Política

Arrimadas: “L'autogovern de Catalunya està en risc”

“Treballem perquè no s'hagi d'aplicar l'article 155, però la resolució de JxSí i la CUP ho fa difícil”, afirma la líder de Ciutadans

Iceta assegura que la decisió del TC “s'ajusta” a les seves previsions

La celebració del ple de dilluns, i l'aprovació de la declaració de ruptura presentada per Junts pel Sí i la CUP “amenacen l'autogovern de Catalunya i la capacitat legislativa del Parlament”, segons la líder de Ciutadans a la cambra catalana. Inés Arrimadas assegura que el seu partit treballa “perquè no s'hagi d'aplicar l'article 155 de la Constitució”, però considera que l'actuació de Junts pel Sí i la CUP, i la de la mesa de la cambra, fan “molt difícil” aquesta possibilitat. La cap de l'oposició al futur govern de Catalunya, que ahir a la tarda va ser rebuda per la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, es va mostrar contrariada per la decisió del Tribunal Constitucional –“com a demòcrates, respectem les decisions judicials, encara que no les compartim”, va declarar– i va insistir que hauria preferit que, tal com demanaven el seu partit i el PP, l'alt tribunal suspengués la tramitació d'una proposta de resolució que va insistir a qualificar de “molt greu”, perquè “vulnera l'Estatut i la Constitució” i “representa una crida a la desobediència”. “Aquesta mena de resolucions, als països democràtics del nostre entorn, no s'aprovarien en un Parlament”, hi va afegir.

En el transcurs de la trobada amb Forcadell, situada en el marc de la roda de converses que la presidenta del Parlament manté amb tots els partits amb vista a la investidura del futur president, la líder de Ciutadans va transmetre l'absoluta negativa del seu partit a donar suport a Artur Mas “per la seva mala gestió, pels casos de corrupció del seu partit i per haver impulsat el debat independentista”. A Forcadell, la líder de C's li va demanar imparcialitat: “Ha de ser la presidenta de tots; deixar de banda la seva ideologia i treballar pels problemes reals dels catalans, que –va insistir– no estan relacionats amb la independència.”

Iceta, satisfet amb el TC

Després d'Arrimadas va ser el torn de Miquel Iceta, que abans de reunir-se amb la presidenta va expressar als periodistes la seva “satisfacció” per la resolució del TC, que, segons va afirmar, s'ajusta a les seves previsions. “Nosaltres ja vam dir que no demanàvem la suspensió del ple de dilluns, perquè ens semblava que el TC no estava en condicions d'acordar-la; l'únic que volíem era reivindicar uns drets que havien estat vulnerats, i que tenen a veure amb l'admissió a tràmit d'una proposta que clarament vulnera la Constitució i l'Estatut.”

Com Arrimadas, Iceta va transmetre a Forcadell la seva negativa a votar a favor de la investidura de Mas, de qui rebutja radicalment el full de ruta. A la presidenta de la cambra, el líder dels socialistes catalans li va transmetre la seva voluntat: “Que la nostra relació millori i que, entre tots, siguem capaços de tenir una bona legislatura.”

LES FRASES

Dilluns, reiterarem la nostra oposició al contingut de la proposta de Junts pel Sí i la CUP
Miquel Iceta
líder del PSC
La resolució presentada per Junts pel Sí i la CUP vulnera la Constitució i l'Estatut i és una crida a la desobediència
Aquesta mena de resolucions, als països democràtics del nostre entorn, no s'aprovarien
Inés Arrimadas
líder de c's al parlament
La decisió del TC s'ajusta al que prevèiem; nosaltres ja vam dir que no volíem la suspensió del ple del Parlament

Mig miler de manifestants contra la independència

La concentració convocada per Societat Civil Catalana amb el lema En defensa de la democràcia i de l'Estat de Dret va reunir ahir unes 500 persones a la plaça de Sant Jaume, que van expressar la seva oposició frontal a la independència amb un estol de proclames a favor de la unitat d'Espanya que van acabar trencant el que pretenia ser una concentració silenciosa. El president de SCC, Rafael Arenas, va acusar Junts pel Sí i la CUP de “trepitjar” els drets dels catalans. Per la seva banda, el sindicat conservador de funcionaris d'àmbit estatal CSIF ha convocat per aquest matí una manifestació d'empleats públics de la Generalitat en defensa de la Constitució.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Els homes joves són els més espanyolistes, segons una enquesta d’Òmnium

barcelona
política

Aprovada la partida urgent de 142 milions per fer front a la sequera

barcelona
política

El Parlament convalida el decret per salvar 1.850 milions dels pressupostos fallits

barcelona
orient mitjà

Creixen els temors d’una incursió de l’exèrcit israelià a Rafah

barcelona
judicial

La Fiscalia de l’Audiència Nacional veu terrorisme al cas del Màgic

barcelona
orient mitjà

Von der Leyen demana a Israel i l’Iran que frenin l’escalada

barcelona
índia

Arrenca el procés electoral més gran i més llarg del món

barcelona

Israel llança un atac limitat de represàlia contra l’Iran

barcelona
Elisabeth Megias
Alcaldessa de Tordera (Junts)

“Volem fer canvis estructurals i de pes dins de l’Ajuntament”

Tordera