Política

Mas constata que l'autonomia “s'ha acabat” i que ara Catalunya està en una “batalla per la supervivència”

El president en funcions qüestiona que Montoro sigui un demòcrata

El president de la Generalitat en funcions, Artur Mas, ha constatat aquest dimecres que l'autonomia “s'ha acabat, no existeix” i que ara Catalunya està en una “batalla per la supervivència i de poder desenvolupar un projecte propi de país”. “Amb l'autonomia residual que ens estan deixant, un projecte propi no el podem fer”, ha argumentat en declaracions a Catalunya Ràdio, on ha carregat contra els controls del FLA que ha establert el Govern espanyol i especialment contra el ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro. “No pots pensar perquè si penses t'aniquil·len, o t'agredeixen. I davant d'una agressió no et pots ni defensar. És la imatge, la descripció perfecta d'un demòcrata”, ha ironitzat.

Mas ha apuntat que Catalunya té l'economia “intervinguda”, però no d'ara, sinó “des de fa bastant temps”. El que ha fet el Govern espanyol ara, ha continuat, és fer un pas més enllà i llençar un “missatge d'humiliació” al poble català perquè una part ha apostat per la independència. “L'autonomia tal com l'havíem conegut s'ha acabat, no existeix”, ha conclòs. S'ha preguntat quina autonomia és aquella en què l'Estat “decideix què es paga i què no”. Al seu parer, el que pretén el Govern espanyol és “convertir la Generalitat en un negociat del Ministeri d'Hisenda”.

Davant aquesta situació, ha continuat, Catalunya està en una “batalla de supervivència i de poder desenvolupar un projecte propi de país”, i aquest és l'únic “pla b” alternatiu a “l'autonomia residual” que deixa l'Estat als catalans. “L'únic pla b que té aquest país per sobreviure és el moviment sobiranista, l'altra pla és la residualització. O ens en sortim amb aquest projecte o la realitat és la que tenim. És veritat que té un preu, però la subordinació té un cost molt alt”, ha argumentat.

Al seu parer, “cal anar el més de pressa possible fent les coses bé” per avançar en el procés cap a la independència, perquè ja s'ha demostrat que el que ofereix l'Estat no és un “bon futur”.

En aquest sentit, ha indicat que de moment no poden avançar gaire perquè no hi ha un govern constituit i el Parlament no pot construir la hisenda pròpia o la seguretat social.

Mas ha carregat contra el ministre Montoro i ha assegurat que els recursos que arriben via FLA ja es destinen als serveis fonamentals, “i ells ho saben perfectament”. I també coneixen, ha dit, els 1.300 milions dels que parlava el ministre de l'Interior, que provenen d'obres que va encarregar el tripartit i que es van finançar amb mètodes molt diferits en el temps.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona