Política

Rajoy avisa que la “provocació” no tindrà efecte

El president espanyol respon immediatament a la declaració mentre articula un front comú amb Sánchez i Rivera

El mateix dia que el BOE oficialitzava la convocatòria del 20-D, Mariano Rajoy inaugurava la precampanya de les estatals amb un discurs institucional des de La Moncloa a través del qual proclamava els nuls efectes que preveu que tindrà la moció que estableix el full de ruta cap a la independència, i avisava que, en cas de desobediència, des de fa uns dies el Tribunal Constitucional té noves eines d'actuació, que inclouen la suspensió de càrrecs públics. El president espanyol va qualificar la iniciativa dels dos grups del Parlament de “provocació”, contra la qual insistia que l'Estat usarà tots els mecanismes polítics i jurídics per tombar-la.

A diferència d'altres moviments que s'han anat fent des de Catalunya en els últims temps, Rajoy va voler respondre immediatament a la declaració conjunta de les formacions sobiranistes, mentre el ministre de Justícia alertava que es té la intenció de portar-la al TC. Des de La Moncloa es tenen molt presents les crítiques que va rebre des d'alguns sectors del PP, pel que es considerava una manca d'iniciativa de l'executiu quan el Parlament va aprovar la primera declaració sobiranista el gener del 2013. Després d'un temps de dubtes pel fet de tractar-se d'una declaració política, finalment van anar al TC i van aconseguir la seva anul·lació. La nova iniciativa coincideix amb el 20-D i Rajoy vol deixar clar que té “totes” les respostes contra la que considera que és la crisi política més greu que afronta l'Estat.

Fermesa i determinació

L'objectiu primer, ara, abans d'haver de recórrer a mecanismes més contundents, és repetir la via judicial. “Els que volen separar i dividir Catalunya d'Espanya han de saber que no ho aconseguiran”, reblava el dirigent del PP, tot insistint que, mentre sigui al capdavant del govern, defensarà la unitat “amb fermesa i determinació”.

Poc abans de la seva intervenció davant dels mitjans de comunicació –durant la qual només va admetre una pregunta– el president espanyol rebia la trucada del secretari general socialista, Pedro Sánchez, alhora que ell mateix es posava en contacte amb Albert Rivera, per articular un front comú. El líder de Ciutadans, en tot cas, també li va recomanar que actuï davant el TC. Sánchez, per la seva banda, assegurava que la resposta al “desafiament secessionista” s'ha de fer des de la “política i des del diàleg”. El socialista, que també argumentava que el combat s'ha de dur a terme per la via de la legalitat, qualificava “d'antidemocràtica” la proposta sobiranista. Coincidint amb la presentació del text català, el consell federal del PSOE aprovarà avui la seva reforma de la Constitució, que s'inclourà al programa del 20-D, sobre la qual admeten que està feta, sobretot, per intentar buscar el que anomenen tercera via; una sortida per garantir la convivència, destaquen. El text, que es va avançar ahir a la nit, insisteix en la necessitat de reconèixer singularitats com ara la llengua, la cultura o els drets històrics, en la delimitació del marc competencial entre Estat i territoris, en la reforma del Senat, en l'harmonització fiscal i en l'acceptació del principi d'ordinalitat però posant l'accent, sobretot, en la solidaritat interterritorial.

LES FRASES

Aquesta iniciativa no és res més que un acte de provocació dels que pretenen incomplir la llei
Mariano Rajoy
president del govern espanyol


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estats units

Un centenar d’universitaris de la USC, detinguts en protestes propalestines

barcelona
POLíTICA

L’extrema dreta rebenta un debat electoral a Barcelona

barcelona
guerra a gaza

El Gabinet de Guerra israelià es reuneix a Tel-Aviv per a tractar la invasió de Rafah

barcelona
guerra a europa

Biden va enviar a Ucraïna en secret míssils ATACMS, revela la Casa Blanca

barcelona
unió europea

L’Eurocambra tanca una legislatura marcada per la covid i Ucraïna

barcelona
ADMINISTRACIONS

Pineda aprova millorar la participació ciutadana als plens

PINEDA DE MAR
política

Salvador Illa guanyaria les eleccions i l’independentisme perdria la majoria al Parlament

barcelona
estat francès

Macron entra en campanya amb un crit d’alarma: “Europa pot morir”

barcelona
Estat espanyol

L’entorn i els socis de Sánchez l’animen a continuar

Barcelona