Política

En Comú Podem anteposa el referèndum a la reforma

El cap de llista de la coalició catalana, Xavier Domènech, diu que no es pot reformar la Constitució Espanyola sense haver preguntat abans als catalans si volen continuar o no a l'Estat

El candidat a les eleccions generals d'En Comú Podem, Xavier Domènech, deixa clar que la prioritat política en el debat territorial de l'Estat és el referèndum a Catalunya. Sense preguntar primer als catalans si volen continuar formant part de l'Estat espanyol no es pot abordar una reforma constitucional espanyola que respongui al subjecte sobirà que és Catalunya. Així ho defensava en l'entrevista que li va fer ahir el director d'El Punt Avui, Xevi Xirgo, a la televisió del grup.

El candidat de la coalició catalana amb què es presenten la Barcelona en Comú de Colau, Podem i ICV-EUiA deixa clar que el model de referèndum és l'escocès, amb una pregunta clara i no “preguntes arbre” com la del 9-N i que, només en el marc de la campanya per votar, els partidaris de la unió poden legítimament oferir propostes federals que puguin atreure els catalans.

En aquest sentit, Domènech va deixar clar que ell no té avui decidit si votaria sí o no a la independència perquè creu que no es pot prendre la decisió sense conèixer el grau de respecte a la sobirania de Catalunya que poden oferir en el moment de votar les forces polítiques “de la resta d'Espanya”. Domènech defensa que aquesta és la posició històrica de les “classes populars” catalanes des de Pi i Margall fins a Salvador Seguí o Lluís Companys: Catalunya és subjecte sobirà però pot decidir compartir la sobirania.

Domènech també defensa el compromís inequívoc del líder de Podem, Pablo Iglesias, des del dia que, en sortir de la reunió a La Moncloa amb Rajoy, va dir públicament que la solució per a Catalunya és el referèndum. Aquest historiador i activista ara candidat recorda que “això no ho ha fet mai cap candidat a la presidència del govern espanyol”. En aquesta línia deslegitima la teoria segons la qual l'eclosió de Podem a favor d'un nou procés constituent a l'Estat espanyol trauria força al sobiranisme català: “Intentar fer col·lidir horitzons d'esperança és una cosa que no beneficia ningú.”

El candidat català no es resigna que Podem i les forces amb què fa coalició a l'Estat quedin en quarta posició electoral i defensa que “sempre que s'han obert les urnes hi ha hagut sorpreses”. En aquest sentit, recorda que un 30% dels enquestats arreu de l'Estat no saben qui votar i el 20% d'aquests deixen clar que aniran a votar. “No tenim por de l'aritmètica parlamentària”, conclou. Així creu que, després de l'aparició fulgurant de Podem i Iglesias, el partit ha rebut atacs molt forts i interessats que l'han fet retrocedir en les enquestes, però que s'estan recuperant “el vot i la il·lusió inicials”.

Domènech no preveu problemes per constituir les coalicions de Catalunya, el País Valencià i Galícia com a grups parlamentaris propis perquè “és l'expressió de la plurinacionalitat”. Tenint en compte que fan falta 15 diputats per constituir un grup parlamentari propi, el candidat d'En Comú Podem espera arribar a la vintena.

Respecte a la possibilitat que un govern de Podem a Espanya suposés una marxa enrere en el programa com la que ha fet Tsipras a Grècia, Domènech diu que el programa econòmic de Podem per als primers cent dies no és utòpic perquè planteja la creació d'una banca pública per fer fluir el crèdit com ja n'hi ha hagut a l'Estat, un pla de xoc contra l'evasió fiscal i un impost perquè els bancs tornin els diners que els ciutadans els van deixar a l'inici de la crisi per mitjà dels pressupostos públics. “Que només hi ha recursos per fer keynesianisme per a rics i neoliberalisme per a pobres no em sembla just”, conclou Domènech, que recorda que hi ha dos milions de persones en risc de pobresa i un 43% d'atur.

LES FRASES

El referèndum és la garantia que la solució política no serà resultat d'un ‘cambalache' per dalt, sinó conseqüència d'una proposta democràtica
No accepto que només es pugui fer keynesianisme per a rics i neoliberalisme per a pobres
Xavier Domènech
candidat d'en comú podem al 20-d


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Estat Espanyol

Brussel·les considera la decisió de Sánchez un “afer intern” espanyol

Barcelona
política

Aragonès diu que no té sentit una qüestió de confiança i demana a Sánchez que “planti cara” a la ultradreta

barcelona

Manos Limpias admet que la denúncia contra la dona de Sánchez es basa en retalls de premsa

Barcelona
política

Illa diu que respecta el “parèntesi” de Sánchez i crida els socialistes a la “resistència”

barcelona
política

Jordi Pujol : “Ara toca Junts, votaré Puigdemont”

barcelona
Guerra a Gaza

Un oasi de pau contra l’odi

Neve Shalom
Marc Sanabria
Cap de l’oposició a Palau-solità i Plegamans i portaveu del PSC

“La biblioteca era la punta de llança de la renovació”

Palau-solità i Plegamans
política

El govern va renovar al febrer les condicions per al Hard Rock

barcelona
estat espanyol

Europa reacciona a la “bomba a Espanya” de la possible dimissió de Sánchez

barcelona