Política

JORDI SÀNCHEZ

PRESIDENT DE L'ASSEMBLEA NACIONAL CATALANA (ANC)

“D'aquí a dues o tres setmanes hi haurà acord”

“Ningú pot explicar com es pot arribar a un acord com el de dilluns i no per elegir presidència”

“Que s'hagi aprovat una resolució però no hi hagi nou govern genera un risc de debilitament innecessari”

I

ntent inicial d'investidura no superat. I ara què?
Hem d'entendre que a la gent, que ha estat la protagonista del procés, li pot crear cert desànim. Però la segona votació formava part d'un paquet on les cartes estaven decidides, i les últimes converses era difícil que ho modifiquessin. Ara podem posar els comptadors gairebé a zero, tothom fins ara ha complert els compromisos amb el seu electorat i ara toca construir un acord amb els girs que és evident que caldran si es vol tirar endavant el procés per garantir la tria de presidència.
El secretariat extraordinari de dimecres va traspuar desànim?
Es va constatar neguit i decepció per la manca d'acord, i ens vam comprometre a fer pedagogia. És indubtable que fem tard, però no és greu si l'acord arriba en unes setmanes, com estem convençuts. El sentit comú i el sentit compartit per Junts pel Sí i la CUP diu que les eleccions anticipades no es poden contemplar com a escenari sota cap concepte. Això ens esperona i dóna confiança. Menjarem els torrons amb una presidència sortida de la nova legislatura.
És més a prop l'acord avui que abans del debat d'investidura?
Indubtablement. En les últimes setmanes hi ha hagut converses permanents, i escoltant les condicions de Mas, Baños i Rovira és indiscutible que hi ha espais d'acord. Ningú pot explicar com es pot arribar a un acord com el de dilluns, que posa en valor la potencialitat de la feina dels 72 diputats, i no per elegir presidència. Ells mateixos traspuen la sensació que hi haurà acord.
Diumenge es mobilitzen rere el lema ‘Governem-nos junts...' No pot ser contraproduent?
L'ANC vol exigir i canalitzar diumenge la demanda d'unitat de la gent, però també donar tranquil·litat que l'acord arribarà. La manifestació és primer per defensar la sobirania del Parlament; l'Estat ha posat en marxa una maquinària per evitar el desplegament de l'acord de dilluns i, per tant, per eliminar la construcció de la sobirania. Diumenge toca que els ciutadans donin suport a la resolució i surtin a defensar la dignitat de la institució parlamentària davant els atacs i amenaces entre d'altres de l'Audiencia Nacional, que no té cap tipus de vergonya en utilitzar els referents del codi penal del franquisme, del 1973, per intentar recuperar unes competències que amb la nova legalitat vigent difícilment li tocarien.
I el clam serà per a la unitat...
Aquest és el segon objectiu, perquè la gent està amoïnada i és bo que pugui expressar, de manera clara i cívica, i amb complicitat, la voluntat d'unitat perquè el valor dels 72 diputats sigui preservat, i treballin per fer possible la continuïtat del procés, els volem posar tots en valor. És un acte de pressió, sí, però en la cultura democràtica de l'independentisme segur que ho entendran. Estem convençuts que la concentració hi ajudarà.
Demanen un acord abans de la campanya per a les estatals...
Sí, ara el calendari no té cap fita concreta per convocar el ple per sotmetre a votació cap candidatura, i cal un esforç molt concret. La campanya pel 20-D introdueix nous elements que difícilment poden ajudar a tancar un acord, seran lògiques diferents. I a més, que Catalunya hagi aprovat una resolució però no tingui un govern sorgit de les últimes eleccions genera un risc de debilitament gran del procés que és del tot innecessari. Quinze dies en política són molts, tot és tan vertiginós que és temps suficient, si no per votar el nou acord, per tenir les bases molt clares que és possible. Creiem que l'acord serà possible d'aquí a dues o tres setmanes.
Serà l'ANC a les negociacions?
L'objectiu no és fer part de cap taula; si algú creu que és necessari, hi serem, i si no, continuarem treballant com ho hem fet, des d'una enorme discreció i contenció. És indubtable que un cop s'ha tancat aquest primer cicle, per respecte als ciutadans ara tocarà que el paper de les entitats sobiranistes sigui més actiu, haurà d'acompanyar.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

unió europea

L’Eurocambra tanca una legislatura marcada per la covid i Ucraïna

barcelona
ADMINISTRACIONS

Pineda aprova millorar la participació ciutadana als plens

PINEDA DE MAR
política

Salvador Illa guanyaria les eleccions i l’independentisme perdria la majoria al Parlament

barcelona
estat francès

Macron entra en campanya amb un crit d’alarma: “Europa pot morir”

barcelona
Estat espanyol

L’entorn i els socis de Sánchez l’animen a continuar

Barcelona
escòcia

L’SNP trenca la coalició de govern amb els Verds

barcelona
política

La incertesa per la carta de Sánchez sacseja l’inici de campanya pel 12-M

barcelona
Estat espanyol

Feijóo diu que Sánchez fa una “operació de supervivència política”

Estat espanyol

La fiscalia demana arxivar el cas contra la dona de Pedro Sánchez

Barcelona