Política

Mas diu que JxSí va fer una proposta de Govern a la CUP per “no perdre ningú”

El president de la Generalitat diu que per fer la “desconnexió legal” cal tenir tenir més d'un 50%” de població a favor de la independència

Admet que no té “cap seguretat” que es pugui aconseguir un acord abans de l'inici de la campanya

Assegura que farà “tot el possible” perquè no hi hagi eleccions al març

El president de la Generalitat en funcions, Artur Mas, ha explicat aquest dimecres, que en el marc de les negociacions per a la investidura, Junts pel Sí va traslladar una proposta de Govern a la CUP enfocada amb la finalitat de “no perdre ningú” pel camí. I ha afegit que “en els pròxims dies” la farà pública.

En una entrevista a Catalunya Ràdio, Mas ha remarcat que davant la necessitat que veu d'“eixamplar” el sobiranisme “l'obligació és no perdre ningú” en les negociacions amb la CUP. “Com que no som uns bojos que hem perdut el seny, sabem que per arribar fins a les últimes conseqüències” i fer la “desconnexió legal” cal tenir, ha dit, la “base de país, que la tenim gairebé però no totalment” i que significa excedir “amb una certa amplitud el 50%” de població a favor de la independència.

El president en funcions ha afirmat que seria “ideal” tancar un acord amb la CUP abans de l'inici de la campanya de les generals, encara que ha admès que no té “cap seguretat” que es pugui aconseguir en aquest termini.

El líder convergent ha assegurat que farà “tot el possible” perquè no hi hagi eleccions al març –es convocarien el 10 de gener automàticament si no s'ha investit president–, però ha remarcat que no les evitarà “a qualsevol preu”.

Mas ha asseverat que Junts pel Sí explicarà “en els pròxims dies –podria ser fins i tot abans que acabi la setmana, ha dit– el detall de l'estructura del Govern que s'ha plantejat a la CUP, a partir de les directrius que ja va detallar el mateix president en el segon debat d'investidura al Parlament amb les quals no va aconseguir seduir els 'cupaires'.

El líder de CDC ha asseverat que ha ofert a la CUP ingressar en el futur Govern i que no han descartat, cosa que respecta perquè no és “imprescindible”.

Malgrat manifestar respecte “pel que significa la CUP”, Mas ha recalcat que la “lectura” dels resultats del 27-S no és que “la CUP pren les decisions i JxSí va darrere”, sinó que els acords es fan “entre tots”, però uns “lideren perquè tenen la majoria de diputats”, en al·lusió a JxSí.

Mas ha subratllat que si és investit i li deixen fer “la feina que cal fer” en els pròxims 18 mesos –durada inicialment prevista de la legislatura– no es tornarà a presentar a les següents eleccions, deixant així oberta la possibilitat de fer-ho si hi ha unes altres circumstàncies.

Ha descartat que el procés de dissolució de CDC per crear un nou partit sigui un gest davant la CUP per passar pàgina pels casos de corrupció que afecten la formació, sinó que respon, ha dit, a la necessitat de posar els “instruments al dia” davant el repte d'un eventual estat català.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Una campanya per posar a prova el futur del procés

barcelona
Oriol Lozano
Alcalde de Palau-solità i Plegamans (ERC)

“Treballem per seguir transformant el municipi”

Palau-solità i Plegamans
eleccions 12-m

La campanya electoral comença oficialment amb moltes cares noves

girona
estats units

Impliquen Trump en els esforços per no veure’s perjudicat en les eleccions

barcelona

El ple aprova el reglament del Consell de la Gent Gran

cassà de la selva

Paneque i Puga obren la campanya fent una defensa de la democràcia

l’escala
política

Arrenca la cursa per guanyar i, sobretot, sumar una majoria

barcelona
política

Illa se solidaritza amb Sánchez i fa una crida a la “resistència col·lectiva”

sabadell
haití

Dimiteix el primer ministre i es constitueix el Consell de Transició

barcelona