Política

Estat Islàmic farà servir estrangers per atacar la UE

Preveu atemptar de manera “obliqua”, amb gihadistes francesos a Alemanya, alemanys a Espanya i espanyols al Regne Unit

Vol aprofitar la descoordinació que hi ha entre els serveis secrets

El mig miler de gihadistes francesos reclutats per Estat Islàmic a Síria i l'Iraq podrien atemptar a Alemanya, en comptes de fer-ho a França, quan tornin a Europa. Els centenars de terroristes amb passaport alemany podrien cometre atacs a l'Estat espanyol, en comptes d'actuar a casa seva. Els de nacionalitat espanyola podrien fer-ho al Regne Unit; els britànics, a Bèlgica; els belgues, a Itàlia, i així successivament, fins a estendre el caos. Atemptar de manera “obliqua”, és a dir, amb gihadistes estrangers, per dificultar la seva identificació a la policia, és la nova estratègia d'Estat Islàmic, segons un informe dels serveis d'intel·ligència francesos que ahir va revelar l'emissora de ràdio France Info.

Els terroristes volen aprofitar l'evident descoordinació dels serveis secrets dels diferents països europeus, que no sempre comparteixen les informacions dels gihadistes que tenen fitxats. L'atemptat al tren Thalys entre Amsterdam i París del 21 d'agost passat va posar de manifest la falta de comunicació entre socis: Ayoub El Khazzani, de nacionalitat marroquina, estava fitxat pels serveis secrets espanyols pel seu perfil integrista, però això no li va impedir poder pujar armat al tren per intentar cometre una massacre, després d'haver viscut també a França, Alemanya i Bèlgica. Estat Islàmic dóna per fet que els serveis secrets francesos només es preocupen de vigilar els radicalitzats francesos que tornen de Síria, sense compartir després la informació amb la resta, i que el mateix fan els espanyols, els alemanys o els britànics. I per això farà servir terroristes estrangers, amb passaport europeu però dels països veïns, per cometre atemptats.

Precisament la setmana passada el coordinador antiterrorista de la UE, Gilles de Kerchove, va advertir que els “més de cinc mil” combatents europeus que estan fent la gihad a Síria i l'Iraq podrien tornar a casa abans d'hora, fugint dels bombardejos internacionals. “Tinc por d'un retorn massiu, que amb la intervenció militar russa podria produir-se més aviat del que està previst”, va reconèixer Kerchove, fent disparar totes les alarmes. “Sovint no hi ha prou proves” per poder condemnar aquests retornats, perquè “cada cop deixen menys rastres electrònics” del seu viatge, va advertir. “Serà difícil” tancar-los a la presó i, quan s'aconsegueixi, “serà amb penes baixes”. Per tornar a Europa no els caldrà colar-se pels Balcans ni jugar-se la vida al Mediterrani com els refugiats: podran creuar la frontera simplement amb el seu passaport europeu.

LA XIFRA

5.000
combatents
europeus estan fent la gihad a Síria i a l'Iraq, i podrien tornar als seus països abans d'hora

Ensurt en una caserna belga

Ensurt a la caserna de l'exèrcit belga a Flawinne, a tocar de Namur. Un home encaputxat va encastar ahir el seu cotxe contra les tanques de protecció d'aquesta base de paracaigudistes a 50 quilòmetres al sud-est de Brussel·les. Els soldats van respondre disparant fins a dotze trets a l'agressor, que no va aconseguir entrar al recinte i va optar per fugir, abandonant el seu cotxe en un camp proper. La policia belga el va detenir poques hores després, mentre s'intentava amagar en unes cases veïnes, i va confirmar que al vehicle no hi havia cap explosiu, després de detonar el seu maleter. En l'operació hi van participar 160 policies. L'agressor, de 33 anys, no estava fitxat com a radicalitzat i havia estat rebutjat com a paracaigudista el 2010, així que la fiscalia descarta la pista terrorista. No va oposar resistència quan els agents el van arrestar. “És pràcticament un desconegut de les autoritats judicials, no figura a les llistes sobre radicals”, va confirmar la fiscalia, que ara investiga si va actuar sol o si es va coordinar amb algú. La caserna era pràcticament buida, amb només una cinquantena dels seus 650 soldats. Bèlgica és, proporcionalment, el país europeu amb més combatents a Síria i l'Iraq i l'any passat va evitar un bany de sang desarticulant una cèl·lula, a Verviers, a prop de Lieja, que volia atemptar a Brussel·les contra la Comissió Europea, la setmana després de la massacre a ‘Charlie Hebdo' i al supermercat jueu a París.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

pròxim orient

Israel ignora l’amenaça de Hezbol·là i intensifica els atacs contra el Líban

barcelona
Carme Viñas i Benítez
Regidora portaveu d’ERC i cap de l’oposició a Calonge i Sant Antoni

“Ha quedat clar que el govern no ens volia tenir a dins”

Calonge i Sant Antoni

Un Comebe per al front del Segre

Barcelona
Europa

Letònia reforça l’ús del letó en detriment del rus al mercat laboral

Barcelona
estat francès

Barnier presenta a Macron el seu govern de perfil de centredreta

barcelona
àsia

Condemnat a Hong Kong a presó per dur una samarreta “sediciosa”

barcelona
Unió Europea

El TJUE creu que les clàusules preus de Booking limiten la competència

Barcelona

Frustren un acord per una moció de censura

lloret de mar
Pròxim Orient

Hezbol·là i l’Iran amenacen Israel amb represàlies per les explosions al Líban

Barcelona