Política

La negociació de l'estat propi, punt comú d'ERC i CDC el 20-D

Les dues formacions copien un extracte del programa de JxSí

Els republicans asseguren que van a Madrid a culminar el procés i que és l'últim cop que es presentaran en uns comicis espanyols

Separats però amb un punt programàtic comú. Aquesta és la fórmula que van pactar Convergència –batejada a les eleccions espanyoles com a Democràcia i Llibertat– i ERC per concórrer al 20-D i ahir es va conèixer l'acord de mínims. Es tracta d'un apartat conjunt en què s'especifica la negociació amb Madrid i amb Europa per a la construcció del nou estat català i que és un calc d'un dels blocs del programa de Junts pel Sí pel 27 de setembre. Les dues formacions a més insisteixen en la importància d'aquesta cita electoral i subratllen que l'independentisme ha de tornar a guanyar a les urnes.

Ahir ERC va presentar el seu programa, en què es detalla la implantació del mandat democràtic del 27-S, les polítiques estructurals bàsiques del futur estat català i 34 reptes i mesures per construir una nova república. Es va fer públic, en aquest punt, el text que compartiran amb Democràcia i Llibertat i que s'emmarca en el “full de ruta cap a la independència”. En concret es parla que després de l'aprovació de la declaració de ruptura del Parlament s'informarà sobre l'inici del procés de creació de l'estat independent tant a les autoritats espanyoles com a la comunitat internacional.

A partir d'aquí, segons els dos partits, s'obrirà una doble agenda de negociació. Per una banda, es conversarà amb el govern espanyol per “fer efectiva la independència” i es plantejaran qüestions essencials com ara el repartiment d'actius i passius, com es controlaran les fronteres o les infraestructures, els traspassos de funcionaris, la subrogació de convenis, etcètera. Mentre aquesta fase avança, Democràcia i Llibertat i ERC mantindran una “actitud expectant” per si l'Estat ofereix l'alternativa d'un referèndum vinculant sobre la independència, una oferta que ha de ser “compatible” amb l'horitzó imminent de la proclamació del nou estat i d'unes eleccions constituents.

La segona carpeta que s'ha d'obrir és la de l'agenda exterior per tal que hi hagi el reconeixement internacional i la nova república pugui continuar dins la Unió Europea.

Al marge del programa, els republicans van assegurar ahir que volen anar a Madrid per “culminar” el procés i explicar de primera mà a l'opinió espanyola i internacional la fase actual de la transició catalana. A més, van anunciar que aquest és l'últim cop que concorreran a uns comicis espanyols. “Ara ja som independents, ja som república”, va remarcar el cap de llista d'Esquerra, Gabriel Rufián.

Per la seva banda, el president en funcions de la Generalitat i líder de CDC, Artur Mas, considera que els comicis espanyols han de servir per avalar els partits independentistes i els resultats del 27-S. Segons va dir, el 20-D serà una lluita contra els que volen una Catalunya “petita i folklòrica”.

LES FRASES

En aquestes eleccions està en joc que el 27-S no quedi en una anècdota
Artur Mas
PRESIDENT DE CDC
Anem a Madrid a falcar el govern com a interlocutor en el procés de creació d'un nou estat
Oriol Junqueras
PRESIDENT D'ERC


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

judicial

El fiscal general de l’Estat apressa els díscols a aplicar l’amnistia sense excepcions

barcelona
política

La justícia suïssa reitera que Tsunami no és terrorisme

barcelona
Política

ERC començarà a negociar amb PSC i Junts per la investidura la setmana que ve

barcelona
judicial

El Suprem suspèn les declaracions de Puigdemont i Wagensberg

barcelona
Josep Xifre Deulofeu
Alcalde de Santa Cristina d’Aro (Tots per Santa Cristina-TxE)

“Som prudents en la inversió; no volem fer cartes als Reis”

Santa Cristina d’Aro
Miguel Comino
Alcalde de Sant Vicenç dels Horts (PSC)

“No tocarem ni un pam de terreny agrícola o parc agrari”

Sant Vicenç dels Horts
Política

ERC ajorna el congrés de Barcelona perquè l’assistència supera l’aforament

Barcelona
israel

Gantz crida a convocar eleccions en la televisió israeliana

barcelona
guerra a europa

Biden i Zelenski signen en el G7 un acord bilateral de seguretat

barcelona