Política

Viloca passa a disposició judicial

L'extresorer de CDC és traslladat aquest migdia als jutjats del Vendrell després d'acollir-se al seu dret a no declarar davant la Guàrdia Civil

Es preveu que la resta de detinguts compareguin davant el magistrat entre aquesta tarda i divendres

Andreu Viloca, tresorer de Convergència Democràtica de Catalunya (CDC), detingut ahir en el marc de l'operació Petrum, relacionada amb el presumpte pagament de comissions il·legals a l'entorn de CDC, ha arribat a les dues del migdia d'aquest dijous als Jutjats del Vendrell per declarar davant el magistrat Josep Bosch. Viloca ha estat traslladat fins les dependències judicials després d'haver-se negat a declarar davant la Guàrdia Civil.

L'arribada als jutjats s'ha fet per l'aparcament soterrat, on el tresorer de CDC ha sortit del vehicle sense manilles i acompanyat per un agent de la Guàrdia Civil, informa l'ACN.

Segons han informat fonts judicials, Viloca és el primer dels deu detinguts en l'operació “Petrum” d'ahir que passarà a disposició del jutjat d'instrucció número 1 del Vendrell, que investiga si es van pagar comissions d'empreses a canvi de l'adjudicació d'obra pública.

Segons fonts judicials citades per Efe, la Fiscalia té previst demanar presó sense fiança per al comptable de CDC i la Fundació CatDem, al qual atribueix els delictes de suborn, blanqueig de capitals, prevaricació, finançament il·legal de partits polítics, alteració de preus en concursos i subhastes públiques i falsedat en document mercantil.

El ministeri públic podria basar la seva argumentació per demanar la presó incondicional per a Viloca en el risc que l'imputat destrueixi proves, atès que en el registre del seu despatx del mes d'agost passat es va trobar una trituradora de papers amb un document l'interior.

L'esmentat document, en què s'apreciava l'encapçalament de la constructora Teyco –una de les quals ha pagat suposadament comissions il·legals–, ja ha estat reconstruït per la Guàrdia Civil. Segons han indicat les fonts, el seu resultat no és clau, però sí que té rellevància per a la investigació.

De fet, la Fiscalia Anticorrupció va justificar ahir en un comunicat la “urgència” d'efectuar un segon escorcoll a la seu de CDC pel “risc de destrucció” de proves després de trobar documentació a la trituradora del despatx de Viloca.

El tresorer de CDC s'ha acollit al seu dret a no declarar davant els agents de la Guàrdia Civil que pretenien interrogar-lo en la comandància de Tarragona, adduint que només ho faria davant del jutge instructor.

Es preveu que durant les properes hores i al llarg de demà divendres la resta d'arrestats en el marc de l'operació Petrum III passin també a disposició judicial.Els detinguts han passat la nit en les comandàncies de Tarragona i El Vendrell i han estat interrogats per la Guàrdia Civil en dependències policials, tot i que la majoria en principi s'han negat a declarar.

Els altres dos detinguts a CDC són Carlos del Pozo, secretari del patronat de la fundació CatDem i una administrativa del partit que va ser detinguda ahir durant el registre de la seu de la formació.

En l'operació també ha estat detingut Josep Antonio Rosell, director general de l'empresa de la Generalitat Infraestructures.cat, que gestiona les obres públiques, i per al qual la Fiscalia demanarà previsiblement presó incondicional.

També s'ha detingut sis empresaris del sector de la construcció acusats d'haver pagat comissions a la formació. Es tracta de Jordi Soler (Grup Soler), Xavier Tauler (Copisa), Antonio García Bragado (Tec 4), José Luis Romero (Rogasa), Josep Manel Bassols (Oproler Barcelona) i Sergio Lerma (Oproler Madrid), a més d'una altra persona la identitat de la qual no ha transcendit.

En l'operació d'aquest divendres es va escorcollar la seu de CDC al carrer Còrsega, el Consorci d'Educació de Barcelona, els ajuntaments de Sant Fruitós de Bages (Barcelona) i Olot (Girona), les seus d'aquestes mercantils i la d'Urbaser, i una desena de domicilis.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

No i no

Banyoles
LA CRÒNICA

Memòria democràtica a Castell i Platja d’Aro

País basc

La campanya clou amb el PNB i EH Bildu disputant l’hegemonia

Barcelona
política

Viñas afirma que ERC no abandona un govern “a les primeres de canvi”

llagostera
Pròxim Orient

Almenys cinc morts en una batuda israeliana a Cisjordània

Barcelona
Política

El jutge obre una línia d’investigació secreta per l’espionatge d’Aragonès amb Pegasus

barcelona
Guerra a europa

L’OTAN es compromet a enviar més defenses aèries a Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Els EUA sancionen un activista ultra israelià aliat del ministre Ben Gvir

barcelona
GIRONA

Junts aposta per la “simplificació administrativa” amb una finestreta única

GIRONA