Política

Del quasi acord al distanciament

lluny · Una setmana després del ple d'investidura, l'acord entre Junts pel Sí i la CUP sembla més difícil que mai foc encreuat · Sis frases ajuden a il·lustrar el deteriorament de la relació entre convergents i ‘cupaires'

Una setmana després de la finalització sense acord del ple de investidura, l'acord entre Junts pel Sí i la CUP que molts donaven per fet als passadissos del Parlament sembla avui més difícil que mai. Diverses raons expliquen un distanciament que s'ha anat produint dia a dia, en el marc d'un intercanvi constant de retrets entre els convergents i els representants de l'esquerra alternativa. A continuació, us exposem sis frases que ajuden a entendre una separació, ja veurem si definitiva.

“President, torni dijous!”

(Antonio Baños, 10/11/2015)

El cap de files de la CUP va tancar la seva intervenció en el debat de la primera sessió d'investidura anunciant el vot contrari del seu partit i instant Artur Mas a revisar la seva proposta. El candidat de Junts pel Sí va recollir el guant i va arribar a oferir que el president fos triat en una assemblea conjunta dels 72 diputats independentistes que no es va arribar a celebrar. Dimecres, representants de Junts pel Sí i la CUP van participar en una cimera plena de tensió en la qual es va estar a punt de trencar i, poc després, d'arribar a un acord.

“Estarem collats a la taula de negociacions” (Antonio Baños, 12/11/2015)

Malgrat els intents fets des de Junts per Sí per aconseguir una abstenció, la sessió de dijous es va acabar sense acord i amb el bot negatiu dels deu diputats de la CUP. “És un no tranquil”, va assegurar Baños a Mas, que no es va estar de respondre-li que hauria preferit un “sí intranquil”. El candidat va arribar a oferir un govern menys presidencialista, amb tres macroconselleries dirigides per Neus Munté, Oriol Junqueras i Raül Romeva, i el compromís de sotmetre's a una qüestió de confiança al cap de deu mesos.

“A partir d'ara, veurem què diuen els altres” (Artur Mas, 13/11/2015)

L'endemà del desacord al Parlament, el candidat de Junts pel Sí va donar a entendre que la proposta del seu grup difícilment podria anar més enllà, i instava l'esquerra alternativa a moure fitxa en el que es pot considerar l'inici del que a les xarxes socials s'ha batejat amb l'etiqueta de #PressingCUP.

“No poden arribar deu diputats de la CUP i destruir-ho tot”

(Francesc Homs, 16/11/2015)

Alliberat del càrrec de conseller en funcions, el candidat de Democràcia i Llibertat, Francesc Homs, ha liderat l'ofensiva de CDC contra la CUP amb una escalada de declaracions que ha anat suavitzant amb el pas dels dies. A Homs, que dimarts va obrir un front de tensió amb ERC quan va assegurar que l'independentisme no té la majoria suficient per “culminar el procés”, l'ha assistit el conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, que dilluns, en un article a l'Ara, va assegurar que les condicions de la CUP eren “inacceptables”.

“Que es pretengui que la CUP deixi de ser la CUP és un gran error”

(Julià de Jòdar, 17/11/2015)

Les declaracions públiques dels líders de la CUP han estat poques, però d'una contundència notable. Dimarts, el número dos de la formació, Julià de Jòdar, acusava CDC, també des de l'Ara, de voler imposar unes “línies vermelles” que, a la pràctica, implicaven unes “forques caudines sota les quals hauria de desfilar la CUP de genolls i demanant disculpes per haver encetat la fina pell democràtica de la majoria (relativa) independentista”.

“Un gran acord no només és possible,
és imprescindible”

(Oriol Junqueras, 18/11/2015)

El líder d'ERC i Artur Mas són els únics que s'han mostrat optimistes en els seves declaracions. Ahir, tots dos van fer una crida al seny i van apostar pel diàleg i les cessions mútues com a única fórmula per fer possible una entesa “imprescindible”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

unió europea

L’Eurocambra avala les noves regles fiscals que han de reduir el dèficit i el deute

barcelona
política

El TC avala Puigdemont de candidat contra el recurs de Cs

barcelona
regne unit

Sunak anuncia un augment de la despesa en defensa

barcelona
guerra a europa

Hezbol·là ataca amb drons una caserna israeliana a 15 quilòmetres de la frontera

barcelona
Unió Europea

L’Eurocambra aprova el ‘dret a reparar’ per a estendre la vida útil de béns

barcelona
estat espanyol

L’AN reobre la causa de l’espionatge a Sánchez amb Pegasus

barcelona
política

Laia Estrada critica que ERC i Junts mirin més al PSC per arribar a acords

BARCELONA
política

El Senat endarrereix una setmana més el ple que vetarà l’amnistia

barcelona
guerra a europa

Rússia ataca diverses regions i deixa nou ferits, entre ells quatre nens, a Odessa

barcelona