Política

Erdogan vol trobar-se amb Putin per alleujar la tensió

El Kremlin espera disculpes d'Ankara per l'abatiment del caça rus i no confirma la reunió

Rússia és el segon soci econòmic més important de Turquia amb vincles en comerç, turisme i energia

Moscou i Ankara s'han vist immerses aquesta setmana en una escalada de tensió arran de l'abatiment dimarts d'un bombarder rus per caces turcs que ha derivat en una guerra d'acusacions mútues i amb amenaces de Rússia d'aplicar represàlies econòmiques contra Turquia. En aquest context, el president turc, Recep Tayyip Erdogan, va sol·licitar ahir trobar-se amb el seu homòleg rus, Vladímir Putin, a París on s'espera que tots dos mandataris participin dilluns en la cimera de Nacions Unides dedicada al clima.

Després de les acusacions que aquests dies Putin ha llançat contra Ankara de col·laborar amb Estat Islàmic (EI), ser còmplice dels terroristes i haver donat un cop pel darrere a Rússia, Erdogan va alertar ahir Moscou “que no jugui amb foc”. El mandatari turc promet investigar bé l'incident del caça rus, que segons Ankara va violar l'espai aeri turc i va ser avisat diverses vegades, però alhora va dir: “No m'agrada la campanya difamatòria contra Turquia que ha començat arran d'aquest tema (el caça) ni que les nostres relacions corrin perill.”

Segons un assessor del president rus, Iuri Uixakov, el Kremlin de moment es resisteix a contactar amb les autoritats turques perquè no veu que Ankara estigui disposada a disculpar-se mentre el govern prepara sancions contra Turquia i el Ministeri de Defensa va anunciar ahir que havia aturat la cooperació militar amb aquest país.

Ahir Erdogan va dir que l'abatiment no havia estat premeditat i dijous va destacar que era Rússia la que s'havia de disculpar per haver violat l'espai aeri i que Turquia és el país que lluita més aferrissadament contra EI.

Després d'Alemanya, Rússia és el segon soci econòmic més important de Turquia on exporta molts productes i compra més d'un 50 per cent del gas. A més, hi ha dos grans projectes conjunts de construcció d'un gasoducte i una planta d'energia nuclear. Per als russos, Turquia és la primera destinació turística (2,3 milions de visitants el 2013) i ara el Ministeri d'Afers Estrangers ha demanat als seus ciutadans que vagin tornant perquè estan en un país perillós i l'agència federal de turisme de Rússia també ha parlat de suspendre la cooperació amb Turquia.

Els productes alimentaris turcs tenen molta presència al mercat rus, sobretot després de les restriccions a la producció europea. Els mitjans russos han començat a difondre que a les duanes russes ja hi ha una prohibició tàcita a l'entrada de productes turcs, mentre que l'agència sanitària russa ja ha advertit que, a partir de l'1 de desembre, prohibirà temporalment la importació de carn turca de dues empreses.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona