Política

CARME CHACÓN

CAP DE LLISTA DEL PSC-PSOE

“Amb el PP és normal que creixi l'independentisme”

“El veig atrapat per la situació. Com aquell jugador que ja ha perdut totes les fitxes. Aferrat a la taula”

“Els plebiscits es fan quan un 90% vol un canvi molt clar. Això no passa a Catalunya”

“El comitè electoral li va proposar ser el cap de llista al Senat. No ho va acceptar i a tot el PSC li va saber molt greu”

No tenen majoria per decidir el síndic i pretenen tenir-la per una ruptura brutal amb Espanya?
Avui hem constatat que el dret a decidir només era una estratègia pel trencament
La regla de joc es diu Constitució que, per cert, on més va ser votada va ser a Catalunya
A l'altre costat hi va haver un PP que, des del primer dia, va boicotejar per terra, mar i aire l'Estatut
La reforma és possible perquè més del 50% de catalans vol una negociació i un nou acord
Les enquestes diuen que hi ha dos possibles presidents del govern d'Espanya: Rajoy, o un canvi per blindar el benestar a la Constitució i de relació amb Catalunya.
Els plebiscits es fan quan es veu que el gros d'una societat, un 90%, vol un canvi molt clar de les circumstàncies, i això no és el que passa a Catalunya.

La cap de llista del PSC a les properes eleccions al Congrés, Carme Chacón, va passar ahir pels estudis d'El Punt Avui Televisió, just el dia que el president Mas s'havia lamentat públicament de les agressions de l'Estat.

Què en pensa, de les declaracions del president Mas?
Que és urgent que les farmàcies cobrin, que fa quatre mesos que no estan cobrant i que, malgrat tot, dispensen els medicaments. I que cobrin els hospitals. En definitiva, que no siguem els catalans els qui estiguem pagant la picabaralla de la dreta catalana amb la dreta espanyola. Perquè estem veient coses insòlites.
Insòlites en quin sentit?
La llei d'estabilitat pressupostària del 2012, que és la que permet que l'Estat intervingui financerament la Generalitat, la van aprovar el PP i CiU, no pas el PSC. I el FLA el va aprovar el PP amb l'abstenció de CiU. I no pas el PSC, que va advertir del que podria passar. Aquesta picabaralla no l'haurien de pagar els catalans.
Però troba lògiques les mesures especials establertes pel ministre Montoro?
Les bravuconades de Montoro són conegudes. Quan es tracta de Catalunya eleva el pistó, això ja ho sabem. Però també li dic que dilluns vaig passar vergonya quan el segon del conseller Mas-Colell aconsellava als farmacèutics que posessin espelmes i resessin si volien cobrar. Ni barbaritats d'un cantó ni barbaritats de l'altre.
A Mas no el veu fort, segur, convençut del que defensa?
El veig atrapat per la situació. Com aquell jugador que ja ha perdut totes les fitxes. Aferrat a la taula. Ha perdut les de CiU, les de CDC, i ara intenta que la propera mà li surti millor. Però les fitxes amb què juga són les empreses catalanes, les famílies, la prosperitat dels nostres fills... Ha d'aixecar una mica el cap i adonar-se que està creant més problemes que no pas aportant solucions. I és que potser és el moment de marxar...
Va sobtar que Navarro no anés a cap llista, ni al Congrés ni al Senat, perquè va ser un primer secretari.
Com a primer secretari, té l'estima de tot el partit. El comitè electoral li va proposar ser el cap de llista al Senat. El que passa és que ell no ho va acceptar i a tot el PSC li va saber molt de greu. Però és un polític amb molt de valor que segueix en actiu amb el qual espero i confio, igual que amb Miquel Iceta, de continuar treballant. Generalment hi ha més caps que barrets, i això també passa en les llistes electorals.
Vostès s'han apuntat a la tesi que sense Mas el problema ja s'hauria resolt.
Tenim un president del govern, ara mateix en funcions, que és el cap d'un partit polític que té fins a 9 seus embargades per casos de corrupció, que té la família fundadora del partit amb un peu a la presó, que ha estat causant de l'empobriment social de Catalunya, que ha estat brutal, i finalment que ha dividit la societat en dues parts, quan el treball per la cohesió social d'aquest país ha estat importantíssim per part de tothom. Jo crec que això simplement és un dibuix del fracàs que s'ha anat veient a les urnes. Eren unes eleccions autonòmiques. Ell les va convertir en un plebiscit, i el plebiscit l'ha perdut; i continua aferrat a la taula del joc dient que el plebiscit l'ha guanyat. Fins i tot si ho mirem en escons, no tenen majoria ni per decidir el síndic de greuges ni per modificar l'Estatut d'Autonomia, i sí la pretenen tenir per a una ruptura brutal de Catalunya amb la resta d'Espanya, fora de la llei nacional i de la llei internacional?
En un plebiscit, la meitat més un dels diputats és la meitat mes un...
Si fins i tot la CUP, en les primeres declaracions que va fer la nit electoral, va dir que el plebiscit s'havia perdut. No es pot decidir la independència de Catalunya amb una majoria tan mínima com té.
Any 1996. El PSC va remuntar la tendència que tenia a la baixa perquè vostès van fer un eslògan: o Felipe o Aznar. Ara és una mica o Rajoy o Sánchez? O és més aviat ni Mas ni Rajoy?
El que diuen les enquestes és que hi ha dos possibles presidents del govern d'Espanya després del 20 de desembre: és el continuisme de Rajoy, que vol dir continuar amb les retallades socials i amb l'immobilisme pel que fa a Catalunya, perquè no volen veure res de tot això, o un canvi. I aquest canvi significa enfortir el nostre sistema de benestar social en una reforma constitucional, blindar-lo en la Constitució, i sobretot suposa un canvi respecte a Catalunya. Primer, de diàleg, d'acord, de negociació, de pacte i de tornar a votar els catalans.
Digui'm quina diferència hi ha entre vostès i el PP en la qüestió catalana?
Totes. Nosaltres al 2006 ja vam intentar una nova solució. L'Estatut d'Autonomia ja tenia molt temps i sabíem que, en una societat nova, calia una nova relació amb la resta d'Espanya, i vam treballar un Estatut que primer va aprovar el Parlament de Catalunya, que després vam acordar a les Corts espanyoles, que després vam acordar amb CiU, que va anar a referèndum dels catalans, que vam aprovar de forma massiva i que va entrar en vigor sense cap problema durant quatre anys.
A l'altre costat hi va haver un PP que, des del primer dia, va boicotejar per terra, mar i aire aquella solució. Amb falques a les ràdios, que semblava que no haguessin vingut mai a Catalunya, dient que no deixàvem parlar en castellà. Va arribar a dir el senyor Acebes que l'Estatut d'Autonomia de Catalunya “lo tutelava ETA”. La meva pregunta és: “Molt bé, vostès van voler boicotejar la solució a què havíem arribat amb un acord ampli. I el pla B quin era? El xoc de trens?” Per tant, el moment que vivim no té un responsable únic, com vol el PP. En té dos: Artur Mas i Mariano Rajoy.
Al Congrés és més que probable que necessitin el PP per tirar endavant la reforma federal.
L'oposició fa canviar molt. Quan un està a l'oposició s'adona que no pot estar fora de joc de tot. La llei fonamental de Bonn, la Constitució alemanya, ha estat canviada una cinquantena de vegades. La nostra, només dos cops i fa quaranta anys que està en vigor.
El PSOE no podia haver encarat aquest canvi molt abans? Hi ha la sensació que s'arriba tard amb el que està passant políticament a Catalunya.
No crec que s'arribi tard. Les enquestes parlen d'un 70% de catalans que encara sentim el que s'anomena pertinença dual. I la segona cosa que constaten és que més del 50% vol una negociació i un nou acord. Jo crec que aquest acord es diu estat federal, que no pas per casualitat és la forma d'estat més estesa del món; ho és perquè és capaç de fer un vestit juridicoconstitucional que s'ajusti a les circumstàncies d'un país.
El CIS també diu que l'independentisme creix.
Que ha crescut és evident. I amb el PP és normal que creixi. Ells juguen a això. Per això crec que mereixen, per irresponsabilitat, que el dia 20-D Catalunya els faci fora amb la resta d'Espanya
Aquests canvis posats a referèndum també?
Clar.
Si està tan convençuda que la solució és aquesta, per què no fem com al Quebec o Escòcia?
És molt senzill. Jo no vull votar trencament, jo vull votar acord. I aquest és el meu fil conductor, que es diu cohesió i es diu convivència. Per què són diferents aquests països? Perquè, entre d'altres, Gran Bretanya està basada en un tractat internacional i no en una Constitució.
Però el referèndum a Escòcia es va fer amb concòrdia. Un referèndum es deu poder fer amb concòrdia, també...
No m'ha entès bé. Tracto de posar en valor el que hem conquerit. Crec que no es pot fer un trencament amb la legalitat vigent per declarar la independència de Catalunya com estem vivint. Ara, la pregunta és: Per què no com ha succeït a Escòcia i al Quebec? I la resposta és perquè les regles de joc d'aquests països i les nostres són diferents. Gran Bretanya era a través d'un tractat internacional on ells mateixos van acordar aquesta possibilitat. Al Quebec la Constitució no deia res en aquell moment, però el ministre de Relacions Intergovernamentals ja es va encarregar d'aprovar una llei de la suficiència i la claredat. I aquí, l'any 1978 vam establir tots plegats unes regles de joc que ara una sola part no pot trencar unilaterlament.
En definitiva, que si les dues parts volguessin, es podria fer...
Però les dues parts, què diuen? Una diu que trenca sí o sí, i l'altra diu que no es poden trencar les regles de joc unilateralment. La regla de joc es diu Constitució espanyola, que, per cert, on més va ser votada va ser a Catalunya. Per tant, vostè entengui que quan els governs d'Espanya diuen que estan disposats a fer reformes i que Catalunya les torni a votar, el que no pot ser és que una part digui que no li convenen aquestes normes, que les trepitja, que no acata els tribunals. Perquè la democràcia és llei. Fora de la llei és la selva. I això és el que no convé ni a Catalunya ni als catalans.
El PSC va arribar a abraçar el dret a decidir.
I avui hem constatat que allò només va ser una estratègia pel trencament. Jo vaig ser de les primeres que va dir-ho. De dret a decidir, res de res. Allò era una estratagema orquestrada pel trencament. I, per tant, aquí estem.
Vol dir que el PSC va caure en una estratègia...
Jo el que li dic és que hi havia partits polítics, juntament amb el PSC, que van creure que això anava d'una altra cosa i, en realitat, anava del que anava, anava del trencament. I anava de no voler dialogar, i no voler acordar sinó de voler trencar.
Vostè, en un informe de l'any 1999 sobre la situació del Quebec, afirmava que no es descartava una “declaració unilateral”, l'èxit de la qual depenia llavors del reconeixement internacional.
Això ho diu la sentència. Jo la vaig traduir i vaig fer un informe. Stéphane Dion, el ministre canadenc que ha vingut molt a Catalunya, sempre recorda que els plebiscits s'han de fer quan se sap que hi ha una majoria del 90% a favor. Si no, produeixen el trencament del país i, a més, no s'acaba mai, no es dóna mai per tancada la qüestió fins que surt el “sí”. Miri el cas del Quebec i miri també el d'Escòcia. El que tractava de dir és que els plebiscits es fan quan es veu que el gros d'una societat, un 90%, vol un canvi molt clar de les circumstàncies, i això no és el que passa a Catalunya.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

La incertesa per la carta de Sánchez sacseja l’inici de campanya pel 12-M

barcelona
Estat espanyol

Feijóo diu que Sánchez fa una “operació de supervivència política”

Estat espanyol

La fiscalia demana arxivar el cas contra la dona de Pedro Sánchez

Barcelona
Estat Espanyol

Brussel·les considera la decisió de Sánchez un “afer intern” espanyol

Barcelona
política

Aragonès diu que no té sentit una qüestió de confiança i demana a Sánchez que “planti cara” a la ultradreta

barcelona

Manos Limpias admet que la denúncia es basa en retalls de premsa

Barcelona
política

Illa diu que respecta el “parèntesi” de Sánchez i crida els socialistes a la “resistència”

barcelona
política

Jordi Pujol : “Ara toca Junts, votaré Puigdemont”

barcelona
Marc Sanabria
Cap de l’oposició a Palau-solità i Plegamans i portaveu del PSC

“La biblioteca era la punta de llança de la renovació”

Palau-solità i Plegamans