Política

Poblet veta per decret mocions de caire sobiranista

No accepta al ple el text de suport a la resolució del Parlament d'iniciar el procés català perquè “hi ha causes legals que ho impedeixen”

Ho notifica als grups per un decret presidencial

Tres de les quatre mocions que la CUP havia de presentar en el ple convocat per avui a la Diputació de Tarragona no podran ser debatudes. La primera és el text de suport a la resolució 1/XI aprovada pel Parlament de Catalunya el 9 de novembre (sobre l'inici del procés de creació d'un estat català independent). El president de l'ens, Josep Poblet (CiU), ha vetat la seva inclusió en el ple adduint motius jurídics. De fet, ha fet arribar un decret presidencial a tots els grups del ple en el qual indica que no acceptarà debatre mocions quan hi hagi “causes legals que ho impedeixin”.

Pel que fa al text de suport a la resolució del Parlament, el president va argumentar que no entraria en el debat perquè “l'acord està suspès pel Tribunal Constitucional”: “Quan no ho estigui el podrem debatre, però no ara, perquè legalment està suspesa la possibilitat de debatre-les”, va dir. I va reblar: “Estaria abocant la casa a una situació de negligència de llei.”

Una altra de les mocions de la CUP que han estat desestimades aposta pel pagament d'impostos a l'Agència Tributària de Catalunya. Un text que Poblet va rebutjar perquè “hi hauria d'haver un informe jurídic, del tresorer i de l'interventor de la institució, que no hi és”. I la tercera fa referència a un pla contra la pobresa energètica. Una moció sobre la qual va dir que hi aportaran solucions: “Però els serveis jurídics han dit que no es poden debatre mentre no es resolguin els temes jurídics.” Josep Poblet va insistir que “totes les mocions es debatran sempre, llevat de quan hi hagi objeccions de caire legal”. El president, però, va negar que hagués posat el límit d'una sola moció per grup i per ple, tal com havia denunciat dimecres la CUP.

La Diputació presenta un pressupost de 150 milions

El president de la Diputació va presentar ahir un pressupost 150,48 milions d'euros per al 2016. I ho va fer amb triomfalisme: per una banda, perquè representa un increment del 4,70% respecte a l'exercici anterior; i per l'altra, perquè, segons Poblet, ha aconseguit reduir el deute “a menys de la meitat”. “El pressupost resumeix la història d'un èxit”, va dir, a més de ser “un model de bona gestió”. El SAM (Servei d'Assistència Municipal) és el que s'endú major dotació (35,7 milions), per a serveis com ara el finançament del transport escolar no obligatori, ajuts per al funcionament dels ajuntaments i el manteniment d' instal·lacions municipals, entre molts altres. També s'incrementa la dotació per al Servei d'Assistència al Territori, que disposarà de 15,4 milions, destinats al manteniment i millora de la xarxa viària; l'Àrea de Recursos Humans i Polítiques Actives d'Ocupació, que gestionarà uns 8 milions; i el Servei d'Assistència al Ciutadà (SAC), amb més de 25 milions d'euros, per als centres d'educació especial, les escoles d'art i escoles i conservatoris de música que depenen de l'ens supramunicipal. En aquest apartat també s'hi inclouen partides de 100.000 euros que gestionaran directament Càritas Diocesana i el Banc dels Aliments. Josep Poblet va destacar que la reducció de les despeses de personal –que representen el 29,4% del pressupost–, la reducció generalitzada de costos interns, la supressió de despeses “supèrflues” i l'estalvi de costos en el manteniment d'edificis han fet possible “que s'hagin alliberat més recursos que mai”. El pressupost es debatrà en el ple convocat per avui.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona
estat francès

Aproven una llei que castiga la discriminació capil·lar

barcelona

Banyoles aspira a organitzar el mundial de piragüisme marató del 2028

BANYOLES