Política

El tresorer de CDC, lliure amb una fiança de 250.000 euros

L'Audiència de Tarragona permet a Viloca sortir de la presó, després de 21 dies tancat

Convergència afirma que l'ha pagat amb un xec

El tribunalindica que està implicat en un “entramat organitzat”

El tresorer de Convergència Democràtica de Catalunya (CDC), Xavier Viloca, va sortir ahir a la tarda de la presó de Quatre Camins, després de vint-i-un dies en presó provisional al mòdul de seguretat d'aquest penal de la Roca del Vallès, per la seva suposada implicació en una trama de finançament del partit a través del cobrament del 3% a empreses.

L'Audiència de Tarragona —en contra de l'opinió del fiscal i del jutge del Vendrell, que investiga el cas— va acordar ahir que Viloca podia eludir la presó amb una fiança de 250.000 euros. CDC va dipositar aquests diners amb un xec al jutjat, segons fonts del partit. A més de la fiança, l'Audiència de Tarragona imposa a Viloca, defensat per l'advocat Xavier Melero, la retirada del passaport i que es presenti cada dilluns al jutjat. El tribunal raona que reconeix l'arrelament personal i professional de Viloca, però que en la causa —encara secreta— s'investiguen “delictes greus, com ara, suborn i blanqueig de capital”, i a més el tribunal afegeix que “ hi ha indicadors de la concurrència d'un entramat organitzat, i amb una àmplia capacitat econòmica”.

En la interlocutòria, dictada ahir, la secció quarta desestima la petició del fiscal anticorrupció Fernando Bermejo, que demanava que es mantingués la presó provisional a Viloca, dictada pel titular del jutjat d'instrucció número 1 del Vendrell, tot argumentat el risc de destrucció de proves i el risc de fuga. El tribunal però, retreu al fiscal Bermejo que, tot i que es manté el secret del sumari, no hagi detallat quins documents podria destruir. “A aquesta sala, tot i els esforços del ministeri fiscal, li resulta difícil d'observar, quins concrets mitjans de prova poden veure's afectats per una hipotètica actuació de l'apel·lant, no sent suficient la referència a aquelles que es puguin derivar de l'anàlisi de la documentació ja intervinguda”, afirma el magistrat Francisco José Revuelta, ponent del tribunal. L'Audiència reitera al fiscal que no pot argumentar “el resultat d'una investigació de naturalesa prospectiva sense arribar a la concreció necessària i exigible, davant l'estat en què es troba la causa, a quines actuacions judicials es poden veure compromeses amb la llibertat de Viloca”.

En el seu raonament, el tribunal va més enllà i assegura que la investigació es remunta a l'any 2013, i durant aquests dos anys, el jutge instructor i el fiscal han pogut accedir als diferents mitjans de prova que han trobat oportú. Hi afegeix que Viloca, abans de ser detingut, el 22 d'octubre, va viure en llibertat el primer registre a la seu de CDC, a l'agost passat, i llavors davant la repercussió mediàtica del cas, “podria haver destruït els mitjans de proves que hagués considerat oportú”. Per tot això, el tribunal imposa una fiança alta a Viloca.

LES FRASES

Si bé el fiscal intenta concretar el risc de destrucció de proves per part de Viloca, en l'argument no ho fa de forma exigible
És evident el seu arrelament personal, però en la causa hi ha indicadors d'un entramat organitzat
Audiència de Tarragona
resolució


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Guerra a Gaza

Un oasi de pau contra l’odi

Neve Shalom
Marc Sanabria
Cap de l’oposició a Palau-solità i Plegamans i portaveu del PSC

“La biblioteca era la punta de llança de la renovació”

Palau-solità i Plegamans
política

El govern va renovar al febrer les condicions per al Hard Rock

barcelona
estat espanyol

Europa reacciona a la “bomba a Espanya” de la possible dimissió de Sánchez

barcelona
ESTAT ESPANYOL

Rovira empatitza amb Sánchez i li recorda que ella és a l’exili

BARCELONA
estat espanyol

Puigdemont anima Sánchez a presentar una qüestió de confiança

barcelona
estat espanyol

Feijóo acusa Sánchez de desistiment de funcions i de victimitzar-se

barcelona
estat espanyol

Yolanda Díaz dona suport a Sánchez i crida a “defensar la democràcia”

barcelona
estat espanyol

Rufián: “Malgrat tot, avui només es pot donar suport a Pedro Sánchez”

barcelona