Política

El TC debat avui si frena el ple

L'alt tribunal donarà resposta immediata als recursos d'empara presentats ahir mateix per C'S, el PSC i el PP

Arrimadas i García-Albiol exigeixen que la institució paralitzi el debat de la resolució sobiranista

C's confia que serà la primera de moltes accions conjuntes

Resposta exprés a la petició urgent perquè el 9-N no hi hagi debat. Vint-i-quatre hores després que Ciutadans, el PP i el PSC es presentessin davant el Tribunal Constitucional demanant empara per a la tramitació de la resolució sobiranista, l'òrgan judicial té la intenció de debatre avui mateix l'admissió a tràmit de les seves queixes i, sobretot, decidirà si paralitza la celebració del ple extraordinari previst per dilluns vinent i en el qual s'ha de discutir i votar la proposta de Junts pel Sí i la CUP. Les direccions dels tres partits catalans contraris a la independència, encapçalades per Inés Arrimadas, Xavier García-Albiol i Miquel Iceta, van registrar al migdia els seus respectius recursos. Cadascú portava el seu propi escrit, però a la sortida van voler oferir una imatge d'unitat que els mateixos promotors van qualificar de fita “extraordinària” i “històrica”. Tot ells van destacar, precisament, aquesta comunió tot aventurant que esperen que sigui la primera de moltes més “per impedir que se segueixi pel camí de la desobediència i la ruptura”, sentenciava la portaveu de Ciutadans a la sortida del Constitucional.

Les diferències entre els tres textos registrats al migdia, en tot cas, eren de simples matisos, més enllà que el PSC no demanava les mesures cautelars que sí que sol·licitaven C's i el PP: l'anul·lació de l'acord parlamentari de la mesa i, en conseqüència, la suspensió de la tramitació de la resolució. Addueixen per justificar la petició que es tracta d'un cas “d'urgència excepcional”, atès que el que precisament es vol combatre, que avanci el procés de desconnexió, està previst sotmetre-ho a debat d'aquí a quatre dies.

Evitar un no

La tesi dels socialistes, en canvi, és que hi ha precedents –concretament la tramitació del pla Ibarretxe al Parlament basc que va intentar ser impugnada pel govern del PP o la de l'Estatut al Congrés, promoguda també pels de Rajoy– en el quals el tribunal s'havia pronunciat a favor que se celebrin els debats i es tramitin les normes subratllant que el moment de pronunciar-se arribaria quan fos rubricat per les cambres. És per això que Iceta subratllava que el seu grup prefereix que la primera resolució que emeti del TC pel que fa a la moció sobiranista no sigui un cop de porta a les seves pretensions.

En tot cas, quan van arribar els recursos d'empara dels tres grups catalans, el ple de Constitucional estava reunit en sessió ordinària, i és per això que ahir mateix avançava que s'inclouran en l'ordre del dia. La resolució sobre si ho admet a tràmit i la decisió sobre les mesures cautelars se sabran, doncs, en les properes hores, atès que el tribunal –presidit per Francisco Pérez de los Cobos– ha habilitat també el divendres per si s'allarga la discussió. Fonts de la institució indicaven, però, que és molt possible que, atesa la transcendència de l'assumpte, es pronunciïn avui mateix.

Mentrestant, Ciutadans, el PSC i el PP destacaven ahir que, a l'espera del recurs que la setmana vinent presentarà l'executiu de Rajoy –en el supòsit que finalment s'aprovi el text dels dos grups sobiranistes–, han volgut ser els primers a fer un pas endavant perquè quedi constància de l'acte de prepotència del qual diuen que han estat objecte al Parlament amb una decisió “arbitrària” de la presidenta de la cambra, Carme Forcadell.

Sigui quina sigui la decisió de demà del TC, en el cas del recurs, que promogui l'Estat, les mesures cautelars sí que es prendran de forma automàtica. Així, doncs, i ja amb el text validat, el president espanyol reclamarà a l'alt tribunal que suspengui la resolució a l'espera que es resolgui el fons.

Aquest és el desafiament més greu a la democràcia espanyola dels últims trenta anys
Inés Arrimadas
portaveu de ciutadans
Sóc catalanista i no estic disposat a suportar que s'utilitzi el nom de Catalunya per saltar-se la llei
Miquel Iceta
primer secretari del psc
És una tirania inadmissible. No acceptarem que es porti Catalunya a la misèria
Xavier García-Albiol
portaveu del pp
La fermesa de tirar endavant la resolució i la celebració del ple és total. És el mandat democràtic
Jordi Turull
portaveu de junts pel sí

Junts pel Sí garanteix que el debat tirarà endavant

Ni un pas enrere. Així ho suggeria ahir el dirigent de Junts pel Sí Jordi Turull davant una eventual suspensió del ple extraordinari previst per dilluns per part del Tribunal Constitucional. El representant de la formació majoritària va remarcar que l'aposta és tirar endavant la resolució i el seu debat en seu parlamentària. “La fermesa de celebrar el ple és total”, reblava als passadissos de la cambra catalana. En aquest sentit recordava que la moció és fruit dels “compromisos” que es van adquirir amb els electors el 27-S i impedir que un grup compleixi el seu programa electoral “és l'antipolítica”. Així doncs, en el supòsit que l'òrgan judicial accepti aplicar les mesures cautelars plantejades per C's i el PP, sembla que l'opció dels promotors de la iniciativa per iniciar la desconnexió seria desentendre's del tribunal i mantenir la convocatòria. El dirigent de Junts pel Sí es reafirmava en la tesi que es tracta d'una institució desprestigiada i que una decisió d'aquestes característiques suposaria “l'estocada final” a la seva falta de credibilitat perquè s'interpretaria com una “tupinada majúscula contra la democràcia”. Pel que fa a la imatge del bloc antisobiranista acudint plegats a la presentació del recurs d'empara al TC per impugnar la moció, Turull ho va considerar una “rebequeria” que posa en evidència quins són els seus “dèficits democràtics”. “Intenten guanyar als tribunals el que han estat incapaços de guanyar a les urnes”, afegia.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Viñas afirma que ERC no abandona un govern “a les primeres de canvi”

llagostera
Pròxim Orient

Almenys cinc morts en una batuda israeliana a Cisjordània

Barcelona
Política

El jutge obre una línia d’investigació secreta per l’espionatge d’Aragonès amb Pegasus

barcelona
Guerra a europa

L’OTAN es compromet a enviar més defenses aèries a Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Els EUA sancionen un activista ultra israelià aliat del ministre Ben Gvir

barcelona
GIRONA

Junts aposta per la “simplificació administrativa” amb una finestreta única

GIRONA
BESCANÓ

La CUP defensa que la central hidroelèctrica de Vilanna passi a ser pública

BESCANÓ
guerra a europa

Almenys nou morts en un atac massiu rus de míssils i drons contra Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Un ministre israelià insinua que l’atac a l’Iran ha estat “dèbil”

barcelona