rus de míssils i drons contra Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Un ministre israelià insinua que l’atac a l’Iran ha estat “dèbil”

barcelona