Política

CDC augmenta el to de les crítiques cap a la CUP

El ja exconseller de la Presidència, Francesc Homs, avisa Baños que si no canvien la posició hi haurà noves eleccions al març

Alguns sectors de CDC s'oposen a pactar amb els anticapitalistes

CDC intensifica el to i les crítiques sobre la CUP pel seu vot contrari a la investidura d'Artur Mas com a president. La corda entre Junts pel Sí i la CUP es tensa una mica més, amb les dues formacions estirant en sentit oposat. Dins de la llista encapçalada per Raül Romeva, la posició més agressiva és la de CDC, com ahir van posar de manifest les declaracions que va fer a TV3 el ja exconseller de la Presidència –ahir Francesc Homs va ser cessat com a conseller en funcions per poder ser candidat de Democràcia i Llibertat al Congrés–. Homs va acusar els de Baños de “suspendre” la declaració independentista aprovada pel Parlament en no investir Mas. “És qui impossibilita de prosperar en termes polítics”, va etzibar. Homs va exigir-los una “rectificació” per no bloquejar el procés sobiranista i els va posar quatre condicions sobre la taula per poder arribar a un acord: constituir un govern estable, garantir la seguretat jurídica del procés, comprometre's amb els valors occidentals i europeus i tenir una voluntat de diàleg amb l'Estat espanyol i les institucions europees. “Si aquests elements no hi són, eleccions!”, va avisar.

Les afirmacions d'Homs són les més dures sentides fins ara per boca convergent d'ençà que Mas va rebre el no de la CUP a la seva investidura. “No es pot aprovar una declaració dilluns i no ser capaç de donar suport a la investidura”, va remarcar Homs, que ho va qualificar d'“arrencada de cavall i parada de burro”.

Aquestes crítiques estan en sintonia amb els arguments de l'article que el conseller d'Economia en funcions, Andreu Mas-Colell, va publicar ahir a l'Ara. Mas-Colell troba inacceptables les condicions de la CUP, a qui acusa d'“immaduresa política” i alerta del perill que trenqui grans majories favorables al procés per la seva “pressa” i el seu tarannà “anticapitalista, d'extrema esquerra, euroescèptica i antieuro”.

ERC, de mediador

Altres sectors de Junts pel Sí es van mostrar més conciliadors. ERC, a qui ni no va caure bé ni l'article de Mas-Colell ni les 54 propostes que va posar la CUP sobre la taula, va demanar “responsabilitat” als dos partits independentistes. Es manté en aquesta mena de rol de mediador que ha assumit aquests dies. “ERC farà tot el que faci falta” per aconseguir un acord, incloent-hi “posar oli en els engranatges” de la negociació, va recalcar el número 2 al Congrés, Joan Tardà. Això sí, va avisar que “el preu del desacord seria tan enorme que la ciutadania no ho perdonaria a ningú”, descartant les anticipades. La presidenta del Parlament, Carme Forcadell, va demanar “paciència” per arribar al millor acord.

De la seva banda, el líder de la CUP, Antonio Baños, va advertir en un article al digital El Món, que no pensar en el disseny del futur govern “farà un mal al país tan gran com dilatar més enllà del que és necessari” la formació de l'executiu. Així, va insistir que és “gairebé tan important” saber “per a què ha de servir i què ha de regir” el futur govern com el nom de qui el presidirà. A dia d'avui, l'un i l'altre es mantenen en l'aire.

LES FRASES

No poden venir deu diputats de la CUP i carregar-s'ho tot; qui impossibilita avançar és la CUP
Frances Homs
candidat de democràcia i llibertat al congrés
Això no és telefonar i demanar una pizza <Quatre estacions> o una república <Quatre estacions>
Joan Tardà
número 2 d'ERC a les eleccions al congrés

Iceta estén la mà a Junts pel Sí si “rectifica”

El líder del PSC, Miquel Iceta, va estendre la mà a Junts pel Sí per a un acord de govern d'“unitat catalanista” sempre que la coalició de Mas “rectifiqui en el seu error” i “revoqui” la resolució independentista.

Unió diu que JxSí no hauria de pactar amb la CUP

El líder d'Unió, Josep Antoni Duran i Lleida, va afirmar que JxSí no hauria d'haver negociat amb la CUP ni seguir fent-ho, sinó que s'hauria d'haver limitat a demanar el seu suport sense res a canvi.

Els bisbes, preocupats per la “unitat d'Espanya”

En l'obertura de l'assemblea de la Conferència Episcopal Espanyola, el seu president, Ricardo Blázquez, es va mostrar ahir “molt” preocupat per “la greu situació” creada pels que “en contra de la llei pretenen trencar la unitat d'Espanya” i va advertir del perill de “caos” i “divisió de la societat”. Blázquez es va referir a la situació de Catalunya “des de la cristiana col·laboració amb el bé comú en un Estat de dret”.

ICV censura el “bloqueig” polític de Catalunya

La portaveu d'ICV, Marta Ribas, va denunciar que Catalunya viu un “bloqueig” polític, després del “fracàs” de JxSí i la CUP per investir Mas. Troba desaconsellables, però, les eleccions anticipades.

Rivera (C's) veu “difícil” l'acord de govern

El president de Ciutadans (C's), Albert Rivera, troba “difícil” que hi hagi acord per al govern de la Generalitat. “Estem en un bloqueig institucional, una fugida cap endavant de Mas”, va dir, a Logronyo.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

guerra a europa

Almenys vuit morts en un atac massiu rus de míssils i drons contra Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Un ministre israelià insinua que l’atac a l’Iran ha estat “dèbil”

barcelona
política

Puigdemont no donarà suport als comptes espanyols si Sánchez no compleix amb Catalunya

barcelona
Política

El Parlament dona suport als encausats de Tsunami

barcelona
orient mitjà

L’Iran minimitza l’atac a Esfahan i no dona senyals de resposta

barcelona
Política

ERC formalitza la proposta d’un cara a cara entre Aragonès i Puigdemont

barcelona
política

Els homes joves són els més espanyolistes, segons una enquesta d’Òmnium

barcelona
política

Aprovada la partida urgent de 142 milions per fer front a la sequera

barcelona
política

El Parlament convalida el decret per salvar 1.850 milions dels pressupostos fallits

barcelona