Política

El govern de Blanes pacta amb Ciutadans i el PP una rebaixa del 2% en l'IBI

ERC i Batega carreguen contra el que consideren un “mercadeig” d'amagat de la resta de grups

El ple també aprova canvis en algunes ordenances

El rebut de l'IBI serà el 2016 un 2% més baix, després que ahir es van aprovar a Blanes les ordenances fiscals, amb els vots favorables de tots els grups excepte Batega, que es va abstenir, i ICV-EUiA, que va votar-hi en contra. ERC i Batega van carregar durament contra el que consideren que ha estat una negociació encoberta.

L'equip de govern inicialment havia proposat congelar les quotes de l'IBI i els valors cadastrals, tot i que en realitat preveia continuar aplicant el 10% d'augment que l'Estat va imposar als municipis el 2012, i que deixa de ser vigent a finals d'aquest any. Finalment, el govern va accedir a la petició de C's i el PP d'aplicar només l'increment del 8% (per al contribuent significarà una rebaixa del 2% en el rebut) a canvi del seu suport.

El portaveu de la CUP, Jaume Pujadas, va demanar el màxim de transparència i facilitats en l'exposició pública de les ordenances, en el període que començarà ara, i va considerar que el seu suport és només un pas per poder continuar treballant, i no un xec en blanc.

Sorpresa d'última hora

El regidor de Batega Jordi Urgell es va mostrar molt molest perquè es va assabentar el mateix dia del ple que es rebaixaria el rebut un 2%, ja que la proposta de l'equip de govern havia estat, fins llavors, la de congelar l'impost. “La rebaixa de l'IBI la plantejàvem tots, i ara algú es penja medalles, em sembla ocultisme, a veure amb qui es pacta”, va dir Urgell. En el mateix sentit es va pronunciar Àngel Canosa (ERC), tot i que va ser molt més dur i contundent: “No és malestar... Jo em sento ofès. Això d'avui és una burla, no pot ser que des del dia 8 ens estiguem citant per fer les ordenances, i a tots ens hagin dit que l'IBI no es podia tocar, i avui tinguem una nota de premsa que diu que gràcies al PP i Ciutadans s'abaixa un 2%.”

El portaveu de CDC, Quim Torrecillas, va admetre en un to que semblava una disculpa que havia estat un procés “estrany”, però va argumentar que tot i les reunions no tenien garantia que s'aprovessin les ordenances. “Assumim el compromís de millorar la comunicació, però agrairíem que diguin si volen aprovar-ho, si no és una mica difícil”, va dir.

Víctor Catalán (ICV-EUiA) es va afegir al malestar dels regidors de la CUP, Batega i ERC, però va considerar també que els diners que es deixaran d'ingressar amb la rebaixa de l'IBI es podrien haver destinat a ajuts socials, i va insistir en la tarifació social dels impostos, un punt que ICV-EUiA fa anys que reclama.

El portaveu de C's, Sergio Atalaya, va carregar contra el que considera la política destructiva d'ICV-EUiA. “Benvinguts a la nova manera de fer política a Blanes”, va afirmar. Canosa va replicar que el govern ha confós “la política amb el mercadeig”, i va dir a Atalaya que “s'ha venut massa barat”.

LA XIFRA

260.000
euros
deixarà d'ingressar l'Ajuntament en concepte d'IBI durant el 2016.

Més infraccions en l'ordenança de civisme

El descens del 2% del preu que tindrà el contribuent en la factura significarà que l'Ajuntament de Blanes deixarà d'ingressar en concepte d'IBI uns 260.000 euros. Pel que fa a la resta d'impostos i taxes, es mantenen sense canvis. Els ingressos previstos el 2016 pel conjunt de tributs són de 29,97 milions d'euros, que cobreixen gairebé el 70% de les despeses de funcionament de l'Ajuntament de Blanes, que són de 42,82 milions. El ple també va aprovar modificacions en les ordenances de civisme i convivència ciutadana, tinença de gossos i circulació i trànsit de vehicles. En aquestes modificacions s'han inclòs noves conductes infractores que no estaven recollides fins ara, algunes de les quals pensades sobretot per fer front als actes incívics del barri dels Pins.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

POLíTICA

L’extrema dreta rebenta un debat electoral a Barcelona

barcelona
guerra a gaza

El Gabinet de Guerra israelià es reuneix a Tel-Aviv per a tractar la invasió de Rafah

barcelona
guerra a europa

Biden va enviar a Ucraïna en secret míssils ATACMS, revela la Casa Blanca

barcelona
unió europea

L’Eurocambra tanca una legislatura marcada per la covid i Ucraïna

barcelona
ADMINISTRACIONS

Pineda aprova millorar la participació ciutadana als plens

PINEDA DE MAR
política

Salvador Illa guanyaria les eleccions i l’independentisme perdria la majoria al Parlament

barcelona
estat francès

Macron entra en campanya amb un crit d’alarma: “Europa pot morir”

barcelona
Estat espanyol

L’entorn i els socis de Sánchez l’animen a continuar

Barcelona
escòcia

L’SNP trenca la coalició de govern amb els Verds

barcelona