Política

El govern de Tossa i CiU, enfrontats per l'IBI

El govern proposa un augment del 10%, però CiU manté que és del 20%

L'equip de govern de Tossa (TU i ERC) portarà a l'aprovació del ple, la setmana vinent, les ordenances fiscals per al 2016, que representen, segons el govern, un increment de l'IBI del 9,98%, mentre que CiU, a l'oposició, defensa que l'augment és de gairebé el 20% i ja ha anunciat que s'hi oposarà.

En un comunicat, l'equip de govern exposava ahir que s'acordarà marcar el tipus d'IBI en un 0,98, “cosa que representa augmentar-lo un 9,98% respecte a l'any passat”. Argumenta que l'increment servirà per tenir més ingressos sense endeutar-se i fer front a un pla d'inversions de quatre anys, que inclou el condicionament de voreres, l'asfaltatge de carrers, ajudes socials i millores a l'enllumenat, la Vila Vella, la vil·la romana dels Ametllers, el museu, la llar d'infants, equipaments esportius, casal de joves, i per ampliar també el cos de policia local.

Per Joan Antoni Hervías (CiU), però, el comunicat del govern és enganyós, perquè el tipus d'IBI que s'aplicava era del 0,81% “i si a aquest 0,81% s'hi aplica un 10% d'augment, quedaria en un 0,89, i no en 0,98 com diuen”. En tot cas, un 10% del que es pagava d'IBI en qualsevol municipi era imposat per l'Estat, obligació que quedarà sense efecte el 31 de desembre. Molts ajuntaments han optat per incrementar un 10% l'IBI, però el contribuent no tindrà una factura més alta, sinó que pagarà el mateix. En el cas de Tossa, a més de mantenir el 10% que l'Estat imposava, s'hi afegiria un 9,98% més, segons va assegurar Hervías. L'increment que aplicaria l'Ajuntament, argumenta CiU, seria de gairebé el 21%, tot i que per al ciutadà la diferència en la factura seria d'un 10%.

El govern de TU exposa que en els darrers tres anys han reduït l'IBI un 20%, però CiU ho considera una afirmació oportunista. “Veníem d'un increment del 69%”, diu Hervías.

La regidora d'Hisenda, Àngels Pujals, va explicar que la situació econòmica fa que no es puguin assegurar ingressos d'altres administracions a través de subvencions. “Podíem optar per no augmentar els impostos o reduir-los, però hem optat per la seriositat en els comptes públics”, exposa la regidora. “L'augment de l'IBI no és un caprici, forma part d'un projecte de quatre anys que pretén mantenir la capacitat d'inversió municipal”, argumenta.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Estat espanyol

La fiscalia demana arxivar el cas contra la dona de Pedro Sánchez

Barcelona
Estat Espanyol

Brussel·les considera la decisió de Sánchez un “afer intern” espanyol

Barcelona
política

Aragonès diu que no té sentit una qüestió de confiança i demana a Sánchez que “planti cara” a la ultradreta

barcelona

Manos Limpias admet que la denúncia es basa en retalls de premsa

Barcelona
política

Illa diu que respecta el “parèntesi” de Sánchez i crida els socialistes a la “resistència”

barcelona
política

Jordi Pujol : “Ara toca Junts, votaré Puigdemont”

barcelona
Marc Sanabria
Cap de l’oposició a Palau-solità i Plegamans i portaveu del PSC

“La biblioteca era la punta de llança de la renovació”

Palau-solità i Plegamans
política

El govern va renovar al febrer les condicions per al Hard Rock

barcelona
Guerra a Gaza

Un oasi de pau contra l’odi

Neve Shalom