Política

ANTONI CASTELLÀ

LÍDER DE DEMÒCRATES DE CATALUNYA

“La capacitat de sorprendre del govern espanyol tendeix a l'infinit”

“Demòcrates hem considerat que la millor opció era no presentar-nos-hi, per no fracturar encara més el vot independentista”

“Qui ha de liderar els partits? El partit o el càrrec electe? Doncs els càrrecs electes, perquè el partit ha de ser un instrument”

“Cal trencar aquesta relació mal entesa entre partits i poder”

No hi ha diputats de Junts pel Sí i diputats de la CUP; hi ha 72 diputats independentistes
El procés d'independència no té marxa enrere, hi hagi govern o no hi hagi govern
No em plantejo que Mas no sigui president. Hem arribat fins aquí en part pel seu lideratge
Un partit polític no és com un club de futbol. Hem d'evitar les estructures de partit

Antoni Castellà és el líder de Demòcrates, el partit que ahir va celebrar el congrés nacional fundacional a Cornellà de Llobregat. Castellà, que va liderar el sector independentista dins d'UDC fins que en van marxar, analitza en aquesta entrevista la situació política de Catalunya. L'exsecretari d'Universitats i Recerca de la Generalitat, càrrec que ha deixat aquesta mateixa setmana, sosté que la voluntat de Demòcrates és presentar-se sols a les eleccions però que, a les del 20-D, ho faran en coalició amb Convergència per evitar la fragmentació del vot independentista. Castellà reflexiona igualment sobre com han de ser els nous partits polítics.

Quants militants té Demòcrates?
Una mica més de mil vuit-cents.
I d'aquests, quants vénen d'UDC?
Un 70%. Perquè la resta, l'altre 30%, cosa que ens ha sorprès agradablement, és gent que no ve de cap filiació política. I el denominador comú d'aquests nous sol ser que tenen alguna vinculació amb Òmnium, amb l'ANC o amb alguna organització similar. Gent, per tant, sensibilitzada amb el procés.
En el text fundacional que han aprovat sostenen que són “el llegat polític de la UDC dels anys trenta”, i reivindiquen
ser-ne els hereus. I així, doncs, UDC què és?
Els ho hauria de preguntar a ells. El que nosaltres teníem molt clar és que els principis fundacionals d'Unió, l'any 1931, són els nostres. UDC es crea perquè hi ha gent que no se sent còmoda en els seus partits tradicionalistes i a la Lliga, especialment, perquè els seus decideixen no defensar l'Estatut. Miri quina casualitat que al cap de tants anys es crea Demòcrates perquè una part de la direcció d'UDC defensava no estar al costat del procés sobiranista.
Volen trencar amb Unió però han fet el congrés fundacional de Demòcrates el mateix dia de l'aniversari de la fundació d'Unió, un 7 de novembre. No em dirà que és una casualitat.
No. Massa sovint en política es fan coses amb una intenció determinada i es diu que és casualitat. No, no és cap casualitat. Ho vam fer ahir perquè ens
sentim hereus, com li he dit, d'aquella Unió dels anys trenta. Algú podria interpretar que el que fem és refundar aquell esperit de l'any 1931.
S'ha vist més amb Duran i Lleida, des de l'escissió?
No.
I això que una part del protagonisme mediàtic que té vostè li deu venir gràcies a ell, al torcebraç que van mantenir...
No hi estic d'acord. Jo expressava el que pensava, i em sembla que no era un pensament meu, personal, exclusiu. No era un tema personal. En tot cas, representava una manera de pensar.
I quan va dir allò que “hem deixat la Unió del Palace”, a què es referia?
Evidentment era una metàfora. Era trencar amb una manera de fer, no només d'Unió sinó d'altres partits tradicionals. Trencar aquesta relació mal entesa entre els partits i el poder. Els partits no poden fer de lobbies d'interessos particulars. No és una bona pràctica els nivells d'endeutament dels partits. I amb això també hem de trencar. Per això Demòcrates té prohibit endeutar-se.
No els agraden els bancs?
Els bancs són un element indispensable per al desenvolupament d'un país. Però els partits no s'han d'endeutar. Perquè els bancs estan assumint uns riscos que no han d'assumir, i juguen amb els diners dels seus dipositaris. Els partits han de poder funcionar a través dels seus propis recursos i a través de les subvencions públiques.
Vostès diuen que no tenen militants sinó voluntaris. És un eufemisme però en realitat és el mateix?
El que tenim són afiliats, que en diem voluntaris quan la majoria de partits en diuen militants, és cert. Però hi ha una gran diferència, i és que els drets i deures dels voluntaris no van lligats al fet de pagar cap quota. Poden fer aportacions? Sí, però voluntàriament. Estar al corrent de pagament no ha de condicionar res. Ni això ni l'antiguitat, perquè també entenem que cal trencar amb la idea que els partits són com un club de futbol. Un voluntari pot col·laborar amb el Partit Demòcrata durant un temps i durant un temps pot decidir que no; i, si ho vol, tornar. I això no ha de ser cap drama. I ara als partits actuals això sembla un drama.
Què és per vostè un partit?
Un partit ha de ser un instrument per organitzar persones amb una ideologia determinada perquè, entre altres coses, es puguin presentar a processos electorals. I hi ha d'haver molt colideratge, no només en l'àmbit nacional sinó en tota l'organització, que ha de ser plana i participativa. Hem d'evitar les estructures de partit.
Ara tothom es vol assemblar a la CUP…
Jo no li parlo d'ideologia sinó de model, d'estructura. No és una qüestió de si la CUP ho fa així o no. En els propers temps, jo crec que o tots els partits es transformen amb mecanismes d'aquest tipus o moriran. I espero que en un futur estat català això formi part de la normalitat de país. Vostè pot interpretar que s'assembla en estructura a la CUP, però jo li diria que s'assembla més al Partit Demòcrata dels Estats Units, al Partit Demòcrata danès, als socialistes radicals holandesos… Especialment al nord d'Europa les estructures dels partits han anat cap aquí. En el fons, el que estem debatent és: i a partir d'ara qui ha de liderar els partits? El partit o el càrrec electe? Doncs els càrrecs electes, perquè el partit ha de ser un instrument. Quantes vegades hem sentit dir que els regidors o els diputats estan a les ordres d'aquest partit o d'aquell altre? Doncs no. És el partit que ha d'estar a les ordres dels electes, que són els que han votat els ciutadans.
Néixer i anar a les primeres eleccions aliats amb CDC és la millor manera de començar?
La millor manera era repetir l'experiència de Junts pel Sí.
El repte que tenim és tan gran que requereix unitat civil i política. Però això no ha estat possible. I dins d'aquesta panorama Demòcrates hem considerat que la millor opció era no presentar-nos per separat, per no fracturar encara més el vot independentista, i anar en coalició amb CDC i amb d'altres. I ho hem decidit després d'haver fet una consulta interna, a tots i cadascun dels afiliats.
S'ha passat d'una coalició de Convergència i Unió a una de Convergència i Demòcrates?
De cap manera. No té res a veure. CiU era una coalició pre i postelectoral. Això és simplement una coalició electoral i per només per a aquestes eleccions. Probablement si fes cinc anys de la fundació de Demòcrates les coses serien diferents.
Ara vostè és diputat per JxSí i probablement hi haurà algun diputat de Demòcrates al Congrés però sota una coalició. No deixa ser una mica el que li passava a Unió, que no vam saber mai quin era el seu pes fins que han anat sols.
La nostra voluntat és ser un partit consolidat i que es presenti a les eleccions. Esperem que les primeres en què passi siguin les municipals. La voluntat és presentar-nos-hi com a Demòcrates. Això d'ara és excepcional, com ho és el moment històric que viu el país.
L'acord amb CDC els situa en bons llocs de sortida.
Sí. Però el més important de l'acord és que tindrem coresponsabilitats en la llista, en la campanya, i participació directa i amb veu i vot. I que se signarà un codi ètic.
No es refien de CDC i els han imposat signar un codi ètic?
No és això. Aquest és un principi que ens imposem nosaltres mateixos de sortida. Hem de trencar amb tot el que ha estat irregular en els partits, tot. I això és compartit amb CDC.
Es van escindir d'UDC per donar suport a Artur Mas. I si Mas no és president?
Una part molt important d'haver arribat fins aquí descansa en la figura i el lideratge del president. Una part important de la decisió de fer coalició amb CDC a les eleccions del 20-D em sembla que és també de suport al president. És un dels actius més importants. El procés d'independència no té marxa enrere, tant si tenim govern com si no. Anirem més de pressa o més a poc a poc, però no té marxa enrere. És un gran moviment de baix a dalt importantíssim.
I no em plantejo que Mas no sigui president ni com a hipòtesi. És massa transcendent el que tenim entre mans, els 72 diputats independentistes, per no arribar a un acord en aquest procés. I una part és el lideratge de Mas, en l'esquema que sigui.
No veu Mas renunciant al càrrec ni tampoc CDC renunciant
a Mas?
No. Seria un escenari on hauríem perdut alguna ploma pel camí. I no ens ho podem permetre.
Per tant, veu la CUP fent Mas president.
No vull fugir d'estudi, però
penso que aquí no hi ha uns diputats de Junts pel Sí i uns diputats de la CUP. Va ser un plebiscit, i el que hi ha són 72 diputats independentistes, des d'anticapitalistes fins a conservadors. La lògica és arribar a un acord d'investidura. És del tot necessari.
Està demanant responsabilitat a la CUP?
No. El que dic és el que dic. I és que allò rellevant és el resultat final. Que fem els 72 diputats, més enllà del missatge que puguem traslladar en el primer debat d'investidura. L'important serà el resultat final, que serà una decisió de coresponsabilitat dels 72 diputats.
Té lògica aprovar una declaració d'inici del procés d'independència abans que hi hagi govern ni president?
El que hi ha ara, com li deia, són 72 diputats independentistes.
I aquests 72 diputats s'han de poder expressar sobre el que anem a fer. I un cop definit i expressat, és a partir d'aquí que, per poder-ho tirar endavant, s'escull un govern. A mi em sembla que el procés és del tot coherent.
L'ha sorprès el to d'algunes
declaracions de ministres espanyols, aquest ‘in crescendo'
en duresa?
La capacitat del govern espanyol de sorprendre tendeix
a l'infinit, com es diu en matemàtiques. Llastimosament,
segueixen un esquema amb molt poc sentit democràtic que tendeix sempre a complicar les coses també fins a l'infinit. La situació preelectoral segurament ho agreuja, però és llastimós.
I la reacció d'algunes formacions polítiques catalanes, l'ha sorprès? L'ha sorprès, aquesta entesa entre el PP, Ciutadans i el PSC?
No. Perquè són partits que tenen un marc de referència espanyol, i que defensen l'unionisme. Des d'aquest punt de vista ells són coherents.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia