Política

Un dic de contenció

Rajoy, collat per França, intentarà esperar fins al 20-D per decidir si s'implica en la croada antigihadista després de l'escarment de l'11-M

El president del PP fa bandera de la unitat interna per reforçar la seva imatge d'estadista

El cap de l'executiu espanyol i Hollande es veuran avui les cares a Brussel·les

Qui dia passa, any empeny. En aquesta ocasió, la tàctica de Mariano Rajoy de deixar morir les hores i no fer cap pas abans del 20-D pel que fa a una futura implicació espanyola en el setge contra el gihadisme engegat per França
el podria beneficiar de cara a la cita electoral. Així, mentre l'entorn de François Hollande pressiona La Moncloa perquè es posi a la seva disposició i mogui fitxa de manera immediata, Rajoy ha aixecat un dic de contenció davant les ànsies de l'Elisi i es manté inamovible en el discurs que Espanya serà lleial amb el seu veí i aliat, però que sense el paraigua de la comunitat internacional, sense consultar els principals grups polítics i, sobretot, sense l'aval del nou Congrés sorgit de les urnes, no farà res. “La tranquil·litat que mostra l'executiu espanyol davant l'actitud dels francesos i el missatge de calma i seguretat que transmet als ciutadans davant la por d'un atemptat pot ser que no li facin guanyar molts vots, però li permeten consolidar les seves expectatives i reforçar la imatge d'estadista. En canvi, una relliscada seria letal per a les aspiracions de revalidar la presidència.” Així ho assegurava un expert en la lluita antiterrorista que no ignora que el PP es continua llepant les ferides com a conseqüència d'haver-se involucrat en la guerra de l'Iraq amb l'únic objectiu d'aparèixer en la foto de les Açores com un soci preferent dels Estats Units.

El trauma de la gestió de l'11-M, de fet, seria un dels motius pels quals Aznar no ha rebut cap petició formal per participar en la campanya que arrencarà divendres. L'objectiu dels conservadors és desterrar-lo, i no només per les males relacions que té amb el seu successor, sinó també pel fet que, públicament, continua defensant el seu paper en la coalició que va intervenir a l'Iraq, adduint que aquella decisió va ser “molt beneficiosa” per als interessos espanyols, i alhora s'uneix al setge de França perquè Espanya s'hi impliqui. Als despatxos de Gènova encara ressona el clam de Rajoy la nit electoral del 2004 –tres dies després de l'atac gihadista a Madrid– en veure's desallotjats del poder: “Tu i la teva maleïda guerra”, hauria etzibat el candidat Rajoy a l'excap de files. Ara, per tant, vol impedir que l'atac terrorista que ha commocionat el món sencer –i que ha fet que bufin vents de guerra en tot el panorama polític– torni a esquitxar l'executiu popular en vigílies d'una altra cita electoral.

Així doncs, la primera mesura que ha impulsat Rajoy després de l'atac a París és donar una imatge d'unitat intentant involucrar els principals líders polítics fins al punt de repetir l'operació –assajada ja amb Catalunya– de fer partícips dels seus plans no només el socialista Pedro Sánchez, sinó també el president de Ciutadans, Albert Rivera, i el secretari general de Podem, Pablo Iglesias.

Els emergents –sobretot el líder del partit taronja– li poden esgarrapar vots, i deixar-los fora de l'estratègia els animaria a usar el terrorisme en campanya. De moment, Ciutadans i altres partits com ara Unió es van afegir formalment dijous al pacte antigihadista firmat pel PP i el PSOE el febrer passat i que en aquell moment molts van rebutjar perquè es va veure com un element de propaganda. De fet, Podem, però també IU –instal·lats en el “No a la guerra”, ara reconvertit en “No en nom meu”–, no volen formar part de l'acord, si bé des de l'endemà dels atemptats de París Iglesias ha anat suavitzant el to i mostra més complicitat amb la posició de Rajoy que la que ha tingut Rivera –que aixeca el banderí de la intervenció a Síria mentre acusa el PP d'actuar amb “tacticisme” com en l'11-M– i amb la de Sánchez, que ha tingut una actitud força variable. Tant és així que, en un intent de donar suport al company socialista, avalava el bombardeig d'Hollande –tot i tractar-se d'una decisió unilateral– mentre exigia a Rajoy que es mostrés més “proactiu” i que no esperés que li reclamessin col·laboració. Però quan des de l'executiu espanyol es va filtrar la possibilitat que Espanya reforcés la presència a Mali i a la República Centreafricana per reduir el pes militar de França, es queixava que el PP actués pel seu compte i no esperés fins al 20-D. L'endemà, però, els gihadistes van assaltar un hotel de Bamako i això va portar La Moncloa a desmentir que hagués pensat a ampliar el desplegament.

Després de ser exclòs en la primera ronda de contactes internacionals de l'Elisi, Rajoy es veurà les cares amb Hollande avui a Brussel·les i demà a París amb motiu de la cimera sobre el clima. La vicepresidenta Soraya Sáenz de Santamaría sosté que no està previst fer una reunió bilateral en cap cas. “Ni Hollande ni el ministre de Defensa [Jean-Yves Le Drian] han fet cap petició en aquest sentit”, assenyala Santamaría. Però no es descarta una trobada informal avui a Brussel·les o demà a París en què ben segur que afloraran les reclamacions tant del primer ministre Manuel Valls com de l'ambaixador a Madrid, Yves Saint-Geours, per instar el govern espanyol a dir sense més dilació en quina mesura pensa ajudar França. El PP dóna per fet que el socialisme francès no té ànim de perjudicar els interessos electorals de Rajoy i atribueix les presses al fet que l'Elisi està “desbordat” i “angoixat” i necessita l'aval internacional per alleugerir la presència militar en zones clau d'Àfrica i així poder-se centrar en Síria.

LA DATA

117
soldats
té desplegats l'Estat espanyol a Mali. En total, l'exèrcit participa en una dotzena de missions internacionals.
26.11.15
Set partits,
entre els quals hi ha C's i Unió, es van afegir al pacte antigihadista que el PP i el PSOE havien signat al febrer.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona
estat francès

Aproven una llei que castiga la discriminació capil·lar

barcelona