Política

Putin creu que l'abatiment del caça va ser un acte premeditat

Moscou culpa Ankara de donar suport al radicalisme islàmic i anuncia que desplegarà míssils a Síria

El pilot supervivent diu que no van entrar a Turquia ni van rebre cap avís de violar l'espai aeri

“L'abatiment dimarts de l'avió militar rus Su-24 pels caces turcs –un dels incidents més greus reconeguts entre Rússia i un membre de l'OTAN els últims anys– ha tensat les relacions entre Moscou i Ankara en uns moments en què la diplomàcia intenta forjar una gran coalició internacional contra Estat Islàmic (EI).

El ministre d'Afers Estrangers rus, Serguei Lavrov, que arran de l'incident va cancel·lar una visita prevista per ahir a Istanbul, va assegurar que Rússia té “prou quantitat d'informació que confirma que va ser un acte premeditat, planejat amb anterioritat”. El cap de la diplomàcia russa va explicar que hi ha informació que confirma que es va tractar d'una “emboscada”, ja que “estaven esperant, a l'aguait i buscaven un pretext”. De tota manera, Lavrov va assegurar que no tenen la intenció “de combatre amb Turquia, ja que la relació amb el poble turc no ha canviat”.

Ankara defensa que durant la violació de 17 segons del seu espai aeri va avisar 10 vegades el caça rus, mentre que el pilot que va sobreviure, Konstantin Murakhtin, va assegurar ahir que no van rebre cap comunicació i que l'avió en cap moment havia travessat la frontera. Murakhin va ser rescatat ahir al matí després d'una llarga operació de les forces russes i sirianes, però no queda clar si havia estat capturat o si s'havia amagat després de saltar amb paracaigudes.

El cap del Kremlin, Vladímir Putin, que dimarts havia qualificar el govern turc de ser “còmplice del terrorisme”, ahir el va acusar de dur a terme una política interior dirigida a islamitzar el país. Segons Putin, Rússia també fa costat a l'islam, però Turquia dóna suport a un “corrent més radical” d'aquesta religió.

Putin va anunciar que Moscou prendrà totes les mesures necessàries per protegir la seva aviació militar a Síria i que instal·larà sistemes de míssils de defensa antiaèria S-400 a la base on hi ha les forces russes.

Per la seva part Turquia ahir va fer un gest conciliador quan el seu president, Recè Tayyip Erdogan, va declarar que Ankara no desitja una escalada de tensió amb Rússia i va insistir que havia actuat per defensar la seva pròpia seguretat i els “drets dels nostres germans”. El Kremlin, però, ja ha alertat que les primeres represàlies seran de caire econòmic i s'estima que podrien perjudicar greument el comerç i el turisme a Turquia, la destinació preferida dels russos.

Alguns experts russos consideren que Ankara està molesta amb Rússia perquè bombardeja la infraestructura econòmica d'Estat Islàmic de la qual es beneficia Turquia comprant-ne el petroli.

Vladímir Avatkov, de l'Institut Estatal de Relacions Internacionals de Moscou, en declaracions al portal RBTH, va alertar que l'incident del caça rus pot posar en greu perill l'acord entre Turquia i Rússia per construir una canonada que porti gas de Rússia a Europa passant per Turquia.

Iuri Barantxik, analista de l'agència de notícies russa Regnum, creu que es tracta d'un entrebanc més a la formació d'una coalició per lluitar contra els gihadistes. Precisament avui, Moscou espera la visita del president francès, François Hollande, per impulsar una aliança internacional.

LA FRASE

Les autoritats de Turquia executen des de fa anys una política interior dirigida a islamitzar el seu país
Vladímir Putin
President de Rússia


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Jon O. Urain
Editor de política de ‘Berria’

“EH Bildu ja és una alternativa de govern al País Basc”

Barcelona
Carles Puigdemont
Candidat de Junts+Puigdemont per Catalunya

“Si hi ha una majoria simple però sòlida hem d’intentar governar”

Perpinyà
Eugeni Pibernat i Roig
Portaveu de Tots per Begur i Esclanyà (TxBE) i cap de l’oposició local

“Sense nous permisos d’obres no hi ha marge per invertir”

Begur
estats units

Desenes de detinguts en la Universitat Yale contra la guerra a Gaza

barcelona
guerra a gaza

Detinguts dos palestins a Jerusalem per atropellament

barcelona
unió europea

Brussel·les amenaça de suspendre TikTok Lite a Espanya i França

barcelona

Boadas defensa que la Casa Pastors sigui un centre obert a la ciutadania

girona

Xavier Garcia Albiol, ingressat per una arrítmia

Badalona
regne unit

Sunak anuncia deportacions a Ruanda en deu o dotze setmanes

barcelona