Política

ENRIC TERRADELLAS PRAT

ARXIVER RESPONSABLE DE LA COORDINACIÓ DE LA GUIA DOCUMENTAL DES DE 2010 FINS AVUI

“Els catalans no esperaven una repressió tan dura”

L'arxiver de l'Arxiu Nacional de Catalunya destaca la bona predisposició dels militars a col·laborar en l'ordenació de la documentació

El document, que es troba disponible a internet en format PDF, recull dades estadístiques i el nom i localitat de totes les persones executades en consells de guerra sumaríssims

Hi havia gent que es podia imaginar que, delatant un veí, potser el règim el premiaria

Enric Terradellas és arxiver membre de l'àrea de fons de l'administració de l'Arxiu Nacional de Catalunya. El 2010 va agafar el relleu de Marc Torras en la coordinació del projecte de la guia documental Procediments judicials militars (sumaríssims)
de l'Arxiu del Tribunal Militar Territorial Tercer de Barcelona
, corresponent al període 1939-1980. Un projecte dirigit per Àngels Bernat i en el qual durant deu anys van treballar vint-i-dos arxivers. El document es pot consultar en PDF a internet a l'adreça http://anc.gencat.cat/web/.content/anc/documents/arxiu/GUIA_SUMARISSIMS.pdf i recull el nom i
localitat de tots els afusellats durant el conflicte.

Sobta que els militars hagin col·laborat amb vostès.
Sempre han mostrat molt bona predisposició. Necessitaven ordenar l'arxiu perquè no estava informatitzat i els expedients estaven apilats. Nosaltres els hem encapsat, hem instal·lat correctament tota la documentació i hem creat una base de dades. Ara la documentació es pot consultar ràpidament.
L'Arxiu no s'obre fins al 1997.
A Espanya costa parlar de la Guerra Civil i la repressió?
Sí, però és que hi ha un tant
per cent molt alt d'executats
en pobles. Sovint els procediments començaven per denúncies d'un veí a l'altre. Això fa que hàgim d'anar amb compte.
El règim insta a la delació?
Hi havia gent que es podia imaginar que si delatava el veí per haver actuat d'una certa manera en un moment determinat el règim potser el premiaria.
Quines garanties tenien de sortir amb vida les persones que se sotmetien a un tribunal militar a partir del 1939?
Hi ha uns 78.000 represaliats, més de 4.000 dels quals són condemnats a mort, però al final són més de 3.000 els executats, perquè es commuten força penes. És cert que són milers de persones, però si mirem el percentatge en relació amb els represaliats no és elevat. La repressió és molt dura entre el 1939 i el 1945. Els centres penitenciaris estaven col·lapsats. A banda, hi havia penes econòmiques. Les garanties que tenia una persona que anava a un consell de guerra eren poques, ja que els defensors, sobretot fins al 1944-45, havien de ser militars i els jutjats no els podien triar.
Els advocats rebien els documents a tocar del judici.
Un o dos dies abans. Les garanties per fer una bona defensa eren escasses. Tot i això, i malgrat que la repressió va ser molt dura, en un 40% dels casos el jutjat és absolt sense declaració de responsabilitats. També hi ha sobreseïments, perquè el jutjat s'ha exiliat o no el troben.
Un 40% s'arxiven, però encausar algú és una mena de mesura de repressió preventiva.
Sí, és clar. Així s'estén el missatge de la por; qualsevol pot anar a judici. Els catalans no comptaven que la repressió fos tan dura. Molts s'exilien perquè havien tingut responsabilitats durant la República, però molts altres creuen que encara que haguessin estat afiliats a un partit o a un sindicat potser no els represaliarien, però no va ser així.
De fet, aquests judicis són de part, perquè s'acaba demanant informació complementària a la Guàrdia Civil, a l'Ajuntament, a la Falange, a la policia.
Exacte. Alguns dels judicis comencen a instàncies del mateix ajuntament o de la policia, i d'altres per la denúncia d'una altra persona. Llavors hi havia qui pensava que si l'informe venia del seu ajuntament podia estar tranquil perquè ell no havia fet res. L'informe de l'Ajuntament, però, és calcat al de la Falange...
En un mateix procés podien
jutjar vint persones.
Era una manera d'accelerar la repressió. Podia passar que la vista oral, la fase sumària de recollir dades, es fes en un sol dia. Es jutjaven de cop vint o vint-i-cinc persones que no tenien res a veure, que eren de diferents localitats i se'ls acusava
de diferents delictes.
Hi ha les persones que són acusades més d'una vegada d'un delicte. Aquests ho devien tenir més magre per sortir-se'n...
Això s'hauria de mirar cas per cas. Hi havia procediments que es tancaven perquè no trobaven la persona, però si la localitzaven obrien un nou expedient.
És coincidència que la data d'acabament del punt àlgid de la repressió sigui el final de la Segona Guerra Mundial?
Hem de pensar que no. Hi ha diferents estudis, fins i tot el de Solé i Sabaté, que es plantegen què hauria passat si la Segona Guerra Mundial hagués acabat d'una altra manera? És a dir, si haguessin perdut els aliats. A partir del 1945, el règim es vol obrir i busca ser reconegut internacionalment. Quan ho aconsegueix s'acaben les condemnes a mort que es reprenen al final del franquisme.
Algun dia es farà justícia als més de 3.500 morts en judicis sumaríssims i als represaliats?
Així com s'hauria de fer amb el judici sumaríssim contra Companys, s'haurien d'anul·lar aquestes sentències i fer un acte protocol·lari d'homenatge a les persones perseguides i represaliades. Seria positiu.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Guerra a Gaza

Un oasi de pau contra l’odi

Neve Shalom
Marc Sanabria
Cap de l’oposició a Palau-solità i Plegamans i portaveu del PSC

“La biblioteca era la punta de llança de la renovació”

Palau-solità i Plegamans
política

El govern va renovar al febrer les condicions per al Hard Rock

barcelona
estat espanyol

Europa reacciona a la “bomba a Espanya” de la possible dimissió de Sánchez

barcelona
ESTAT ESPANYOL

Rovira empatitza amb Sánchez i li recorda que ella és a l’exili

BARCELONA
estat espanyol

Puigdemont anima Sánchez a presentar una qüestió de confiança

barcelona
estat espanyol

Feijóo acusa Sánchez de desistiment de funcions i de victimitzar-se

barcelona
estat espanyol

Yolanda Díaz dona suport a Sánchez i crida a “defensar la democràcia”

barcelona
estat espanyol

Rufián: “Malgrat tot, avui només es pot donar suport a Pedro Sánchez”

barcelona