Política

SANTI VIDAL

EXJUTGE, ACABA DE PUBLICAR “UNA CONSTITUCIÓ PER A CATALUNYA”, AMB MARINA LLANSANA. CANDIDAT A SENADOR PER ERC

“Si el TC és imparcial, no ha d'aplicar la seva reforma”

“Per una qüestió d'autoinconstitucionalitat, que afecta el seu funcionament, el tribunal podria derogar la norma”

“La suspensió de la declaració de ruptura no tindrà cap efecte, és una manifestació d'intencions, com ho serà la resolució que l'anul·li”

“L'hora de la veritat serà quan hi arribin les lleis de transitorietat, i Catalunya tiri endavant”

El relat, publicat
El jutge Santi Vidal, suspès durant tres anys per impulsar la redacció d'una nova constitució catalana, ho explica tot plegat a ‘Una Constitució per a Catalunya' (Pagès Editors), on de la mà de la periodista Marina Llansana repassa un a un i de manera planera els debats més controvertits que han sorgit en l'elaboració. Acabada la feina com a assessor del govern per redactar un llibre blanc de la justícia a Catalunya, ara serà candidat al Senat per ERC.
Accepto ser candidat al Senat perquè serà determinant si s'hi debat l'aplicació o no de l'article 155

V

a presentar el 30 de gener un primer esborrany de constitució, però ara prepara una evolució...
Sí, l'equip inicial ha passat de 10 a 21 experts, perquè hem aglutinat els projectes paral·lels que hi havia: el de Juristes per la Independència de l'ANC, amb Sebastià Sardiné com a portaveu, i el d'un equip de juristes que treballen a l'estranger, coordinat per Oriol Vidal Aparicio. Des del febrer ens hem reunit cada mes, i amb les entre sis i set mil aportacions a la web estem confegint un text resum. La intenció és tancar-lo a final d'any, i lliurar-lo al Parlament perquè el faci servir com a material de treball, ja que en el full de ruta dels partits majoritaris hi ha convocar al més aviat possible una convenció per elaborar el text constitucional oficial.
S'ha basat en algun model?
Primer vam llegir a fons les constitucions d'Islàndia, Noruega, Suïssa i Alemanya. A més, ja coneixíem la dels EUA, que no ens serveix perquè és una declaració molt genèrica de principis, però ens ha servit per la facilitat amb què introdueix esmenes constitucionals, fet incompatible amb la rigidesa de la Constitució Espanyola. En aquesta no ens hi hem fixat gens, és del tot antiquada i gens adaptada a les necessitats de la societat actual.
La seva és més curta...
Molt més: 97 articles, per uns 200 de l'espanyola. I cadascun té dos o tres de paràgrafs curts, amb un llenguatge comprensible, perquè hem intentat combinar el rigor tècnic amb la comprensió. Després ja es desenvoluparan amb una llei orgànica, però això és tasca del Parlament, la constitució no ho ha de preveure tot, ha de marcar les línies mestres. A l'espanyola hi ha molts articles que si no ets llicenciat en dret no els entens.
Qui ha de fer la constitució? Els parlamentaris o els ciutadans?
Hem estat pioners, i hem fet visible que és millor redactar-la no només des de l'àmbit acadèmic, sinó també amb l'opinió de la gent. Això permet anar-ho incorporant, reconduint-ho al terreny jurídic i polític.
S'ha d'haver desconnectat per iniciar el procés constituent?
No, és paral·lel i s'ha de fer ja en 18 mesos. Alhora que el govern gestioni els termes i continguts de la secessió, cal anar construint totes les estructures del futur estat republicà. I una és el marc constitucional, amb una convenció que proposem mixta entre parlamentaris, que tindran l'última paraula, i experts i tècnics que ajudin com a representants de la societat civil. Haurien de redactar conjuntament el text que se sotmetria a ple al llarg del 2016. A principi del 2017 l'esborrany de la constitució real ha d'estar acabat.
No s'han de fer unes eleccions constituents abans?
Sí. Una cosa és que la feina estigui acabada, i l'altra que s'aprovi al Parlament. S'hauria de sotmetre al ple després de les eleccions constituents del nou estat, perquè l'actual és només un Parlament de transició.
Hi ha qüestions que preocupen especialment en la nova constitució... Per exemple, la llengua.
Sí, els esborranys inicials partien d'una idea comú, que Catalunya tingués una llengua oficial, el català, i que el castellà fos cooficial, amb un règim d'opció lingüística gairebé paritari. En canvi, arran de les propostes dels ciutadans, el redactat final anirà més aviat pel fet que el castellà no sigui cooficial, sinó que tingui un règim de llengua protegida, a mig camí entre el català i les altres més de cent llengües que es parlen a Catalunya. Els ciutadans ens han dit que la cooficialitat acaba provocant que la llengua minoritària acabi sucumbint davant la majoritària.
A l'estiu va aixecar polseguera la proposta que s'oferís la nacionalitat als habitants de la resta dels Països Catalans...
El text constitucional recollirà que hi ha una voluntat del Principat d'obrir-se als altres països catalans perquè, quan ho considerin oportú, es puguin federar amb la futura república de Catalunya, tenint especial cura que no es transmeti la idea d'un pancatalanisme. Deixem les portes obertes, res més que això. Ho han de decidir ells, en quin moment volen fer el pas.
També ha portat molta polèmica el tema de l'exèrcit.
Sí, amb això he quedat molt sorprès. La majoria de l'equip d'experts opinem que Catalunya ni necessita ni es pot permetre un exèrcit, perquè no pensem atacar ningú ni volem que ningú ens ataqui, i en el seu dia podrem signar un conveni amb l'OTAN que estableixi que ens protegeixen militarment a canvi d'una contribució econòmica, o d'aportar tecnologia, material sanitari, personal mèdic, ajuda humanitària... Però la majoria de ciutadans diuen que un estat de veritat ha de tenir forces armades per fer-se respectar. Per mi és una cultura obsoleta, passada, els països i les persones s'han de fer respectar pels seus principis morals, la seva conducta ètica, no per la seva capacitat dissuasiva o d'agressió. Els que volem que Catalunya sigui una nació de pau ens inclinem perquè no tingui exèrcit.
Hi caben les diputacions i consells comarcals en la vostra constitució?
No, apostem per suprimir-ho, perquè quedin tres nivells d'administració. El municipal, potenciant al màxim les competències dels ajuntaments i els recursos que hi van associats; les set vegueries, que haurien d'ajudar al màxim els municipis petits o agrupacions de municipis i fer les obres d'infraestructura necessàries en un determinat territori. I per sobre el poder executiu del govern. El concepte és suprimir burocràcia i estadis intermedis innecessaris.
La suspensió del TC de la declaració de ruptura, què evitarà?
Res. La decisió del TC, d'altra banda obligada perquè la Constitució diu que quan el govern de l'Estat presenta recurs d'inconstitucionalitat s'ha d'admetre a tràmit, tindrà els mateixos efectes que va tenir la suspensió i posterior anul·lació de la declaració de sobirania del gener del 2013. És a dir, cap. És pur joc polític, una manifestació d'intencions. I la resolució en el seu dia del TC anul·lant-la, com passarà ara, és una altra manifestació d'intencions. I punt, ja ens ho hauran dit. Però conseqüència pràctica jurídica, cap. El que sí que en tindrà seran les lleis de transitorietat que aprovi el Parlament per desenvolupar la declaració, que aniran també al TC i se suspendran. Aquell serà el moment de la veritat. Llavors Catalunya dirà que no ho reconeix i continuarà endavant.
El xoc encara trigarà, doncs...
Sí, bastants mesos, entre altres coses perquè no tenim govern per començar a executar el que decideixi el Parlament, i aquest no pot començar a tramitar les lleis perquè no pot crear comissions legislatives. És un Tetris, i s'ha d'anar posant cada peça.
La reforma exprés del TC aprovada al Congrés, com afectarà?
És una barbaritat jurídica, inadmissible en dret internacional, que es creï una llei ad hoc, i més per la via d'urgència, que modifica les funcions que li reserva la mateixa Constitució... N'han fet una reforma encoberta! Espero que quan el TC es vegi en l'obligació d'aplicar la reforma digui que no perquè és inconstitucional, això és el que faria un autèntic tribunal imparcial que actués per criteris jurídics.
No cal que ningú ho denunciï?
La pot qüestionar el mateix TC, perquè l'afecta a ell. No es pot declarar l'anticonstitucionalitat d'una norma si alguna institució de l'Estat no li ho reclama, excepte les que afecten el seu funcionament, d'això se'n diu qüestió d'autoinconstitucionalitat. Pot dir que la norma és inconstitucional, i la deroga. Confio que el món del dret prevaldrà.
Vostè és candidat per ERC al Senat. Quina feina hi vol fer?
Sempre he dit que el Senat és absurd i inútil, i s'hauria de suprimir. I ho continuaré defensant, començaré totes les meves intervencions demanant l'autodissolució,perquè molts senadors hi són com a premi als serveis prestats i avui no té competències legislatives importants; més enllà de revisar textos aprovats al Congrés, no té cap transcendència. Un Senat té molt sentit en un país federal per defensar els interessos dels territoris, però en un estat monàrquic, unitari i centralista és una cambra absurda. Si accepto anar-hi és perquè en els 18 mesos vinents tindrà una funció determinant en el futur de Catalunya, que serà l'aplicació o no de l'article 155. Si l'arriben a debatre algú ha de dir que allò és una barbaritat, i explicar-ne els motius.
Hi ha opció d'una aliança com l'Entesa Catalana de Progrés?
Hi caldria unitat d'acció de les forces sobiranistes, es pot recuperar la idea d'una entesa amb CDC. Que anem per separat no vol dir que no fem un sol grup parlamentari; ja en parlarem, també dependrà del resultat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

No i no

Banyoles
LA CRÒNICA

Memòria democràtica a Castell i Platja d’Aro

País basc

La campanya clou amb el PNB i EH Bildu disputant l’hegemonia

Barcelona
política

Viñas afirma que ERC no abandona un govern “a les primeres de canvi”

llagostera
Pròxim Orient

Almenys cinc morts en una batuda israeliana a Cisjordània

Barcelona
Política

El jutge obre una línia d’investigació secreta per l’espionatge d’Aragonès amb Pegasus

barcelona
Guerra a europa

L’OTAN es compromet a enviar més defenses aèries a Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Els EUA sancionen un activista ultra israelià aliat del ministre Ben Gvir

barcelona
GIRONA

Junts aposta per la “simplificació administrativa” amb una finestreta única

GIRONA