Política

El Parlament no pot tramitar lleis sense president investit

El reglament no permet constituir abans les comissions legislatives, indispensables

L'única via seria que la norma arribés per decret llei del govern en funcions, previst només en casos d'urgència

Si el Parlament tampoc investeix avui nou president de la Generalitat, situació que seria inèdita en la seva història, l'activitat de la cambra es veurà afectada fins al punt que no podrà tirar endavant cap de les mesures que incloïa la declaració de ruptura que es va aprovar dilluns, per molt que els impulsors volguessin desobeir, com deia el mateix text, la suspensió temporal dictada ahir pel Tribunal Constitucional. L'article 59 del reglament del Parlament fixa que el ple acordarà el nombre i l'àmbit de les comissions legislatives –després tenen una setmana per constituir-se– “dins la setmana següent a la investidura del president de la Generalitat”. És a dir, que sense nou president no es poden constituir, segons han interpretat diverses fonts de la cambra. De fet, la resolució instava “el futur govern” a adoptar les mesures necessàries per ser implementada, a banda que és “de sentit comú”, segons les fonts consultades, que no es pot iniciar el procés constituent encara amb el vell govern.

Les comissions legislatives, amb representants dels diversos grups, poden tramitar qualsevol iniciativa parlamentària, i són les úniques que poden dictaminar sobre els projectes o proposicions de llei que ha d'aprovar el ple. I són indispensables en el procediment legislatiu comú: segons l'article 112, la mesa del Parlament pot admetre a tràmit els projectes o proposicions de llei, ha de publicar-los i designar tot seguit les comissions que han de tramitar-los, abans d'obrir el període de presentació d'esmenes a la totalitat. Per tant, si no hi ha les comissions creades, no es poden tramitar noves lleis o fer canvis en les existents. Per això, per exemple, si la proposta que ahir va posar Mas sobre la taula hagués estat crear tres vicepresidències, la paradoxa hauria estat que caldria canviar la llei, i això no es pot fer sense nou president.

Els viaranys legals

La normativa, això sí, deixa alguna escletxa oberta per poder tramitar noves propostes legislatives. Per exemple, el procediment de lectura única, un mecanisme exprés que preveu que els canvis es portin directament al ple sense tramitació interna prèvia, però que hauria de ser pactada per tots els grups parlamentaris, fet avui gairebé impossible. I és que l'article 27 de la llei 13/2008 de presidència de la Generalitat deixa clar que un govern en funcions no pot presentar projectes de llei a l'aprovació del Parlament, que seria l'altra fórmula que sí que es podria tramitar en lectura única. Aquesta norma deixa clar que el govern en funcions s'ha de limitar “al despatx ordinari” d'afers públics, “inclòs l'exercici de la potestat reglamentària”, però “s'ha d'abstenir, llevat que ho justifiquin raons d'urgència o d'interès general” prou acreditades, d'adoptar altres mesures.

Una última opció que sí que permet la llei del 2008 seria que la reforma arribés via decret llei del govern en funcions, “de conformitat amb el procediment i en els supòsits que determinen l'Estatut i les lleis”. Aquest mecanisme, això sí, en principi només està pensat per a situacions d'urgència o per si vencen certs terminis. Després el Parlament té 30 dies per ratificar o derogar el text.

Precisament, aquest és el cas del ple que la mesa convocarà avui, just acabat el d'investidura, per a la setmana vinent per ratificar un decret llei de modificació del Codi Civil sobre el registre de parelles estables. Aquesta podria ser una de les poques sessions que es faci mentre no es triï president, ja que el funcionament del Parlament restarà gairebé bloquejat. De fet, l'ordre del dia del ple ni tan sols podrà incloure la tradicional sessió de control al govern.

El segon intent d'investidura, a partir de les deu en una sessió més curta

Després del primer intent fallit, dimarts, perquè el Parlament nomenés nou president de la Generalitat, quan es requeria majoria absoluta de la cambra, 68 vots, el ple d'investidura continua avui amb una segona sessió en què n'hi hauria prou amb la majoria simple –més vots a favor que en contra– per triar president.

La sessió, de format similar al de dilluns i dimarts, tot i que s'espera que sigui més breu perquè difícilment sorgiran elements nous en el debat, s'iniciarà a les deu del matí, quan Artur Mas disposarà de temps il·limitat per presentar la seva candidatura, se suposa que en un discurs, aquest sí, amb propostes noves per mirar d'atreure els suports extra que necessita. Després, cada grup de major a menor, començant per C's i acabant, però, pel majoritari, Junts pel Sí, disposarà d'un màxim de 20 minuts, deu menys que dimarts, per fixar posició. El candidat podrà contestar un per un, i si vol podria intervenir en un segon torn després de la rèplica a què també té dret cada grup (dimarts Mas hi va renunciar), però no s'espera que ho faci, ans al contrari: és probable que els cara a cara siguin molt més breus.

D'entrada s'ha calculat que el debat es podria acabar cap a les dues del migdia, tot i que no es descarta que s'allargui i hagi de continuar a la tarda. La votació, com dimarts, es farà cridant diputat per diputat, que votaran de viva veu des del seu escó.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Zapatero: “Hauria estat tremendament negatiu veure Puigdemont a la presó”

barcelona
alemanya

Detenen un col·laborador d’un eurodiputat d’AfD sospitós d’espiar per a la Xina

barcelona
Jon O. Urain
Editor de política de ‘Berria’

“EH Bildu ja és una alternativa de govern al País Basc”

Barcelona
Carles Puigdemont
Candidat de Junts+Puigdemont per Catalunya

“Si hi ha una majoria simple però sòlida hem d’intentar governar”

Perpinyà
Eugeni Pibernat i Roig
Portaveu de Tots per Begur i Esclanyà (TxBE) i cap de l’oposició local

“Sense nous permisos d’obres no hi ha marge per invertir”

Begur
estats units

Desenes de detinguts en la Universitat Yale contra la guerra a Gaza

barcelona
guerra a gaza

Detinguts dos palestins a Jerusalem per atropellament

barcelona
unió europea

Brussel·les amenaça de suspendre TikTok Lite a Espanya i França

barcelona

Boadas defensa que la Casa Pastors sigui un centre obert a la ciutadania

girona